Monthly Archive for November, 2013

Ești floare de dor, Basarabie! Expoziție de fotografie de Alecu Reniță și Lucian Reniță

28 noiembrie – 10 decembrie 2013, Sala Tancred Bănățeanu

 

Muzeul Național al Țăranului Român și Revista Națională Natura din Chișinău vă așteaptă joi, 28 noiembrie a.c., la ora 18.30, la lansarea expoziției de artă fotografică Ești floare de dor, Basarabie!, care va reuni lucrări semnate de Alecu Reniță și Lucian Reniță din Chișinău.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 10 decembrie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

 

Târg de Sfântul Andrei la Muzeul Țăranului Meșteșugari, ateliere, teatru pentru copii, bucate tradiționale 29 noiembrie – 1 decembrie 2013

De vineri, 29 noiembrie, până duminică, 1 decembrie, de la 10 de dimineață la 6 pe seară, meșteșugari pricepuți și artizani din toată țara vin la Muzeul Național al Țăranului Român cu obiecte frumos lucrate: linguri, fluiere, oale, scăunașe, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarțe, coșuri de nuiele, căuce, străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, marame, mobilier pictat, genți, blidare, copăițe, sărărițe, lingurare, păretare, ștergare, lăzi de zestre, catrințe, cămăși, fote, zgărdane…

De post puteți târgui: fructe, magiun, sucuri și siropuri naturale din Șomcuta Mare, dulcețuri din Bucovina, zacuscă și murături de la Tărtășești, pâine de Brașov, cozonac de Botoșani, plăcinte din Arad, prăjituri de casă din Maramureș, turtă dulce din Covasna, baclava turcească, miere și plante medicinale.

De dulce găsiți: cârnați de Pleșcoi, babic din Buzău, preparate din carne de porc și de pasare de la Lăpușel, brânzeturi diverse din lapte de capră, vacă și oaie, păstrăv afumat în crengi de brad, vinuri din Vrancea și palincă de Bihor.

Prin târg:

Atelier de turtă dulce

Sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul unei figurine este 6 lei.

Înscrieri la telefon: 0724.43.72.02. Atelier susținut de Gedo Katalin.

Atelier de prelucrare lemn: stegulețe cu suport din scoarță de copac și suporturi pentru creioane

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul este între 5 și 10 lei.

Înscrieri la telefon: 0722.62.61.47. Atelier susținut de Dumitru Marinică.

Atelier de cadouri: felicitări, figurine, cutiuțe și decorațiuni specifice sărbătorilor.

Vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10 și 18.

Prețul atelierului este între 15 și 35 de lei.

Înscrieri la telefon: 0733.05.12.79. Atelier susținut de Cristina și Eliza Vasilescu.

Atelier de decorat cizmulițe pentru cadourile de la Moș Nicolae

Sâmbătă și duminică, între orele 10 și 17.

Toate materialele folosite la atelier sunt puse la dispoziție de către coordonator, iar la final, obiectele realizate vor fi luate acasă.

Prețul unui atelier este de 40 de lei.

Înscrieri la telefon: 0723.23.12.12 sau la office@coloritoria.ro.

Atelier susținut de Ruxandra Popa. Pentru mai multe detalii accesați: http://coloritoria.blogspot.ro/

Teatru muzical pentru copii susținut de Trupa Fascinația Sunetului, singura trupă românească, profesionistă, independentă, de teatru muzical și operă pentru copii. Trupa este compusa din cântăreți ai Filarmonicii și Operei din Timișoara.

Vineri, 29 noiembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel

Duminică, 1 decembrie, ora 10.00, la Studioul Horia Bernea, Hänsel și Gretel

Duminică, 1 decembrie, ora 12.30, la Studioul Horia Bernea, Marry Poppins

Prețul unui bilet este de 10 lei. Al doilea însoțitor are intrarea liberă.

 

Nouă umbre 16 – 28 noiembrie 2013, Sala Acvariu

Expoziţia de pictură Nouă umbre se va desfăşura între 16 şi 28 noiembrie 2013, în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, iar vernisajul se va ţine în 16 noiembrie, de la ora 18:00.

„Traducerea imaginii în text presupune două mişcări: pe de o parte una interpretativă, a descompunerii hermeneutice, iar pe de alta una de compunere, de reconfigurare în limbaj ficţional. Am încercat în această a doua mişcare, infinitezimal consecutivă celei dintâi, să respect stilul abordării vizuale care îi aparţine Nectariei Radu: fragmentar, ermetic fără a fi obscur, aluziv, în tonuri pregnante. De asemenea, în acelaşi spirit, am configurat o lume ficţională aflată în no man’s land-ul dintre poezie şi proză, deschisă nu doar interpretărilor, ci şi completărilor, una care solicită dialogul cu privitorul-cititor.

Însă, odată transpuse pe pânză, textele mele îşi pierd parţial caracterul literar, căpătând în plus unul vizual. Devin o umbră a umbrei, o punere în abis, prin dedublare, a imaginilor originare din tablourile Nectariei Radu.” T. O. Bobe

„Plecând de la experienţele personale în zona conexiunilor cu alte domenii, precum: grafica publicitară şi multimedia, designul de interior, am început sa fiu din ce în ce mai atrasă de îmbinarea diferitelor arte în pictură, urmărind delimitarile actului creator. Astfel am început colaborarea cu scriitorul T. O. Bobe, prin dialogul dintre imagine şi text.” Nectaria Radu.

 În această perspectivă a marilor momente de aşezare in Istorie,  cele Nouă umbre aşază imaginea, ca verticală asumată, cu sens anagogic, în prim-planul unei lumi instituite, iar textul, cuvântul ca semn grafic, împreună cu întreaga lui încărcătură, în ipostaza de umbră,  de memorie extinsă, de semnificant la intersecţia, sau în zona de incidenţă, a două neanturi, a două nonexistenţe, negrul orb şi albul orbitor! Dacă Textul lui T.O. Bobe este proiecţia,  urma şi umbra narativă a imaginii Nectariei Radu, Imaginea, la rândul ei, nu este un decupaj al realului, o prelevare de forme gata constituite, ci hieroglifa acestuia, cod de acces, efigie a unei existenţe sublimate, ea însăşi urma sau umbra unei lumi decorporalizate, pasul către o nouă transcendenţă. Nouă Umbre – nouă paşi,  în cerc, pe traseul Paradis – Istorie şi retur!” Pavel Şuşară

Tărâmul viselor – expoziţie de pictură

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vă invită în perioada 14 – 28 noiembrie, în sala La nuiele, la expoziţia intitulată Tărâmul viselor, ce poartă semnătura lui Alexandru Ioan Rotaru, elev în clasa a VI-a la Liceul Nicolae Tonitza.

Are doar 11 ani. Iar când va fi mare vrea să devină pictor, designer, bucătar şi veterinar. Toate împreună. A început să picteze de la vârsta de 4 ani, prima sa expoziţie personală a vernisat-o în iunie 2008. De atunci, în fiecare an, AXLE expune pe simezele galeriilor din Bucureşti.

Aşadar, vă invităm joi, 14 noiembrie 2013, orele 14,30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în sala La nuiele, în lumea lui AXLE, un tărâm al visului de… copil.

 

Ce bine ar fi dacă şcoala ar avea doar ore de pictură, modelaj, dans şi colaj şi, în pauze, ai putea să te uiţi la desene animate. De ce oare nici un om mare care pictează nu s-a gândit la o astfel de şcoală?

Ar fi perfect….                                                                  AXLE  ianuarie 2011

 

Expoziţii

iunie 2008 – expoziţie individuală Fantezie de copil – prof. Claudia Mincu

1 iunie 2009 – expoziţie comună – Palatul Parlametului – prof.  Claudia Mincu

decembrie 2010  Universitatea Tehnică de Construcţii – expoziţia individuală Călătorind prin lumea mea – prof.  Gabriela Cocora

iunie 2012 – Muzeul Naţional Filatelic – expoziţia individuală Sărbătoare – prof. Gabriela Cocora

noiembrie 2013 – Muzeul Ţăranului Român – expoziţia individuală Tărâmul viselor – prof. Gabriela Cocora

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR 10-17 NOIEMBRIE 2013

        În perioada 10-17 noiembrie 2013, Ministerul Culturii din România, împreună cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din București, organizează a șaptea ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfășurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii și Cultelor din România și Ministerul Patrimoniului Cultural Național al Republicii Ungare.

Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3).

Intrarea la proiecții va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză.

În deschiderea SFM 2013 va fi proiectat filmul de debut al tinerei regizoare Cserhalmi Sára,Dragii mei prieteni turnați, în prezența regizoarei. Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

În programul SFM 2013 vor fi proiectate opt lungmetraje, producții 2011-2013, precum și filme documentare și scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca cinefilii să cunoască și genurile mai puțin promovate ale industriei cinematografice maghiare. Programul de filme artistice conține trei coproducții (Patria, sexul și alte inconveniente/ Germania; Mulțumesc, bine/ Slovacia și Roxanne/ România), o premieră absolută (Indianul), un film pentru adolescenți (În numele lui Sherlock Holmes), o comedie (Soția, femeia, gagica) și o animație (Tragedia omului). Programul SFM 2013 va fi completat de scurtmetraje și documentare.

În secțiunea Festival invitat vom prezenta festivalul internațional de film și muzică MEDIAWAVE. Festivalul Internațional de Film și Muzică MEDIAWAVE este unul dintre cele mai importante festivaluri artistice, recunoscute pe plan internațional atât datorită profesionalismului, cât și pentru atmosfera sa unică. Prin evenimentele conexe prezente la SFM 2013, vom încerca să redăm din acestă atmosferă unică a festivalului. La Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București vom vernisa o expoziție Mediawave, vom prezenta două selecții de scurtmetraje câștigătoare la edițiile anterioare și vom avea un atelier muzical de trei zile, sub conducerea chitaristului Both Miklós, care se va termina cu un concert ca rezultat al atelierului.

În 2008, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar a fost organizată o masă rotundă pe tema coproducțiilor româno-maghiare. De atunci, a devenit o tradiție ca, în fiecare an, să proiectăm o coproducție româno-maghiară. Anul acesta, vom proiecta filmul de debut al regizorului român Vali Hotea, Roxanne.

         Săptămâna Filmului Maghiar de anul acesta începe și se termină cu câte un film despre turnători și consecințele acțiunilor lor după mai mult de 20 de ani, dovedind încă o dată că în această regiune Central-europeană avem un „bagaj” istoric și cultural comun. Anul acesta avemîn program două producții care au fost făcute cu sprijinul Institutului Maghiar din București,Pastila fericiriial regizoareiFelméri Cecília șiRoxanneal regizorului Valentin Hotea.

Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

 

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR ediția a 7-a

10-17 noiembrie 2013, București

Programul evenimentului:

Duminică, 10 noiembrie, ora 19.00, la sediul Institutului Balassi

Expoziție MEDIAWAVE de Radu Igazság

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Luni, 11 noiembrie, ora 12.00, la sediul Institutului Balassi

Conferință de presă

Invitați: reprezentantul Ministerului Culturii, Hartyándi Jenő, Durst György, Deésy Gábor, Both Miklós, Radu Igazsag, Virgil Ștefan Nițulescu

Luni, 11 noiembrie, ora 10.00 – 13.00, 15.00 – 18.00, la Clubul Țăranului

Atelier muzical cu muzicianul Both Miki

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Luni, 11 noiembrie, ora 18.30, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

deschidere festivă: Dragii mei prieteni turnați

Regia: Cserhalmi Sára, 2012, 93 min., film artistic, subtitrat în limba română

Marți, 12 noiembrie, ora 10.00 – 13.00, 15.00 – 18.00, la Clubul Țăranului

Atelier muzical cu muzicianul Both Miki

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Marți, 12 noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Atelier DUNA

scurtmetraje și documentare produse de DUNA Műhely, 90 min.

Prezintă: Durst György, producător

Marți, 12 noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

MEDIAWAVE – Cinema internațional

scurtmetraje câștigătoare la festivalul MEDIAWAVE, 90 min.

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Q&A: Hartyándi Jenő

Miercuri, 13 noiembrie, ora 10.00 – 13.00, 15.00 – 18.00, la Clubul Țăranului

Atelier muzical cu muzicianul Both Miki

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Miercuri, 13 noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

MEDIAWAVE – Cinema maghiar

scurtmetraje câștigătoare la festivalul MEDIAWAVE, 80 min.

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

1. Derdák Tamás Zoltán ’Létra’: Trei semințe mici de chimion, 3 min., videoclip

2. Horváth-Molnár Panna & Zomborácz Virág: Dipendenza, 3 min., animație

3. Szabó Réka: Umbre, 11 min., film de dans

4. Vácz Péter: Iepurele și Cerbul, 17 min., animație

5. Csáki László: My Name is Boffer Bings, 21 min., animație în cretă, VO engleză

6. Szabó Szonja: Turist, 14 min., scurtmetraj

Miercuri, 13 noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Patria, sexul și alte inconveniente

Regia: Kincses Reka, 2012, 90 min., film artistic, subtitrat în română

Miercuri, 13 noiembrie, ora 22.00, la Clubul Țăranului / MNȚR

Concert: Both Miki & Romanian Company

concert ca urmare a workshopului

în cadrul secțiunii MEDIAWAVE festival invitat

Joi, 14, noiembrie, ora 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Janovich Jenő, un Pathé maghiar

Regia: Zagoni Balint, 2011, 62 min., documentar, subtitrat în limba română

Joi, 14, noiembrie, ora 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Mulțumesc, bine

Regia: Prikler Matyas, 2013, 134 min, film artistic, subtitrat în limba română

Vineri, 15 noiembrie, 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Scurt-metraje, 80 min.

1. Felméri Cecília: Pastila fericirii, 12 min., scurtmetraj, 2012, România

2. Réti Iringó: Milza, 14 min., scurtmetraj, 2012, VO engleză, subtitrat în limba maghiară

3. Papp Gábor Zsigmond: Și eu te iubesc! Foarte mult!, 22 min., scurtmetraj, 2012, subtitrat în limba engleză

4. Hartung Attila: Visător, 6 min., scurtmetraj, 2011, subtitrat în engleză

5. Szabó Szonja: Weekend la Praga, 25 min., 2012, subtitrat în engleză

Vineri, 15 noiembrie, 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Indianul

Regia: P. Szabo István, 2013, 90 min., film artistic, subtitrat în limba română

Sâmbătă, 16 noiembrie, 18.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

În numele lui Sherlock Holmes

Regia: Bernáth Zsolt, 2011, 100 min., film pentru adolescenți, subtitrat în limba română

Sâmbătă, 16 noiembrie, 20.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Soția, femeia, gagica

Regia: Szajki Peter, 2012, 91 min., film artistic, subtitrat în limba română

Dumnică, 17 noiembrie, 11.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Tragedia omului

Regia: Jankovich Marcell, 1988-2011, 160 min., animație, subtitrat în limba română

Dumnică, 17 noiembrie, 19.00, la Studioul Horia Bernea / MNȚR

Roxanne

Regia: Vali Hotea, 2013, 97 min., dramă

în cadrul secțiunii Coproducție România-Ungaria

Q&A: Vali Hotea, Irina Drăghici

 

Conferințele Mircea Vulcănescu – Mircea Vulcănescu în arhivele securității

Muzeul Național al Țăranului Român și Editura Eikon vă invită joi, 7 noiembrie 2013, de la ora 18.00, la lansarea volumului 5 din seria Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității, volum dedicat lui Mircea Vulcănescu și îngrijit de Dora Mezdrea.

Vor vorbi: Măriuca Vulcănescu, Dora Mezdrea, Ion Papuc, Marin Diaconu, Marius Vasileanu.

Moderator: Mihai Gheorghiu.

 Pe o carte poștală expediată din închisoarea de la Aiud în 1947 putem citi câteva gânduri care transmit ceva din frământarea sufletească și spirituală pe care a trăit-o Mircea Vulcănescu în închisoare. „Începutul a fost greu. Ca la judecata dintâi, când te înfățișezi gol dinaintea lui Dumnezeu, între îngeri și draci. A fost pe urmă un (alt) ceas greu. M-am temut de singurătate… Păream pierdut în fundul lumii și purtat pe o aripă. Am plâns, dar nu de necaz. Ci la gândul ce trist trebuie să fi fost Ghețemanii sau Golgota… Am rămas în sfârșit cu mine însumi… Am stat de vorbă cu mine despre evidență, despre mine, despre natură, despre Dumnezeu… M-am simțit tulburător de lucid; dar spăimântător de liber…”

O experiență carcerală crudă, nedreaptă care nu ne face cinste nici nouă, celor de astăzi, câtă vreme nu vom șterge acuza pe care i-au inventat-o comuniștii, aceea de „criminal de război”.

„Nu vreau să vorbesc aici despre lipsa de disponibilitate, în general, a societăţii româneşti faţă de elitele sale exterminate. Ci vreau să mă adresez conştiinţelor pe care, nu mă îndoiesc, le avem încă, în justiţia românească. Şi aş vrea să întreb: nu s-a găsit nici una, dintre aceste conştiinţe, care să-şi asume, fără gândul nici unui profit personal, sarcina, înaltă şi dureroasă, în acelaşi timp, de a înlătura de pe fruntea acestui ins de elită al spiritualităţii româneşti formula: « Deţinutul criminal de război Vulcănescu Mircea? » Nu vă îngrijorează, nu vă cutremură această alăturare de cuvinte?” Nu se va găsi nici de aici înainte? Dora Mezdrea

 

Intrarea este liberă.

Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească

Fundația Culturală Memoria

prezintă

Joi, 7 noiembrie 2013, ora 20.00, Studioul Horia Bernea

Documentarul memorial, Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească, un film de Claudia-Florentina Dobre şi Valeriu Antonovici. Cu un profil antropologic pronunţat, pelicula se axează pe amintirile celor ce au experimentat drama deportării în Bărăgan. Filmul se bazează pe 14 interviuri de tip istorii de viaţă ce pornesc de la interesul arătat de către realizatori pentru fenomenul deportării din noaptea de Rusalii a anului 1951. În acea seară de iunie, peste 40000 de oameni au fost deportaţi din zona Banatului şi Olteniei în stepa românească ce se întindea în sud-estul României, pe teritoriul actualelor judeţe Ialomiţa, Călăraşi, Brăila și Galați.

 Documentarul doreşte să creeze o punte între memoria acestui eveniment şi istoria represiunii comuniste ce a făcut din dislocarea familiilor şi persoanelor indezirabile o nouă metodă de persecuţie care a dus timp de 4 ani la moartea a mai bine de 1500 de oameni, copii, tineri, bătrâni.

Serile filmului macedonean 5 – 6 noiembrie 2013, Studioul Horia Bernea

Ambasada Republicii Macedonia în România și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită în perioada 5 – 6 noiembrie 2013, la Serile filmului macedonean. Evenimentul va avea loc la Studioul Horia Bernea de la Muzeul Național al Țăranului Român. Intrarea este liberă.

Program:

Marți, 5 noiembrie 2013, ora 19:00

Dust/ Praf (2001) regia Milcho Manchevski, dramă

După ce o femeie în vârstă (Rosemary Murphy) îl prinde pe un hoț (Adrian Lester) jefuindu-i apartamentul, decide să îi spună o poveste despre familia ei, pentru a-i oferi o nouă perspectivă asupra moștenirii pe care un individ o lasă familiei sale. Luke (David Wenham) și Elijah (Joseph Fiennes) sunt frați și cowboy în vestul american la sfârșitul secolului. Cei doi sunt indragostiți de Lilith (Anne Brochet), o femeie care lucrează într-un bordel de lux, dar când Elijah se căsătorește cu ea, relația cu fratele său devine permanent tensionată. Luke părăsește țara și călătorește în Macedonia, unde se implică, alături de un grup de luptatori, în rezistență, încearcând să înlăture ocupația turcă a pământulurilor lor. Pistolar priceput, Luke devine curând un membru valoros al forțelor naționaliste macedonene. Acesta se îndrăgostește de Neda (Nikolina Kujac), o femeie care luptă alături de loialiști. Cu toate astea, Luke înțelege că nu poate lăsa complet trecutul în urmă, atunci când descoperă ca Elijah a devenit mercenar angajat în forțele turcești.

 Miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 19:00

Happy New Year ’49 (1986) regia Stole Popov, comedie

Acțiunea filmului are loc în iunie 1948, când un grup de elevi din Iugoslavia sunt trimiși în URSS pentru a fi educați, dar sunt nevoiți să se întoarcă, după conflictul dintre cele două țări. Printre cei care decid să se întoarcă sunt Dragoslav, Vera, iubita sa, și prietenul său apropiat, Gradimir, care cu greu poate să părăsească URSS, iar în urma unor conflicte interioare, se sinucide în gara Subotica. Se desășoară o anchetă, iar Dragoslav trebuie să dea declarație pentru sinuciderea lui Gradimir. Întors acasă, Dragoslav împreună cu Vera, pe care are de gând să o ceară în căsătorie, are parte de o primă reuniune cu fratele său mai mare Kosta, care lucrează pe piața neagră. Întâlnirea se încheie cu o luptă între cei doi din cauza opiniilor lor divergente. Imediat după aceasta Dragoslav este arestat de OZNA (poliția militară Iugoslavă de după război) fiind acuzat că este un agent sovietic și este ținut în izolare…