Monthly Archive for October, 2013

Oameni și sufletele de lângă – expoziție de fotografie de Vlad Dumitrescu

31 octombrie – 10 noiembrie 2013, Sala Acvariu

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită să vizitați expoziția Oameni și sufletele de lângă, a fotografului Vlad Dumitrescu.

Expoziție va fi deschisă la Sala Acvariu, în perioada 31 octombrie – 10 noiembrie 2013.

Fotografii document, imagini inedite și multă discreție. Așa îl putem caracteriza, în câteva cuvinte, pe fotograful Vlad Dumitrescu. S-a născut în Brașov și, așa cum el însuși spune, a început să abordeze fotografia într-un mod mai serios, în 2008. De atunci, a participat la numeroase tabere de profil și a încercat să promoveze frumusețea naturii, a locurilor și a sensibilității cu ajutorul aparatului de fotografiat. Instantaneele sale au apărut pe simezele galeriilor, în reviste și în saloane internaționale. În decembrie 2008 a obținut premiul I la concursul lunar al revistei Photo Magazine, cu tema „Transparențe”. De atunci, premiile și distincțiile au început să apară, iar fotografia a devenit pentru Vlad Dumitrescu… felul său de a fi.

„Niciodată nu am avut intenția să lucrez la un proiect care să implice împreună atât oameni, cât și animale. Însă oamenii au fost mereu subiectul meu principal, iar animalele au fost mereu lângă. Le-am găsit mereu alături de oameni în momentele de odihnă sau la lucru, dar întotdeauna erau acolo, aproape, ca parteneri de viață. Un prieten zicea că « Dumnezeu a lăsat animalele ca să ne amintim că murim ». Poate este adevărat, nu știu, dar cu siguranță Dumnezeu le-a lăsat pentru a ne fi mai ușor să învățăm să iubim.” Vlad Dumitrescu

Mai multe informații și fotografii despre Vlad Dumitrescu găsiți pe blogul său:

http://vlad-dumitrescu.blogspot.ro/

Designul tânăr din Polonia – expoziția Polska FOLK în România 24 octombrie – 1 decembrie 2013, Sala Foaier

În perioada 25 octombrie – 1 decembrie 2013, publicul din România va avea ocazia de a vizita expoziția de design tânăr polonez inspirat de arta populară, intitulată Polska FOLK, care va fi prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român. Expoziția cuprinde 19 obiecte, realizate de 17 creatori și grupe de designeri din Polonia. După cum indică și titlul expoziției, tema principală a acesteia o constituie obiectele ce fac trimitere la tradiția populară, meșteșuguri și artă decorativă. Acest trend interesant al designului polonez vorbește despre căutarea propriei identități, a specificității culturale și a unicității, care pot fi remarcate la designerii polonezi din tânăra generație.

Mulți dintre autorii lucrărilor prezentate se află la începutul carierei, continuă să studieze sau dobândesc primele experiențe în materie profesională. Alții sunt creatori deja recunoscuți în lume, distinși cu premii internaționale. Designerii care participă la această prezentare sunt încântați să se inspire din tradiții, modele și motive decorative populare. Cunosc și prețuiesc istoria materială a regiunilor poloneze din care se inspiră. Știu să valorifice tehnicile producției meșteșugărești în scopul creării unor obiecte moderne. Apreciază frumusețea materialelor naturale: lemn, pâslă, in, ceramică. Unii dintre designeri nu aprofundează analiza tradiției și a confecționării produselor, ci se bazează pe asocieri simple și creează obiecte surprinzătoare și hazlii. Consideră uneltele simple din gospodărie drept o valoare de excepție, care merită să fie adaptată nevoilor contemporane. Privesc la moștenirea lor culturală cu detașare și umor, fără patos și fără gravitate. Lucrările selectate împletesc emoțiile cu gluma.

„Noua generaţie de designeri nu lucrează sub presiunea corectitudinii politice şi nici a valorilor naţionale. Se inspiră din experienţele generaţiilor trecute, alegând din ele ceea ce este atractiv astăzi. Nu se tem că ar putea fi acuzaţi că sunt retrograzi, lipsiţi de creativitate şi inferiori. Îşi cunosc propria valoare şi valoarea istoriei lor, preţuiesc unicitatea, răspund nevoilor existente. Şi – ceea ce este poate cel mai important – păstrează vie tradiţia meşteşugului local” – declară curatorul expoziției, Agnieszka Jacobson-Cielecka – „Discuţia despre identitatea designului şi raţiunea căutării unui stil naţional se poartă de mai multă vreme. Cea mai corectă pare a fi afirmaţia, că aşa ceva nu mai există. Într-o epocă a globalizării şi a internetului toate sursele de inspiraţie sunt accesibile tuturor, iar identitatea designerului o reprezintă suma experienţelor sale. De aceea, în expoziţia Polska Folk obiectele sunt şi nu sunt tradiţionale, folk, înrădăcinate în cultura poloneză.”

Obiectele prezentate în expoziție sunt executate din materiale naturale, locale și, în majoritate sunt realizate prin recurgerea la metode meșteșugărești tradiționale.

Cele mai multe dintre ele sunt produse unicat, serii limitate, prototipuri, proiecte care așteaptă să fie descoperite. Unele dintre ele reprezintă adevărate succese ale designului polonez, premiate în mai multe rânduri. Ele se constituie într-o colecție de obiecte colorate, vesele, simple. Printre ele se află ustensile și unelte folosite în gospodăria tradițională: perii, lopeţi, cârlige de rufe, bușteni, roabe, coșuri, dar sunt valorificate altfel decât conform destinației lor inițiale. Nu lipsesc elemente caracteristice ale tradițiilor populare poloneze, cum ar fi cocoșii, panglicile multicolore și țesăturile în dungi. Designerii inspirați de modele populare valorifică la maximum tradiția poloneză, creând obiecte contemporane, ale căror funcții se îndepărtează considerabil de cele ale prototipurilor. Vesele, pline de culoare, simple – unele cu care am vrea să inter-relaționăm în fiecare zi.

Curatorul expoziției Polska Folk este Agnieszka Jacobson-Cielecka, cunoscătoare a designului polonez și mondial, autoare a numeroase expoziții prezentate în cadrul celor mai mari și mai prestigioase festivaluri de artă din Europa. Expoziția este organizată din inițiativa Institutului Polonez din București (www.culturapoloneza.ro).Expoziția este deschisă publicului de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Vernisajul va avea loc joi, 24 octombrie, la ora 18:00.

Curatorul expoziției

AGNIESZKA JACOBSON-CIELECKA – (www.agnieszka-jacobson.com)

curator al mai multor expoziţii şi jurnalist, cunoscătoare şi popularizatoare a designului contemporan în Polonia şi în lume. Din anul 2008 este director artistic şi curator al festivalului Łódź Design (www.lodzdesign.com), iar din 2011 predă la şcoala de design School of Form din Poznań (www.sof.edu.pl). Colaborează cu numeroase instituţii de cultură din Polonia şi din străinătate, organizând expoziţii de design polonez şi internaţional, printre care menţionăm: „UNPOLISHED – YOUNG DESIGN FROM POLAND”, realizată în colaborare cu Paweł Grobelny (2009), „RESURSE NATURALE ALE DESIGNULUI POLONEZ”/ „NATURALNE ZASOBY POLSKIEGO DESIGNU” (2009), „POLSKA FOLK” (2010), „MATERIA PRIMA” (2010), „COPILĂRII”/„DZIECINADA” (2010), „JUST A THING” (2011), „KTO TY JESTEŚ”/”CINE EŞTI TU” (2012). De asemenea, se ocupă de popularizarea designului şi a designerilor. Între anii 2000-2007 a fost redactor-şef al ediţiei poloneze a revistei Elle Decoration. Absolventă a Facultăţii de Pictură din cadrul Academiei de Arte din Gdańsk.

 

Organizatori: Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Țăranului Român

Designeri: Aze Design, Barbórka Design, Agnieszka Czop și Joanna Rusin, Fabriqa, Katarzyna Herman-Janiec,  Pani Jurek,  Agnieszka Lasota, Malafor, Karina Marusińska, Bartosz Mucha, Katarzyna Mucha-Wiśniewska, Karol Murlak, Alicja Patanowska, Mateusz Przybysz, Studio Rygalik, Bożena Wiślicka.

 

Conferințele de la Șosea – Siegfried și Șeherezada 24 octombrie 2013, ora 18.00, Clubul Țăranului

Muzeul Naţional al Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea – continuă ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează, la Clubul Ţăranului.

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 24 octombrie 2013, ora 18.00, la Clubul Țăranului, la Siegfried și Șeherezada, o nouă conferință din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținută de etnologul Șerban Anghelescu.

Despre celelalte ediţii ale Conferinţelor de la Şosea puteţi găsi texte, fotografii, înregistrări audio şi loc de comentat, pe blog la: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

Începe cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Evreiesc – București 2013!

Duminică, 20 octombrie 1913, începe Festivalul de Film Evreiesc Bucureşti (BJFF)! 36 de filme, în premieră în România, vor rula, pe parcursul celor cinci zile de festival, la Studioul Horia Bernea, din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român, și la cinematograful Elvira Popescu.

Duminică, 20 octombrie 2013, regizorul german Eric Esser (înscris în competiţie cu filmul documentar Chaja & Mimi), va avea o scurtă intervenţie.

Gala de deschidere va avea loc luni, 21 octombrie 2013, ora 19.00, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, în prezenţa unor oaspeţi de seamă: corpul diplomatic care asigură patronajul de onoare, regizori şi critici de film. Gala este dedicată regizorului Radu Gabrea, a cărui bogată carieră cinematografică va fi prezentată de dna. Irina Margareta Nistor. Cu această ocazie va fi lansată şi o colecție de DVD-uri care cuprinde ultimele 7 producţii ale regizorului, împreună cu volumul lui Călin Stănculescu, Radu GABREA, Biografia unei opera, din colecţia „CINEMAgrafica‟.

Iris Lackner, critic de film din Israel, va susține marţi, 22 octombrie 2013, la Muzeul Ţăranului, o conferinţă cu tema: Cum se reflectă iudaismul în cinematografia internaţională. Alte prezenţe internaţionale la BJFF: Oded Guy (regizor) şi Hadas Levi Setzemski (regizor).

Cu expozitia Our Country, deschisă publicului pe tot parcursul festivalului, la Muzeul Naţional al Țăranului Român, Alex Levac, fotograful israelian câștigator al multor premii în fotografie, traversează granița vizibilă între „fotografia ca document” și „fotografia de artă”, combinând claritatea și umorul instantaneelor şi dovedind un interes fundamental pentru peisajul urban.

Gala de închidere şi desemnarea câştigătorului Festivalului de Film Evreiesc – București 2013 va avea loc joi, 24 octombrie 2013, ora 20.45, la Muzeul Naţional al Țăranului Român.

Vă reamintim faptul că intrarea este liberă, cu excepţia galei din 21 octombrie 2013, când accesul se va face numai pe bază de invitaţie.

Programul Festivalului, disponibil şi la adresa www.bjff.ro sau pe pagina de facebook – the BJFF.

Studioul Horia Bernea

Duminică, 20 octombrie   

12:00 Fringes (72 min., Documentar)
13:30 The Dreamers (58 min., Documentar)
15:00 The Kalusz I Thought I Knew (28 min., Documentar)
15:45 Kusturica Dream (60 min., Documentar)
17:00 Chaja & Mimi (10 min., Documentar)
17:45 Bear Hug (28 min., Documentar)
18:30 Lonely Planet (86 min., Documentar)
20:15 The World is Funny (122 min., Drama)

Luni, 21 octombrie   

16:00 Ameer got His Gun (58 min., Documentar)
17:10 Jerry and Me (38 min., Documentar)
19:00 Gala festivalului:
The Garden of Eden (75 min., Documentar)

Marți, 22 octombrie 

16:00 Punk Jews (60 min., Documentar)
17:15 Bowing Gracefully (62 min., Documentar)
18:30 Conferinta: Cum se reflectă iudaismul în cinematografia internațională- Iris Lackner
19:30 Besa -The Promise (86 min., Documentar)
21:15 Up the Wrong Tree (93 min., Drama)

Miercuri, 23 octombrie     

15:30 Rainbow (41 min., Drama)
16:30 The Territory (42 min., Documentar)
17:30 Lunch the Documentary (78 min., Documentar)
19:00 Aya (40 min., Drama)
20:00 Welcome and… Our Condolences (26 min., Comedie)
20:45 Hotel Lux (110 min., Comedie)

Joi, 24 octombrie     

15:30 Handa Handa 4 (59 min., Documentar)
16:45 White Panther (89 min., Drama)
18:30 Mahler on the Couch (98 min., Drama)
20:15 Gala de închidere: In the Shadow (106 min., Thriller)

Conferințele de la Șosea De la activiști și revoluționari mărunți la căpșunari și bișnițari Zece volume de istorie orală

Marți, 22 octombrie 2013, ora 18.00, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 22 octombrie 2013, ora 18.00, la Clubul Țăranului, la lansarea celor zece volume de istorie orală – De la activiști și revoluționari mărunți la căpșunari și bișnițari.

Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori este titlul noii culegeri de istorie orală coordonate de Zoltán Rostás și Antonio Momoc – publicată de Doina Jela în colecția Actul, a editurii Curte Veche. Se poate spune că este mai mult decât o culegere de amintiri din lumea apusă a regimului comunist; volumul constituie o bază documentară a „patologiei” vieții noastre economice.

Meritul pentru realizarea acestei „arheologii sociale”, mergând îndărăt din prezent în trecut, aparține, firește, studenților de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității din București, care au descoperit – în primul rând pentru ei înșiși – rădăcinile unor probleme actuale. Datorită perseverenței lor – pentru că este mai dificil să abordezi asemenea teme –, cercetarea economiei informale primește un ajutor deloc de neglijat. Este de sperat ca acest volum să se bucure de aceeași primire, ca și celelalte nouă volume de istorie orală și de observații ale studenților – coordonate de Zoltán Rostás împreună cu regretatul Sorin Stoica, iar apoi cu Theodora-Eliza Văcărescu, Florentina Țone și Antonio Momoc –, care au fost bine recepționate, pe lângă presa culturală, și de cercetarea sociologică și politologică. Realizarea celor 10 volume de istorie orală și de observații nu a acoperit sistematic societatea românească; scopul lor a fost de a atrage atenția asupra unor probleme actuale sau din trecut puțin (sau fals) abordate.

Participă: Vintilă Mihăilescu, Sorin Preda și Zoltán Rostás, coordonatorii volumelor.

Moderator: Șerban Anghelescu

Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iași, iunie 2011 14-20 octombrie 2013, Sala Foaier

În cadrul Săptămânii Memoriei FOCUS: HOLOCAUST, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Muzeul Național al Țăranului Român și One World Romania anunță vernisajul expoziției Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iași, care va avea loc luni, 14 octombrie 2013, orele 19.00, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Foaier.

Prin această expoziție se dorește valorificarea, într-o manieră inedită, a fotografiilor, documentelor și mărturiilor privind Pogromul de la Iași din iunie 1941, alături de obiectele descoperite la Popricani, expuse pentru prima dată publicului bucureștean.

Astfel, conceptul expozițional urmărește evidențierea suferințelor evreilor, victime ale atrocităților petrecute la Iași, precum și prezentarea artefactelor descoperite în groapa comună din Pădurea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, în urma investigației arheologice din septembrie-noiembrie 2010.

Expoziția a fost organizată, pentru prima dată, la Iași, în iunie 2011.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Foaier, până pe 20 octombrie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni este închis.

Coordonator: Adrian Cioflâncă

Curator: Monica Morariu

CU HAINA ÎN BĂȚ PRIN MARAMUREȘ – 14 – 20 octombrie 2013, Sala Acvariu

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 14 octombrie 2013, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Cu haina în băț prin Maramureș. Expun elevii Liceului Nicolae Tonitza: Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan, Bogdan Răducanu, sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.

Tărâm al sărbătorilor creștine, unde timpul parcă s-a oprit în loc, Maramureșul abundă în atracții culturale, naturale și artizanale. De la bisericile din lemn, muzeele, piețele satelor și până la viața de zi cu zi a sătenilor, ai senzația că intri într-o lume de basm. Iar cel mai bun mod de a afla despre cultura și tradițiile zonei este să însoțești locuitorii Maramureșului la lucrul câmpului, la sărbători, dar și în plimbările pe cărările, văile și munții ce înconjoară zona.

Opt elevi din clasa a 12-a a Liceului de Artă Plastică Nicolae Tonitza din București, coordonați de doamna profesoară Ileana Dragomirescu, artist plastic, au participat, între 1 și 9 septembrie 2013, la o tabără de creație în Maramureș. Trei dintre aceștia, Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu, elevi ai clasei de design și vestimentație a liceului, expun pe simezele sălii Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

Cele 48 de lucrări nu fac altceva decât să prezinte publicului tradițiile maramureșene. Folosind ca tehnică desenul și colajul, schițele copiilor sugerează bogăția zonei atât de impresionantă. Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu au folosit elementele tradiționale specifice zonei (portul popular, sculptura porților maramureșene, cromatica specifică) în domeniul grafic design și al vestimentației. Elevii s-au aflat sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic. Toate cele 48 de schițe vor fi expuse în perioada 14 – 20 octombrie, la Sala Acvariu, a Muzeului Național al Tăranului Român.

Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013

 

Muzeul Național al Țăranului Român a câștigat premiul ASER 2013 pentru realizarea de excepție a expoziției temporare și a catalogului de expoziție cu titlul Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei, organizată între 14 septembrie și 2 decembrie 2012, la Sala Oaspeți. Premiul a fost acordat în cadrul Conferinței Asociației de Științe Etnologice din România, ediția a IX-a, care a avut loc la Sibiu, în perioada 2 – 3 octombrie 2013.

 

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a marcat principalele etape ale vieții și creației lui Picu Pătruț, începând de la vârsta de 19 ani, când a compus prima carte și a desenat primele miniaturi continuând cu anii 1848-1852, când funcționa ca eclesiarh (cârsnic) la biserica veche din sat, dar și la școala din Săliște, precum și etapa 1862-1872 când, „avea să fie tuns” monah la Schitul Cheia (din Vâlcea) fără a se călugări. Numit „călugărul-țăran”, „artistul-țăran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Pătruț a dovedit în întreaga sa operă că este rafinat, că are o mână sigură și o mare putere de înțelegere a culorilor.

Expoziția Picu Pătruț. Ultimul mare miniaturist al Europei a mai primit, de asemenea, mențiune în cadrul Premiilor Comitetului Național ICOM.

 

 

Serile București Strict Secret BISERICILE DEMOLATE SUB REGIMUL CEAUȘESCU

9 octombrie 2013, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român, în colaborare cu Fundația Orient Expres, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Institutul Român de Istorie Recentă, organizează miercuri, 9 octombrie 2013, ora 18.00, la Clubul Țăranului, o nouă întâlnire din Serile București Strict Secret.

 

Tema în dezbatere este: BISERICILE DEMOLATE SUB REGIMUL CEAUȘESCU.

 Participă: Părintele Gelu BOGDAN, Gheorghe LEAHU, arhitect, Liviu MIHAIU, director Radio Guerrilla, Andrei PANDELE, arhitect, Ovidiu SIMONCA, redactor șef Observator Cultural, Emil BERDELI, jurnalist, Sorin VASILESCU, arhitect.

Moderator: Stelian TĂNASE.

 Intrarea liberă.

Muzeul Național al Țăranului Român se află printre câștigătorii concursului „Cele mai frumoase cărți din România” 2013

Muzeul Național al Țăranului Român se află printre câștigătorii concursului național de design de carte „Cele mai frumoase cărți din România”, ediția 2013.

Arta trecerii, albumul realizat de Șerban Anghelescu, Cosmin Manolache și Lila Passima, concept grafic și imagine de Lila Passima, layout și prepress de Adrian Nițu, publicat la Editura Martor a MNȚR, se află pe lista celor 39 de cărți câștigătoare, alese din 174 de cărți înscrise în competiție de către editurile, graficienii sau designerii de carte din România și Republica Moldova.

Arta trecerii cuprinde eseuri despre trecere – schimbare dramatică ce include, dincolo de riturile de trecere propriu-zise, literatura sacră și profană ca sursă a experiențelor inițiatice, schimbarea de paradigmă științifică, revoluția socială, experiența personală, exilul, detenția, deportarea, ceremoniile de absolvire și de admitere în școlile superioare, inaugurarea etc. Cartea poate fi cumpărată de la librăria Muzeului Țăranului la prețul de 34,50 lei.

Membrii juriului au fost: Matei Câlția, Radu Manelici, Alexe Popescu, Raluca Bem Neamu, Anamaria Pravicencu, Vlad Arghir și Géraldine Lay (Franța).

În perioada 9-13 Octombrie, cărțile câștigătoare vor fi expuse în Târgul Internațional de Carte de la Frankfurt, cel mai important târg de carte din lume, în pavilionul României. Cu această ocazie, Asociația pentru Performanță și Cultură, în parteneriat cu Federația Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează un eveniment special de vernisaj a celor mai frumoase cărți românești, în data de 10 octombrie, la ora 16.00, la care sunt invitați membri ai Federației Editorilor din Europa.

Volumele câștigătoare vor reveni în țară și vor fi prezentate publicului român într-o expoziție, în perioada 4-8 noiembrie 2013, la UNAgaleria, în București. În cadrul vernisajului expoziției, vor fi anunțate cele 6 premii acordate de juriu – Premiul I, Premiul II și Premiul III și 3 premii speciale: – Premiul pentru cea mai bună ilustrație, – Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, – Premiul pentru carte obiect / bibliofilă (pentru categoria specială a acestor lucrări, jurizate separat, în acest an).

Toate cărțile câștigătoare vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, la Târgul de Carte de la Leipzig, ediția 2014, și vor fi incluse în expozițiile organizate de Stiftung Buchkunst.

Cei interesați vor găsi mai multe detalii despre proiect pe www.celemaifrumoasecarti.ro.