Ce pot face copiii cu o bucată de lut?

Mai întâi o frământă bine ca să îi simtă consistenţa şi să se obişnuiască cu moliciunea lutului. Apoi, ajutaţi de artistul ceramist Monika Pădureţ, modelează cocoloşul de humă în fel de fel de forme inspirate din natură: păsări, animăluţe, floricele, omuleţi, copăcei… după care le aşază pe toate, cu grijă, într-un loc ferit, la uscat.

Cât timp obiectele au stat la uscat, voluntarii MŢR i-au plimbat pe cei mici prin muzeu şi le-au arătat săli prietenoase, cu pereţi pictaţi, pline de lucruri frumoase şi surprinzătoare, coborâte parcă din blidarul bunicii.

Abia după două săptămâni, când lutul s-a întărit, copiii au mai luat o dată la mână obiectele modelate şi le-au pictat înainte de a le arde în cuptor.

După arderea obiectelor, toţi copiii care au participat la ateliere au fost răsplătiţi cu o excursie la Piscu, unde Nea Mitică le-a arătat cum se fac oalele la roata olarului, iar Tanti Jana a modelat fluierici din lut.

Între 5 şi 10 iunie, obiectele din ceramică ieşite din mâinile copiilor vor fi arătate şi admirate, iar copiii, încurajaţi şi lăudaţi într-o expoziţie deschisă la Sala Acvariu de la Muzeul Ţăranului Român.

Joaca de lut

Vernisaj, 5 iunie, ora 11:00, la Sala Acvariu

Imagini de la ateliere, texte scrise de voluntarii proiectului, impresii şi comentarii găsiţi pe http://www.dealutulprinmuzeu.blogspot.com/

0 Responses to “Ce pot face copiii cu o bucată de lut?”


  • No Comments

Leave a Reply