Monthly Archive for January, 2014

Arhefanii – expoziție de Paolo Tait

30 ianuarie – 2 martie 2014, Sala Foaier

Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țării Crișurilor și Consulatul Onorific al României pentru Trentino – Alto Adige vă invită în ziua de joi, 30 ianuarie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expoziției Arhefanii, a artistului italian Paolo Tait.

 

Paolo TAIT s-a născut în 1952, în Mezzolombardo din regiunea Trentino-Alto Adige/Südtirol, în nordul Italiei.

 

A deschis numeroase expoziții personale și de grup în Italia, Germania și Danemarca, iar în România, a mai expus la Muzeul Ţării Crișurilor, în anul 2007. În 2011, a reprezentat Italia la a 54-a ediție a Bienalei de la Veneția.

 

Lucrările lui Paolo Tait sunt grandioase, tulburătoare și frumoase. Sunt fructul unei gândiri libere și puternice care nu face compromisuri cu ceea ce există deja sau a existat ca formă consacrată în timp. Pentru el, creativitatea începe acolo unde se stinge lumina zilei simplă și socială, unde pădurea tace și se strecoară în muta penumbră a tufișurilor.

Paolo Tait de Vittoria Coen

 

Expoziția este organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, al Ambasadei României în Italia, al Consulatului General al României din Milano, al Regiunii Autonome Trentino-Alto Adige/Südtirol, al Provinciei Autonome Trento și al Primăriei din Mezzolombardo (TN).

 

Expoziția va putea fi vizitată până în ziua de 2 martie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

 

Sponsori: Informatica Bancaria Trentina, Tassullo Materiali, Ercamedia și Fondazione San Vigilio.

 

 

Progetto di Allestimento:

Studio x

Architettura Atto d’Amore

Luca Valentini architetto

http://www.studioxarchitettura.it/

 

S.O.S. – Case în pericol!

Muzeul Momârlanului din Slătinioara, județul Hunedoara, inițiază, în parteneriat cu Rețeaua Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR), un proiect de  strămutare a unei case tradiționale din lemn, una dintre cele mai vechi construcții de acest tip din zonă, în incinta Muzeului. Muzeul Momârlanilor se află în proprietatea colecționarilor Lucreția Mălinesc  și Petru Gălățan, membri ai RECOMESPAR, îndârjiți păstrători ai valorilor vieții tradiționale de pe Valea Jiului. Construcția este reprezentativă pentru Valea Jiului Superior și va adăposti o parte din valoroasa colecție de obiecte etnografice care nu a putut fi expusă în sediul actual al Muzeului, obiecte care în momentul de față zac, departe de privirile vizitatorilor, în lăzile din podul casei colecționarilor: costume tradiționale, piese de mobilier, unelte etc., recompunând imaginea unui mod de viață de o mare frumusețe și vechime.

Casa, compusă din pivniță, prispă și două camere cu intrare separata, a fost de curând achiziționată de la un vecin; acesta, neavând resurse financiare să o întrețină, a decis să o vândă colecționarilor.  Strămutarea casei se va face pe o distanță de doar 200 de metri, iar la reasamblarea ei vor participa membri ai comunității locale; zidăria de piatră de la nivelul pivniței și acoperirea cu sită va fi făcută de către meșteri locali. Construcția a început să se degradeze și riscă să nu mai poată fi salvată, dacă nu va fi mutată în curând.

Deși s-a reușit în câteva săptămâni, prin bunăvoința iubitorilor de patrimoniu etnografic și cu sprijinul Asociației MONUMENTUM, strângerea unei sume cu care să se poată porni strămutarea casei, fondurile sunt încă insuficiente pentru a duce lucrările la bun sfârșit. De aceea, facem apel în continuare la cei care doresc să contribuie la salvgardarea arhitecturii vernaculare și la promovarea patrimoniului etnografic să ofere o mână de ajutor prin implicare directă sau prin sprijin financiar. Pentru acest proiect se poate dona în contul Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România: RO14BRDE330SV61332133300, cu mențiunea: „pentru proiectul Slătinioara”.

RECOMESPAR a fost înființată în anul 2011 în cadrul unui proiect de cercetare și promovare a colecțiilor etnografice private sătești derulat de către direcția Cercetare al MNȚR și își propune punerea în valoare a patrimoniului etnografic local din fiecare regiune a țării. Proiectul se va desfășura cu concursul specialiștilor de la Muzeul Național al Țăranului Român, partener tradițional al RECOMESPAR.

 

PREMIUL MUZEUL ANULUI pentru MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN

Una dintre cele mai vechi asociații profesionale din țară, înființată cu mai bine de jumătate de veac în urmă, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România – AJTR,  a acordat Muzeului Național al Țăranului Român în 15 ianuarie 2014, de ziua Culturii Naționale și a poetului Mihai Eminescu, premiul Muzeul Anului.

Distincția vine ca o încununare și o recunoaștere a activității intense ce se desfășoară la Muzeul de la Șosea. Considerat unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de arte și tradiții populare, construit după planurile arhitectului Nicolae Ghica – Budești, Muzeul Național al Țăranului Român organizează peste 200 de evenimente pe an, iar pragul îi este trecut de peste 90 de mii de vizitatori.

Serile Bucureşti Strict Secret – Unirea de la Hotel Concordia

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în colaborare cu Fundaţia Orient Expres, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc şi Institutul Român de Istorie Recentă, organizează joi, 16 ianuarie 2014, ora 18.00, la Clubul Ţăranului, o nouă întâlnire din Serile Bucureşti Strict Secret.

Tema în dezbatere este: Unirea de la Hotel Concordia

Invitați: Dinu Zamfirescu, Andrei Muraru, Razvan Teodorescu, Alexandru Radu, Lavinia Betea, Ovidiu Șimonca, Gabriel Basarabescu.
Moderator: Stelian Tănase

Intrarea liberă.

Conferințele de la Șosea – Idiotul Dănilă Prepeleac

 21 ianuarie 2014, ora 18.00, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român – cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea – continuă ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura română actuală. Conferințele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialiști din domeniile umaniste, și se organizează la Clubul Țăranului.

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 21 ianuarie 2014, ora 18.00, la Clubul Țăranului, la conferința Idiotul Dănilă Prepeleac, un nou eveniment din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținut de etnologul Șerban Anghelescu.

 

Stepan Project – LUMINA

Expoziție de pictură, caligrafie și print de Viorel Toma și Dan Toma

15 ianuarie – 2 februarie 2014, Sala Irina Nicolau

Concert: Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan

15 ianuarie 2014, ora 19.00, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român

 

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 15 ianuarie 2014, la Stepan Project – LUMINA, expoziție și concert.

 

Lumina apare sub titulatura Stepan Project și conține trei CD-uri, un DVD și un booklet de 80 de pagini. Este un proiect fără precedent în istoria rock-ului românesc, finalizat după unsprezece ani de muncă, la care și-au adus contribuția zeci de artiști. Nu numai muzicieni, dar și pictori, fotografi, graficieni, cineaști și scriitori.

Ilie Stepan este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor și producător de muzică de teatru și film, dar și de alte proiecte artistice, realizator de radio și televiziune. Fondator al grupului Pro Musica și autorul unuia dintre cele mai impresionante cântece ale revoluției române: „Timișoara”.

 

Lumina este o mare epopee de tip fusion. 33 de piese pe cele trei CD-uri. 3 bonus tracks-uri. 7 slideshow-uri. 3 videoclipuri. 2 landscape-uri pe DVD. Sunet Surround 5.1 – o premieră pentru România. Peste cinci ore și jumătate de muzică. Zeci de instrumente, de la cele arhaice (frunză, cimpoi, țambal, cobză, vioară cu goarnă, toacă, taragot, caval) până la cele specifice unui concert rock. Rapsozi populari, coruri religioase, soliști de operă, muzicieni folk, pop, rock și jazz. Instrumentiști de muzică electronică și computerizată.

 

Expoziția care va fi deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român, în perioada 15 ianuarie – 2 februarie 2014, este unul din modulele Stepan Project – LUMINA și reprezintă transpunerea pe simeze a unor slideshow-uri și filme experimentale, cuprinse în cele trei CD-uri și în booklet, pictură, caligrafie și print realizate de Viorel Toma și Dan Toma.

Expoziția va fi vernisată miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, de către Cătălin Ștefănescu.

De la ora 19.00, publicul este invitat la Clubul Țăranului, la un concert Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crisovan, care va fi prezentat de Cătălin Ștefănescu și Doru Ionescu.

 

Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

 

DE LA NATURĂ LA CONCEPT

Pictură și grafică de Teodor Răducan

16 ianuarie – 9 februarie 2014, Sala Tancred Bănățeanu

 

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 16 ianuarie 2014, ora 17.00, la Sala Tancred Bănățeanu, la vernisajul expoziției de pictură și grafică a artistului Teodor Răducan, De la natură la concept.

 

Expoziția, o selecție reprezentativă din creația maestrului Teodor Răducan, are un vădit caracter antologic și prezintă publicului românesc iubitor de artă, lucrări de pictură și grafică ce vor fi expuse în trei secțiuni. În prima parte sunt cuprinse lucrări din perioada de formare, studii și cercetări cu privire la țăranul român și la universul său, peisaje, portrete, naturi statice și flori. În cea de a doua parte sunt expuse, sub denumirea Aproape de soare, lucrări inspirate din călătorii în Algeria, Grecia, Italia, Israel și România: peisaje, portrete și flori scăldate în lumina mediteraneană, precum și un segment dedicat universului venețian. Ultima parte, Între sacru și profan, găzduiește compoziții, naturi statice, portrete și flori, opere încărcate de multiple sensuri metaforic simbolice, în care latura constructivă ocupă un loc aparte la interferența accentelor poetice sau narative.

 

Teodor Răducan s-a născut la 4 iulie 1938, în București, unde a absolvit Școala Medie de Arte Plastice și, apoi, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în anul 1966.

 

De-a lungul timpului, Teodor Răducan a deschis numeroase expoziții personale în țară și peste hotare, la București, Mamaia, Constanța, Sibiu, Oradea, Râmnicu Sărat, Târgu Jiu, Reșița, Florența, Milano, Singen, Freiburg, Colmar, Alger, Carugate, Roma, Veneția etc.

Peste 2000 de lucrări ale artistului se găsesc în colecții publice și private din țară și din străinătate, la București, Constanța, Buzau, Râmnicu Sărat, Ploiești, Iași, Suceava, Botoșani, Oradea, Arad, Tulcea, Timișoara, Craiova, Blaj, și în Canada, Elveția, Algeria, Franța, Grecia, Israel, Germania, Polonia, Malta, Japonia, S.U.A., Suedia, Rusia și Italia.

 

Expoziția va putea fi vizitată până pe 6 februarie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

 

La închiderea expoziției artistul dorește să doneze Muzeului Național al Țăranului Român, câteva lucrări dedicate țăranului român, opere ce vor intra în patrimoniul instituției noastre.