Între Şantiere
Indiciul PATRU. Pionierii

Ceremonialul pionieresc e o broşură care a intrat în colecţia fostului Muzeu al Partidului mult după ce acesta s-a desfiinţat. A intrad direct în depozit, fără a fi vreodată expusă.

Am găsit cărţulia prin anul 2007, într-o şcoală cu două încăperi, în ruină, năpădită de buruieni, dintr-un sat vâlceam. Era amestecată cu lucrăi de control şi desene vechi făcute de foşii elevi, acum ei înşişi având copii la şcoală. Am scuturat-o de praf şi i-am adus-o Siminei la MŢR. Aşa a ajuns acum „Între Şantiere”.

Aşezare unităţilor în careu se face pe detaşamente, cu grupele în şiruri paralele – fiecare detaşament având în faţă pionierul-comandant şi pionierii port-drapele (cu drapelele), iar în partea dreaptă – la nivelul comandanţilor de grupe – comandantul instructor şi instructorul utecist. (din Ceremonialul pionieresc, Bucureşti, 1978)

ceremonial pionieresc

Iulia Bălan

1 Response to “Între Şantiere
Indiciul PATRU. Pionierii”


  • Maine va fi a patra mea vizita la muzeu, in decurs de un an … intotdeauna i-am zis “muzeul interactiv” …. Nu o sa incep acum cu laudele, fiecare percepe cetatuia asta in felul sau … Cand am vazut obiectul acesta, un gand ce-mi zumzaia de mult timp prin minte a revenit obsedant : m-am nascut in anul 1988, deci n-am apucat perioada pionierilor…si, totusi, trebuie neaparat sa ne ingropam trecutul ? Din amintirile mamei, nu era intotdeauna usor sa-ti porti cu mandrie cravata… Facand un salt peste ani, ma uit la elevii de acum si abia gasesc in ei farame din ceea ce era pe vremuri … atat de putine initiative, respingerea lucrului voluntar, refractarismul la orice actiune pentru binele comunitatii. Suntem, totusi, o mare familie, nu ? Poate si atunci sentimentele afisate erau trucate, dar acum au ramas putini oameni carora chiar le pasa… De fiecare data cand cutreier salile muzeului, descopar o parte din mine pe care n-o cunosteam … Suntem, in definitiv, facuti din semintele pe care stramosii nostri le-au sadit …

Leave a Reply