Cum TE privesc – a ajuns şi în Haţeg

Cum TE privesc, a doua parte a proiectului, Povestea vecinilor. La taifas cu ceilalţi, este o expoziţie pe care am realizat-o  în Grădina Iocanei din Bucureşti, în iunie şi pe care am itinerat-o ajugând până departe, în Haţeg unde…

Practic noi am luat cu asalt parcul : am dat năvală prima dată prin iunie, în Grădina Icoanei şi mai de curând (sâmbăta trecută, dacă ţineţi neapărat să ştiţi precis) în parcul din centrul oraşului Haţeg.

Noi, adică cei 26 care ne-am oferit voluntari pentru a face, nu o revoluţie culturală, ci o expoziţie multiculturală. Ne-am ales câte un copac pentru fiecare comunitate etnică studiată de noi (turci, italieni, greci, rromi, bulgari, francezi, maghiari, armeni, germani, aromâni, evrei…) în perioada aprilie-iunie şi l-am transformat în spaţiu neconvenţional de expunere.

evreii

germanii

bulgarii

maghiarii

rromii

Spectatorii, toţi cei care au ieşit la o promenadă prin parc, au privit la pozele vechi, au citit textele scrise pe pânză sau hârtie, au învăţat „să scrie” cu acul şi aţa, au ascultat poveşti de spus mai departe despre zarzavagii din pieţe, despre italienii la gater, despre baronul Kendeffy…

Muzeul Ţăranului Român a ales Haţegul pentru trei motive. Primul este bogăţia culturală şi etnică a zonei. Aici trăiesc italieni, rromi, maghiari, români, evrei şi alte grupuri etnice în pace şi înţelegere. Al doilea: cadrul instituţional oferit de Geoparcul Ţara Haţegului şi ajutorul acordat de Primăria Haţeg şi de Clubul Copiilor din localitate. Al treilea, dar nu cel din urmă, faptul că expoziţia din parc e şi ea parte, ca şi „Dialogul Omului cu Pământul”, un alt proiect desfăşurat vara asta în Haţeg, tot din acelaşi mare proiect PUZZLE finanţat de Comisia Europeană şi Ministerul Culturii şi Cultelor din România.

0 Responses to “Cum TE privesc – a ajuns şi în Haţeg”


  • No Comments

Leave a Reply