DUO DARDENNE

Copilul - vineri, 22 mai, ora 19.00

Belgia-Franţa, 2005, dramă, 91 minute

A deveni părinte nu înseamnă neapărat şi a te maturiza. Aceasta pare să fie concluzia filmului. Doi tineri, Sonia (de 18 ani) şi Bruno (de 23), trăiesc într-un mic orăşel belgian. Amândoi au un mod de viaţă care nu le asigură un venit fix, iar apariţia fiului lor, Jimmy, creează şi mai multe probleme. Asta până în ziua în care Bruno se gândeşte că Jimmy ar putea fi nu numai pricină de cheltuieli, ci şi o sursă de venituri (mai ales pe piaţa neagră). Filmul fraţilor Dardenne urmăreşte o părticică din destinul unui mic escroc. Derutele, umplerea timpului cu mici găinării, singur sau cu soţia lui. Şi, fie că împinge un cărucior, fie un scuter, disperarea lui are mereu o surdină, o doză de inconştienţă. Filmat din mână, în locaţii reale, fără muzică, filmul acesta e supus curentului DOGMA.
Lucrând împreună cu fratele său mai mic Luc, regizorul şi scenaristul Jean-Pierre Dardenne a devenit unul din exponenţii principali ai cinematografului belgian al anilor ’90. Fraţii Dardenne sunt cunoscuţi datorită filmelor lor, ce prezintă drama unor vieţi trăite în zone industriale defavorizate, în care criteriile etice şi morale personale intră în conflict cu necesitatea de a avea un trai cât de cât decent. Filmul lor “Rosetta” a fost recompensat cu Palme d”Or la Cannes în 1999.

Premii şi nominalizări:
- Palme d’Or 2005 Festivalul Internaţional de Film de la Cannes – Premiul Guldbagge pentru Cel mai bun film străin 2005 Premiile Guldbagge (Suedia).
- Nominalizări Premiul César pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu original & Cea mai bună actriţă debutantă 2005
- Nominalizări Premiul EFA pentru Cel mai bun actor & Cel mai bun film / 2005 Premiile Academiei Europene de Cinema
- Nominalizări Premiul Joseph Plateau pentru Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu & Cel mai bun film 2005 Premiile Joseph Plateau (Belgia).

Tăcerea Lornei – sâmbătă 23 mai, ora 17.00 şi ora 21,15; duminică, 24 mai, ora 19.00

Belgia-Anglia-Franţa-Italia, 2008, dramă, 105 minute

Sokol şi Lorna sunt doi imigranţi albanezi în Belgia, care visează să-şi lase într-o zi slujbele care nu le aduc nicio satisfacţie şi să deschidă un snack bar. Pentru asta, au însă nevoie de bani şi de statutul de rezident permanent. În dorinţa de a-şi îndeplini visul, Lorna devine complicele lui Fabio, un şofer de taxi italian, de fapt, cap al lumii interlope. Acesta pune la cale un plan conform căruia, pentru a obţine cetăţenia, Lorna trebuie să se căsătorească cu Claudy, un tânăr belgian pe care Fabio este dispus să-l plătească. Însă Claudy urmează să fie ucis, iar Lorna să se recăsătorească cu Andrei, un rus gata să plătească bani grei Lornei şi lui Fabio ca să aibă act de identitate belgian. Dar o să păstreze oare Lorna tăcerea?


Premii:
Cel mai bun scenariu – Festivalul de Film de la Cannes, 2008;
Cel mai bun film francofon – Premiile Lumiere, Franţa, 2009.


Fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne fac parte dintre puţini regizori care au obţinut de două ori premiul Palme d’Or, la Festivalul de la Cannes. Au mai reuşit această performanţă Bille August, Francis Ford Coppola, Shohei Imamura, Emir Kusturica. Fraţii Dardenne şi-au început cariera cinematografică la sfârşitul anilor 1970. Primul lor film a fost un documentar, Le Chant du rossignol, despre rezistenţa împotriva naziştilor in timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Belgia. În 1986, au realizat primul film de ficţiune, Falsch, despre o familie de evrei masacrată de nazişti. După acesta, au urmat Je pense a vous (1992), La Promesse (1996), Rosetta (1999), cu care au câştigat Palme d’Or la Festivalul de film de la Cannes. Tot la Cannes, în 2002, filmul regizat de fraţii Dardenne, Le Fils (2002) a obţinut premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun actor, Olivier Gourmet, iar în 2005 au obţinut din nou premiul Palme d’Or pentru filmul L’Enfant. Caracteristica filmelor făcute de fraţii Dardenne este lipsa coloanei sonore.

sursa www.port.ro

0 Responses to “DUO DARDENNE”


  • No Comments

Leave a Reply