Între Şantiere
Indiciul UNU

După cum ai aflat deja, între 5 şi 12 februarie 2010, Muzeul Ţăranului Român te invită să cauţi urmele fostului Muzeu de Istorie a Partidului Comunist, a Mişcării Revoluţionare şi Democratice din România în actuala expoziţie permanentă. Ce afli abia acum este că tot noi te ajutăm să şi trişezi.

În fiecare zi, cât timp obiectele comuniste vor bântui expoziţia permanentă, noi le vom demasca aici pe blog: cine sunt, de unde vin, cu cine colaborează şi, mai ales, unde se ascund.

Mai mult, dacă ai informaţii în plus despre obiectele prezentate, lucruri pe care dânsele le ascund, aspecte din cariera lor trecută pe care le ţin sub tăcere, nu ezita să laşi aici o mică notă informativă. Ne interesează de asemenea şi părerile tale despre experimentul pus la cale în această săptămână. E cu folos? E degeaba? Te pune pe gânduri sau te pune pe fugă?

Cele mai interesante comentarii, recenzii de expoziţie, luări de poziţie, sugestii şi sesizări vor fi premiate cu o vizită ghidată în subsolurile Muzeului, în colecţiile care au supravieţuit Muzeului Partidului Comunist.

Începem?

Obiectul zilei de azi este o matriţă de tipărit manifeste. E un obiect simplu, de lemn cu un mesaj hotărât: Guvernul fascist este caput! Se poate specula că ar fi funcţionat şi ca un fel de stencil interbelic, putând fi aplicat nu numai pe hârtie ci şi pe ziduri.

IMG_8595-01

Multă vreme ne-am îndoit de autenticitatea acestui obiect. El provine cu siguranţă din fostul Muzeu al Partidului dar fişa lui s-a pierdut (ca de altfel şi fişele celorlalte obiecte care au rămas în posesia noastră) aşa că nu îi putem trasa istoria mai departe. Un specialist în prese şi tiparniţe ne-a spus că lemnul e îndeajuns de vechi ca să fie din perioada interbelică sau al doilea război mondial. În plus, obiectul pare destul de folosit ceea ce invalidează supoziţia ca ar fi fost creat după 1945 doar pentru a fi expus în muzeu.

Un obiect original al comunismului ilegalist?

Simina Bădică

1 Response to “Între Şantiere
Indiciul UNU”


Leave a Reply