Vine, vine… Mărţişorul

Pe 10 februarie s-au terminat înscrierile pentru Târgul Mărţişorului. Anul acesta am avut de ales dintr-o sumedenie de mostre de mărţişoare care mai de care mai variate şi mai năstruşnice. Am făcut o listă şi, când am tras linie şi am numărat, ne-a dat nici mai mult nici mai puţin decât 256 de participanţi. După cum se vede treaba vom avea un târg aglomerat. Au fost însă câţiva înscrişi care s-au supărat pentru că nu au fost acceptaţi. Pentru ei şi pentru cei care vor să participe altădată la acest târg, voi posta criteriile pe care comisia de selecţie le urmăreşte atunci când spune da sau nu.

“Criteriile pe care le urmăm în realizarea selecţiei participanţilor la Târgul Mărţişorului sunt : creativitatea, unicitatea ofertei, libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop şi rezultat plasticitatea şi expresivitatea obiectului finit, manualitate şi meşteşug bine înţeles, simţ al umorului, inocenţă;

tot ce exclude o matriţă unică sau serializare care secătuieşte de substanţă obiectul, tot ce exclude uniformitatea şi neglijenţa cu care se folosesc materiile din care sunt făcute obiectele şi imaginea acestora : desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresia kitsch / care încearcă să reconstituie o imagine tradiţională şi eşuează printr-o pastişă nefericit pusă în practică şi neînţeleasă şi, ca urmare, o expresie săracă, de obiect urât, nu excludem obiectele care încercând să reinventeze tradiţii lucrează cu diferitele materii novator şi cu o privire foarte proaspătă sau care îşi iau ca sursa de inspiraţie arta contemporană, în diferitele ei direcţii.

Nu primim obiecte care răspund prea general unei nevoi de piaţă generalizată, în care scopul comercial primează. Ele pot fi găsite şi la magazine art deco, şi la magazine tip Europa, şi pe axa Piaţa Romană / Piaţa Universităţii, şi în alte magazine care comercializează suveniruri şi alte accesorii decorative. (de exemplu, obiectele de tip galerii de fond plastic, care au deja o identitate, create pentru un anumit tip de public) Selecţia noastră este una a unei instituţii culturale şi nu e dependentă în primul rând de raţiuni comerciale.

Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele excepţii, un număr foarte mic de deviaţii care pot surveni în oferta unor participanţi care vin la târg şi cu alte modele decât cele selectate de comisie, există o limita a controlului şi ne bazăm pe onestitatea şi fairplay-ul celor invitaţi. În plus, recunoaştem că am fost puşi de câteva ori în asemenea situaţii delicate şi opţiunea noastră a fost de a respinge obiectele care nu aveau calitatea cerută de noi la faţa locului sau de a nu mai invita participanţii la acţiuni ulterioare.”

Lila Passima –   şef secţie Educaţie muzeală

9 Responses to “Vine, vine… Mărţişorul”


 • Pot gasi anul acesta la targ icoane?

 • Nu puteti sa faceti si dumneavoastra niste comunicate de presa mai ca lumea? Alea sunt texte literare, nu comunicate de presa. Nu spuneti mai nimic in ele.

 • Atelierul de sâmbătă e cu intrare liberă? Trebuie sa ma inscriu pe vreo lista sau cum se procedează?

 • @Bella
  Icoane veti putea gasi la Targul de Florii si la targul Iconarilor.
  @Nume
  Ce intelegeti dumneavoastra prin “mai ca lumea”?
  @Meridor
  Sambata vor fi demonstratii de realizare a hartiei manuale si de confectionare de martisoare la care poate asista orice persoana. Nu se plateste nimic in plus, in afara biletului de intrare in targ.

 • Adica niste texte cu subiect si predicat si care sa respecte regula celor cinci W (cine, ce, unde, când, de ce). Uitati=va si dumneavoastra in ziare si vedeti cum se scrie o stire. Cam asa ar trebui sa arate si un comunicat de presa, ca o stire si nu ca o insiruire de panseuri si impresii.

 • Nume, taci.tu, taci, aici, acum, d-aia.

 • Am fost astazi la Tirgul Martisorului. In ultimii ani am vazut tot felul de kitschuri numite martisoare, asa ca demult am mai renuntat sa ma uit la martisoare si sa port. Dar cum era organizat la Muzeul Taranului mi-am zs ca o sa gasesc si martisoare traditionale. Cele de care povestea si George Cosbuc, adica martisoarele alea care aveau o semnificatie pentru strabunii nostri. Tare dezamagita am fost, trebuie sa recunosc. Si cred ca m-a dezamagit si mai tare intentia unora care si-au pus pe taraba o hirtie pe care scria “martisoare traditionale”, dar care nu au nici o legatura. Probabil ca si “mesterii populari” (din ce am vazut la tirg nu stiu citi pot fi numiti astfel) prefera sa faca lucruri din ce in ce mai kitschoase (kitschul place ochiului), ca sa vinda.
  Oricum, cred ca la o institutie care are o asemenea prestanta, la organizarea acestor tirguri trebuie sa se faca o selectie si sa se verifice inainte cine/ce va vinde. Ma scuzati, dar imi doream ceva deosebit. Daca imi doream ceva de prost gust, stim cu totii ca Bucurestiul nu duce deloc lipsa de asa ceva, iar in aceste zile toate trotuarele sint pline…
  Va rog sa luati aceasta ca pe o parere personala, fara a avea intentia sa jignesc sau sa atac pe cineva.
  Partea frumoasa/delicioasa a tirgului a fost prezenta celor din Tg Mures, care vindeau kurtos kalacs.

 • Pt Myria in special as dori sa spun ca , comisia muzeala face o selectie inainte (adica nu accepta kitchuri) insa pe parcurs unii pe langa lucrurile acceptate si avizate mai scot la vanzare si asa ceva (kitchuri) daca tu nu ai gasit decat kurtos kolacs e problema ta , sa stii ca era si turta dulce de toate felurile si chiar vreo patru mesteri , erau tineri studenti care fac lucruri interesante , doamne care fac brose si martisoare din margele si majoritatea erau facute de mana lor nu cumparate din europa , acum depinde de talentul fiecaruia … una peste alta eu cred ca fost un targ foarte reusit si hai sa nu mai vedem mereu partea proasta a lucrurilor .

 • Apropo de selectie,crecul se pare ca este inchis,vin aceeasi participanti de ani de zile,asa ca nimeni nu mai poate patrunde acolo,indifirent daca obiectele prezentate sunt mult mai reusite decat multe altele pe care le poti vedea in targ.

Leave a Reply