Monthly Archive for July, 2013

LA MUZEUL DE LA ȘOSEA… CROSSFIRE HURRICANE ! CEL MAI NOU DOCUMENTAR DESPRE THE ROLLING STONES

În 1960 s-au întâlnit pe peronul gării din orașul natal și au format grupul Little Boy Blue & The Blues Boys. Doi ani mai târziu, în iunie 1962, l-au trasformat în formația The Rolling Stones și peste încă o lună, au avut primul concert. De atunci, cunoscuta trupă a lansat peste 50 de albume, a avut 37 de piese în top-10 singles și au vândut peste 200 de milioane de albume în întreaga lume. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în curtea interioară, în avanpremiera Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, va avea loc marţi, 30 iulie 2013, începând cu ora 21:30, proiecția documentarului despre legendara trupă The Rolling Stones – Crossfire Hurricane (2012, regizor: Brett Morgen, cu: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ron Wood, Bill Wyman, Mick Taylor).
Filmul prezintă, în ordine cronologică, istoria de 50 de ani a uneia dintre cele mai importante trupe din istoria rock-ului, The Rolling Stones. Subiecte delicate precum riscurile asociate imensului succes pe care Jagger şi compania l-au avut încă de la debut, problemele cu drogurile şi cu justiţia ale câtorva dintre membrii trupei, statutul de anti-Beatles band care le-a fost alocat de presă americană şi britanică sunt abordate într-o manieră interesantă şi alertă. Titlul filmului este inspirat din primul vers „I was born in a crossfire hurricane” al hit-ului Jumpin’ Jack Flash, lansat în 1968.

http://www.youtube.com/watch?v=7C3xCiR_2Ww&feature=youtu.be

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Intră acum pe www.ffir.ro sau lasă un mesaj în evenimentul „avanpremieraffir” pe facebook şi îţi rezervăm un loc.

Organizatori: Festivalul de Film Istoric Râşnov şi British Council
Partener: Muzeul Naţional al Ţăranului Român

CEREMONIE DONAȚIE COSTUME TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI

Muzeul Național al Țăranului Român și Fundația Paneuropa România au onoarea de a vă invita, marți, 30 iulie 2013, ora 18.00, la ceremonia primirii a două costume tradiționale românești, donație din partea comunității românești de pe Valea Timocului.

Donația va fi înmânată de către doamna Nataša Tošić, preşedinta Mişcării Democrate a Românilor din Serbia.

Evenimentul va avea loc pe esplanada din fața bisericuței din lemn, din curtea Muzeul Țăranului (intrarea prin strada Monetăriei).

DONAȚIA FAMILIEI VICTORIA, DIANA ȘI GEORGE TZIPOIA

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă la vernisajul expoziției

Donația familiei Victoria, Diana și George TZIPOIA

către Primăria Municipiului București care va avea loc miercuri, 31 iulie 2013, ora 18.30, în sala Foaier.

Prezintă directorul general al Muzeului, dr. Virgil Ștefan Nițulescu.

Expoziția va rămane deschisă până pe 8 septembrie 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Partener: Ambasada Confederației Elvețiene în România

Sponsori: ABB, Mattig Management Partners, Nestlé, Novartis, Sika, Heidi, Swiss, Audiconsult, Carpatair, Fidexpert, Geberit, Helvetansa, Holcim, KPMG, Mattig, Accounting & Controlling, Rabo, Roche

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.meidaiq.ro.

Lemon Bucket Orkestra Balkan-Klezmer-Gypsy-Party-Punk-Super Band din Toronto, Canada – Joi, 25 iulie 2013, ora 18.00, în curtea interioară


Cei care aud pentru prima dată de această trupă își dau imediat seama că spectacolele lor înseamnă mai mult decât niște concerte: sunt experiențe nebunești, pline de savoare, celebrări ale tradiției și-ale culturii, parade extatice care izbucnesc atunci când nostalgia și imaginația se ciocnesc, toate transpuse într-un stil punk exploziv.
De la Toronto la New York, de la Budapesta la Berlin, spectatori din toată lumea elogiază Lemon Bucket Orkestra ca deschizători de drumuri în zona World Music. În trei ani de când au apărut, trupa s-a transformat dintr-un simplu cvartet de muzicieni de stradă, într-o adevărata armată de gherilă muzicală, formată din 14 persoane, cu o sumedenie de fani credincioși, acasă și în străinătate.
Au mai fost in România în câteva rânduri, și și-au creat numeroși fani și la noi. În 2012, au intrat în atenția celor mai importante publicații și agenții de presă din lume (CNN, New York Times, Fox News, Huffington Post etc.) când, la bordul unui zbor Air Canada, întârziat pe ruta Canada – România, și-au scos instrumentele și au organizat un concert ad-hoc pentru ceilalți călători.

Taraf de Haidouks

„Cel mai bun grup de muzicieni romi din lume”, după cum i-a numit cotidianul londonez The Independent și „printre cei mai extraordinari oameni pe care i-am întâlnit vreodată”, după cum afirma starul Johnny Depp, Taraf de Haidouks reprezintă, de peste doua decenii, un adevărat fenomen artistic mondial. Constituit oficial in urmă cu 25 de ani, celebritatea grupului Taraf de Haidouks a cunoscut o ascensiune fulminantă, imediat după prima ieșire peste hotare, realizată in anul 1988. Șapte albume de studio, sute de materiale video și audio, turnee pe toate meridianele globului, emisiuni TV, documentare și unele dintre cele mai importante premii internaționale, printre care și prestigiosul BBC World Music Award, înmânat de Johnny Depp, s-au adăugat de-a lungul timpului impresionantului portofoliu al acestor muzicieni.
Îndelung aclamat în lumea intreagă pentru „spectacolele unice și virtuozitatea ieșită din comun”, adăugându-și de fiecare dată în palmares noi cronici laudative pe prima pagină a celor mai mari publicații, Taraf de Haidouks a fost invitat să concerteze in cele mai prestigioase locuri, alături de mari nume ale muzicii mondiale. Concertele de la Sala Olympia și Opera Garnier din Paris, alături de Sir Yehudi Menuhin, cele de la Carnegie Hall din New York, Covent Garden Royal Opera din Londra și Teatrul Wuppertal – Pina Bausch, precum și colaborările cu diverse orchestre filarmonice din întreaga lume, au consolidat reputația grupului de „artiști complecşi, unici pe scena internațională‟.

Nea Vasile și Taraful de la Mârșa

Taraful de la Mârșa provine din aceeași zonă geografică și muzicală ca Taraf de Haidouks, satele lor fiind la câțiva kilometri distanță. Se cunosc foarte bine între ei și colaborează des. Liderul Tarafului de la Mârșa este Nea Vasile Dinu, care are 77 de ani și o voce inconfundabilă, care pune în pericol geamurile încăperilor în care cântă. A devenit cunoscut și publicului larg prin apariția în hitul formației Zdob și Zdub, Dimineața pe răcoare, dar și de sine stătător, cu taraful său, cântând prin toată Europa, de exemplu, în Germania, la Expoziția Universală de la Hanovra din anul 2000, în Franța, Elveția, Cehia, Rusia, Moldova ș.a.m.d.
Regretatul Bob Brozman, faimosul chitarist american de blues și World Music, a fost unul din cei mai mari fani și prieteni ai săi, vizitându-l în câteva rânduri acasă la Mârșa ca să povestească și să cânte împreună.

La finalul concertului cele trei formații se vor reuni pe scenă pentru un jam-session lăutăresc româno – canadian!

PREȚ BILET: 25 lei
Accesul se face din strada Monetăriei începând cu orele 17.

MILITZA SION Între arte vizuale şi arhitectură 23 iulie – 11 august 2013, Sala Irina Nicolau, Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Ţăranului Român vă așteaptă marți, 23 iulie 2013, ora 18.00, la vernisajul expoziției MILITZA SION. Între arte vizuale şi arhitectură.

 

Lucrările Militzei Sion sunt un argument pentru a spera că între arhitectură şi plastică, modernitatea nu a trasat o prăpastie, că oraşul viitorului nu ţine doar de performanţa tehnologică fără a păstra nimic din gândul celui care-l desenează, din individualitatea gestului.

 

ORAŞELE Militzei Sion sunt imaginare, dar „construite” pe cunoaşterea temeinică a marilor culturi europene. Locuri din Grecia, Spania, Italia au marcat-o. Ea preferă asprimea reliefului, structurile piramidale, adoptă o perspectivă ce o distanţează de detaliu, arhitectura marcând reperul uman într-un mediu natural puternic. Prioritate capătă în această viziune atmosfera, ce pune în valoare calităţile sale picturale. ŢĂRMURILE sunt între ultimele sale lucrări şi ele aduc în prim plan atmosfera Greciei. Forme puternice, percutante par a fi privite sub lupă. Libertatea gestului său o descoperim în cromatică, în jocul de haşuri de pe suprafaţă, în felul în care articulează raportul dintre pata de culoare şi liniaritate. (Maria-Magdalena Crişan)

 

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau până pe 11 august 2013, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Jazz la Șosea 20 iulie 2013, pe Kiseleff 3

Pentru că și în acest sfârșit de săptămână se închide circulația autoturismelor pe Kiseleff, iar Șoseaua se va deschide pietonilor pentru sport și mișcare în aer liber, Muzeul Țăranului vă așteptă din nou în stradă, sâmbătă, 20 iulie 2013, de la ora 20.00, la un Concert de jazz susținut de Toma Dimitriu – pian și Liviu Negru – chitară.

 

 

Intrarea este liberă.

 

Eveniment organizat de Muzeul Național al Țăranului Român, cu sprijinul Clubului Țăranului.

Muzeul Țăranului Român iese din nou în stradă cu… O floare pentru Mavrogheni

Pentru că și în acest sfârșit de săptămână, se închide circulația autoturismelor pe Kiseleff, iar Șoseaua se va deschide pietonilor pentru sport și mișcare în aer liber, Muzeul Țăranului ieșe din nou în stradă.

De această dată, am pregătit o conferință despre Nicolae Mavrogheni, un domnitor care și-a pus amprenta asupra acestui loc.
Originar din insula Paros, comandant al flotei otomane al cărei dragoman era, Nicolae Mavrogheni a fost un domnitor fanariot din Țara Românească ajuns în această funcție cu ajutorul lui Gazi Hasan pașa. A ramas în istoria Bucureștiului printr-o excentricitate a sa, poleind coarnele cerbilor de la trăsura cu aur.

De asemenea, la capătul Podului Mogoșoaiei, lângă Muzeul Țăranului Român, a construit o biserică ce a dăinuit până astăzi.

Este, de asemenea, unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea alimentării cu apă printr-un sistem de conducte.

Vă așteptăm sâmbătă, 20 iulie 2013, de la ora 11.00, pe esplanada din fața Muzeului Țăranului, la conferința O floare pentru Mavrogheni.

Invitați: prof. dr. Silviu Angelescu și prof. dr. Nicolae-Şerban Tanaşoca
Moderator: dr. Șerban Anghelescu

 

La Conacul Udriște-Năsturel din Herești … muzică de cameră marca SoNoRo Conac

În apropiere de malul Argeșului, la 35 de kilometri de București, se găsește unul dintre cele mai interesante monumente ale arhitecturii civile românești, construit în întregime din piatră șlefuită care datează din secolul al XVII-lea. Este vorba de Casa de Piatră din Herești, construită de boierul Udriște Năsturel.

„Dacă Mogoșoaia a avut norocul de a fi fost reședință princiară și de a fi fost îngrijită ca atare, soarta ctitoriei cumnatului lui Matei Basarab, marele cărturar Udriște Năsturel (1596 – 1659), Casa de piatră de la Herești, a fost mai puțin îngăduitoare cu monumentul. Ajuns în stare de ruină, Casa a fost trecută în administrarea Muzeului de Artă Populară (predecesorul Muzeului Național al Țăranului Român), care s-a îngrijit să o restaureze (în perioada 1965 – 1971), pentru a fi deschisă publicului în 1972. De atunci încoace, Muzeul de la Herești este o oază de liniște, reverie și cultură pentru cei care vor să descopere frumusețea în fiecare loc în care trăim. ” – Dr. Virgil Ștefan Nițulescu, director general al Muzeului Național al Țăranului Român.

Un nou concert din seria SoNoRo Conac va avea loc pe 23 iulie 2013, la ora 19.30, la Casa din Herești, județul Giurgiu. Piese de Johann Sebastian Bach, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, György Ligeti și Giacomo Puccini vor putea fi auzite în aer liber, în curtea conacului, în interpretarea artiștilor Christian Naș (violă), Răzvan Popovici (violă), Alexandra Bobeico (vioară) și Mood Quartet. Concertul va fi urmat de un cocktail și de un jamsession.

Publicul prezent la concert va putea vizita și expoziția „Piatra şi fierul”, venisată în septembrie, anul trecut. Printre punctele de atracție ale acestei expoziții se numără atelierul de fierar de la sfârşitul secolului al XIX-lea, diferite vase de utilitate casnică sau pentru practicarea unor meşteşuguri, dar și  obiecte de patrimoniu liturgic.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac a fost deschisă pe 24 iunie, la Casa Mincu din București, și va continua până în septembrie 2013, în clădiri de patrimoniu restaurate sau în curs de restaurare din mai multe regiuni ale României,  în scopul revitalizării și promovării moștenirii arhitecturale și culturale românești.

Următorul concert SoNoRo Conac va avea loc la Castelul Cantacuzino (Bușteni, jud. Prahova), pe 31 august 2013.

Produsul rezultat în urma seriei de concerte SoNoRo Conac va fi un album de fotografie editat de Igloo Media, care va cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, iar conceptul grafic va fi semnat de Corina Duma. Lansarea albumului SoNoRo Conac se va face în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului SoNoRo, în luna noiembrie a acestui an.

Pentru programul concertelor și mai multe detalii despre SoNoRo Conac, vă rugăm să urmăriți: conac.sonoro.ro

Accesul la concertele SoNoRo Conac se face numai pe baza de invitație sau rezervare la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Parteneri principali: Ordinul Arhitecților din România, Institutul Francez din România, Muzeul Țăranului Român

LA MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN…JOCURI CU VOCI

Duminică 21 iulie ora 19, la sala Irina Nicolau vor avea loc manifestările ultimei zile din Festivalul Internațional de Muzică Clasică și Contemporană ȚINTEA MUZICALĂ.

Sub genericul JOCURI CU VOCI, ediția a 5–a a festivalului aduce alături, lucrări în primă audiție a șapte compozitori din Austria, Finlanda, Franța și România și muzică din Codexul Montpellier – cea mai importantă colecție de piese de polifonie vocală medievală, aproape necunoscută în România.

Intitulat VOCI ȘI SUNETE, concertul din prima parte a serii invită publicul la o întâlnire de excepție cu farmecul deosebit al pieselor de secol XIII, în cea mai mare parte a lor având texte în limba franceză veche, și cu ineditul replicilor contemporane semnate de compozitorii Nicolae Brânduș, Jean–Pascal Chaigne, Sebastian Dumitrescu, Dieter Kaufmann și Dana Cristina Probst. Interpreții serii sunt Carolina Astanei – mezzosoprană , Sebastian Dumitrescu – electronică, Roxana Moișanu – harpă celtică,  Otto Probst – pian electric, Cristina Radu – soprană, Mladen Spasinovici – violoncel și Irina Ungureanu – soprană.

Prezintă muzicolog Ruxandra Arzoiu.

Partea a doua a programului oferă în premieră în România, spectacolul de video–teatru–dans Klang.Raum.Frau  – symphonie pour une femme seule după “ symphonie acousmatique” și “Lui comme elle”, cu texte de Elfriede Jelinek, al compozitorului austriac Dieter Kaufmann. Coregrafia aparține Gerdei Schorsch. Dansează Sapia Nedwed. Video-ul și punerea în scenă poartă semnătura lui Ulrich Kaufmann.

 

https://www.facebook.com/TinteaMuzicala/info

http://www.austriacult-bucuresti.ro/prelegere-voce-cuvnt-sunete-electronice-de-dieter-kaufmann.html

http://www.austriacult-bucuresti.ro/teatru-dansat-sunetspaiufemeie-de-dieter-kaufmann.html

 

 

URCAȚI COPIII ÎN CARAVANA MUZEELOR!

Aflată la a doua ediție, Caravana Muzeelor invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureștiul. Astfel, nouă muzee și organizații culturale vor găzdui, pe durata vacanței de vară, ateliere de educație cultural-artistică coordonate de Global Mindscape.

Urcați copiii în Caravana Muzeelor în perioada 17 iulie – 13 septembrie 2013, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore).

Prin intermediul jocului și al artelor, copiii vor descoperi, pe înțelesul lor, câteva secrete ale muzeelor și tehnici artistice inspirate de obiectele de preț găzduite de acestea. Pe care, firește, le vor experimenta: cu pensula în mână și foaia albă în față, prin lucrări în creion, pastel, tempera sau chiar modelaj.

Caravana Muzeelor a fost inițiată în luna iulie 2012, numărul de muzee implicate inițial fiind de cinci. Anul trecut ne-am bucurat să avem alături copii care au parcurs trei sau chiar patru muzee ale caravanei.

În 2013 numărul muzeelor a crescut considerabil, iar tematica este mult mai diversificată. Atelierele de vacanță debutează la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, unde povestim despre constelații zodiacale, despre monștri marini și despre… hărți.

La Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar” copiii au ocazia să descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalități portretizate de diverși artiști, precum detalii despre colecția de artă tradițională românească.

A treia săptămână este dedicată Muzeului Național al Pompierilor din Foișorul de Foc: descoperim turnul de observare a incendiilor – cea mai înaltă construcție a Bucureștiului la sfârșitul secolului al XIX-lea, realizăm un steag sau ne fotografiem cu o cască și îi cunoaștem mai bine pe cei care ne protejează de foc.

La Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” participanții descoperă detalii despre o colecție impresionantă, fără de care istoria României ar fi greu de imaginat. Expozițiile vor fi îmbogățite, special pentru aceste ateliere, cu obiecte selectate din depozitele muzeului. În plus, temele alese vor permite copiilor să asculte poveștile specialiștilor muzeului.

O noutate a acestei ediții este  Muzeul Național al Țăranului Român, unde copiii au ocazia să se familiarizeze cu universul rural dintr-o perspectivă contemporană.

La Muzeul Național Tehnic “Prof. Inginer Dimitrie Leonida” participanții înțeleg mai bine de ce alegem telefonul mobil ori cum s-a făcut trecerea de la trăsură la automobil.

O selecție inedită de lucrări de artă contemporană românească permite familiarizarea copiilor cu teme de actualitate și experimentarea unor tehnici artistice inovative la Anaid Art Gallery (cum ar fi aurirea unei jucării și realizarea de bijuterii pe plăcuțe de aluminiu). La începutul lunii septembrie copiii vor observa modul în care lumea artei și cea a teatrului s-au împletit în creația artistului George Lӧwendal și vor realiza propriile lucrări inspirate de colecția găzduită de Fundația Löwendal.

Ca și anul trecut, ultima săptămână este dedicată unui muzeu surpriză în peisajul Bucureștiului!

Caravana Muzeelor se oprește la temele:

Călătorie imaginară în Muzeul Hărților (17 – 19 iulie)

Vasile Grigore și secretele unei colecții (24 – 26 iulie)

Foișorul de Foc și destinul pompierilor (31 iulie – 2 august)

Despre istorie la Muzeul Militar (7 – 9 august)

Muzeul Țăranului Român: mereu actual (14 – 16 august)

Descoperim știința prin artă la Muzeul Tehnic (21 – 23 august)

Arta contemporană pentru copii la Anaid Art Gallery (28 – 30 august)

Despre teatru, artă și arhitectură la Fundația Löwendal (4 – 6 septembrie)

Un muzeu-surpriză în peisajul Bucureștiului (11 – 13 septembrie)

Urcați copiii în Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932
Taxa de participare, care include materialele folosite și accesul în muzeu:
– 20 lei / copil / atelier
– 50 lei / copil / 3 ateliere desfășurate la același muzeu (în aceeași săptămână)
Adulții pot asista la ateliere prin achiziționarea biletului de intrare.

Pe durata vacanței de vară pot participa la atelierele Caravanei Muzeelor și grupuri organizate de copii, pe bază de programare cu minimum două săptămâni în avans (after-school-uri, asociații, fundații ș.a.).

Urcați copiii în Caravana Muzeelor!

Caravana Muzeelor este organizată de Global Mindscape în parteneriat cu:
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi: www.muzeulhartilor.ro
Strada Londra nr. 39, sector 1, București (zona Piața Dorobanți)
Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor și colecționar”: www.muzeul-vasile-grigore.ro
Str. Maria Rosetti nr. 29, sector 2, Bucureşti (lângă intersecția cu Str. Vasile Lascăr)
Muzeul Național al Pompierilor – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: www.muzeulpompierilor.ro
Bd. Ferdinand I nr. 33, sector 2, București (în Foișorul de Foc)
Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”: www.mapn.ro/muzeumilitar/index.html
Str. Mircea Vulcănescu nr. 125 – 127, sector 1, Bucureşti (zona Plevnei)
Muzeul Național al Țăranului Român: www.muzeultaranuluiroman.ro
Şos. Kiseleff nr. 3, sector 1, Bucureşti (zona Piața Victoriei)
Muzeul Național Tehnic “Prof. Inginer Dimitrie Leonida”: www.mnt-leonida.ro
Str. Candiano Popescu nr. 2, sector 4, Bucureşti (intrarea prin Parcul Carol I)
Anaid Art Gallery: www.anaidart.ro
Str. Slobozia nr. 34, sector 4, București (zona Rondul Coşbuc)
Fundația Löwendal: www.lowendal.ro
P-ța. Gh. Cantacuzino nr. 1, sector 2, București (lângă Grădina Icoanei)