Monthly Archive for June, 2010

Păpuşi din fân

Munca la fân, de la începutul verii până toamna târziu, ritmează viaţa de zi cu zi a satelor de munte. Dar nu e „slobod” a lucra oricând. Mai trebuie ţinut cont şi de sărbătorile „mânioase” cu fânul.

Prima zi importantă din „calendarul fânului” este 29 iunie, sărbătoarea Sf. Apostoli Petru şi Pavel. O legendă din Şurdeşti (Maramureş) spune că pe vremea când umbla Sf. Petru pe pământ, într-o duminică, a văzut un om lucrând la fân în capul satului. S-a supărat şi a făcut clăile stană de piatră, iar ele se mai vad şi azi în  capătul Şurdeştiului.

clai_piatra

Nu se lucrează cu fân nici de Sf. Ilie (20 iulie) sau de Sf. Maria Magdalena (22 iulie), Sf. Foca (23 iulie), Adormirea Sf. Ana (25 iulie).

claie_fan

Marţi, 29 iunie, între orele 16 şi 18, la Clubul Ţăranului, voluntarii Muzeului Ţăranului Român va invită să faceţi păpuşi din fân, pe care să le luaţi acasă.

1

Acţiune realizată în colaborare cu Clubul Ţăranului, Asociaţia Gaspar, Baltasar şi Melchior, Asociaţia Anthropoesis.

Vacanta la Atelierul de creativitate

Incepand de la 1 iulie si pana la 1 august, copiii intre 7 si 18 ani sunt asteptati la Atelierul de creativitate al Muzeului Taranului Roman unde timpul inseamna altceva decat computer si televizor.

Cursurile propuse dau frau liber imaginatiei si creativitatii: fotografie, modelaj, atelier de hartie manuala, lectii de etnologie, povesti, desenat, brodat, croit, tesut, confectionat papusi si teatru de papusi, reprezentand o lista atragatoare de activitati pentru copii in timpul vacantei de vara.

Proiectul Atelier de creativitate, aflat in derulare inca din 2001, ofera copiilor o educatie alternativa sau complementara celei realizate in scoli. La Atelier copiii deprind si cunostinte despre sat, taran, gospodarie, randuieli si dezvolta abilitati invatand sa faca cu mainile lor diverse obiecte.

Program ateliere

Marti

de la 10.30 modelaj cu Mirela Florian (la Atelier) – 14 locuri

de la 11.00 povesti cu urechi de la Calin Torsan (la Scoala Satului) – 14 locuri

de la 12.00 constructie papusi pentru copii de la 9 ani (tehnica papier-maché) cu Beatrice Iordan (la Atelier), partea intai: inceperea lucrarii – 14 locuri

Miercuri

de la 10.30 cusaturi cu Ruxandra Grigorescu (la Atelier) – 14 locuri

de la 11.00 croitorie cu Lidia Stares (la atelierul de langa biblioteca) – 5 locuri

de la 11.00 atelier foto pentru copii de la 13 ani cu George Turliu– 14 locuri

de la 11.00 atelier de hartie manuala cu Razvan Supuran

Joi

de la 10.30 colaj textil cu Ruxandra Grigorescu (la Atelier) – 14 locuri

de la 11.00 tesut la razboi cu Lidia Stares (la atelierul de langa biblioteca) – 5 locuri

de la 12.00 constructie papusi pentru copii de la 9 ani (tehnica papier-maché) cu Beatrice Iordan (la Atelier), partea a doua: finalizarea lucrarii – 14 locuri

Vineri

de la 10.30 povesti cu George Turliu (la Atelier) – 14 locuri

de la 12.00 povesti cu urechi de la Calin Torsan (la Scoala Satului) – 14 locuri

Taxa pentru copii este de 20 lei pentru fiecare atelier si se va plati la casieria de la intrarea principala din Kiseleff.

Inscrierile se fac la telefon 021 317 96 59 sau direct la muzeu, in limita locurilor disponibile, de luni pana joi, din 10 pana pe 29 iunie, intre orele 10.00 si 14.00.

Pentru atelierul de hartie manuala inscrierile se fac la telefon: 0728 51 68 00.

Ce pot face copiii cu o bucată de lut?

Mai întâi o frământă bine ca să îi simtă consistenţa şi să se obişnuiască cu moliciunea lutului. Apoi, ajutaţi de artistul ceramist Monika Pădureţ, modelează cocoloşul de humă în fel de fel de forme inspirate din natură: păsări, animăluţe, floricele, omuleţi, copăcei… după care le aşază pe toate, cu grijă, într-un loc ferit, la uscat.

Cât timp obiectele au stat la uscat, voluntarii MŢR i-au plimbat pe cei mici prin muzeu şi le-au arătat săli prietenoase, cu pereţi pictaţi, pline de lucruri frumoase şi surprinzătoare, coborâte parcă din blidarul bunicii.

Abia după două săptămâni, când lutul s-a întărit, copiii au mai luat o dată la mână obiectele modelate şi le-au pictat înainte de a le arde în cuptor.

După arderea obiectelor, toţi copiii care au participat la ateliere au fost răsplătiţi cu o excursie la Piscu, unde Nea Mitică le-a arătat cum se fac oalele la roata olarului, iar Tanti Jana a modelat fluierici din lut.

Între 5 şi 10 iunie, obiectele din ceramică ieşite din mâinile copiilor vor fi arătate şi admirate, iar copiii, încurajaţi şi lăudaţi într-o expoziţie deschisă la Sala Acvariu de la Muzeul Ţăranului Român.

Joaca de lut

Vernisaj, 5 iunie, ora 11:00, la Sala Acvariu

Imagini de la ateliere, texte scrise de voluntarii proiectului, impresii şi comentarii găsiţi pe http://www.dealutulprinmuzeu.blogspot.com/

Joaca de lut

expoziţie de obiecte din ceramică realizate de copii

5 -10 iunie, la Sala Acvariu

Dar până una, alta… FILMUL !