Monthly Archive for May, 2010

Viaţa de familie în comunism

La douăzeci de ani de la căderea regimului comunist, societatea româneasca trăieşte încă sub semnul unei deveniri suspendate, o formă inertă de existenţă redusă la prezent şi la imediat, fiind practic incapabilă să îşi gestioneze propriul trecut. Comunismul nu a făcut nici până la această dată obiectul unei dezbateri publice de anvergură, aşa cum era de aşteptat. Lipsa unei politici a memoriei, cu atât mai puţin a unei politici care sa accepte existenţa unei pluralităţi de memorii, ne determină să acţionăm în direcţia readucerii în prim planul discuţiilor publice a memoria ancorate în cadre sociale, reprezentând un grup uman, o colectivitate. Este tocmai ceea ce ne propunem să realizam în cadrul proiectului Viaţa de familie în comunism. Memoria comunismului între reconstrucţie şi proiecţie.

Doriţi să cunoaşteţi viaţa de familie în timpul comunismului, aşa cum este ea astăzi povestită? Vreţi să înţelegeţi trecutul şi prezentul propriei familii şi prin aceasta devenirea societăţii din care faceţi parte? Participaţi ca voluntari la realizarea activităţilor din cadrul proiectului nostru!

Miza este dublă: iniţierea unei cercetări intrerdisciplinare de istorie socială, istorie orală şi antropologie a memoriei familiale; organizarea unei expoziţii pe baza datelor culese în urma cercetării, expoziţie care să creeze cadru adecvat atât rememorării cât şi dezbaterii de idei pe marginea problemelor legate de rolul familiei şi a memoriei familiale.

Memoria vieţii de familie este narativă, manifestându-se sub forma istoriilor de viaţă, a istoriilor de familie şi a fragmentelor de amintire împărtăşite şi transmise. Este de asemenea o memorie iconică în măsura în care amintirile sunt picturale, imagini prezente ale unei lumi absente, evenimente învăluite în impresii şi senzaţii şi nu cunoştinţe neutre, „obiective”. Memoria reconstruieşte şi redefineşte trecutul, ceea ce vom avea la sfârşit, în urma cercetării scontate, este nu atât o imagine a trecutului, ci mai curând o imagine a prezentului care revizitează trecutul, într-un joc al devenirii perpetue, al identităţilor psihologice, sociale, istorice, profesionale, politice.

Dacă participarea la o astfel de cercetare vă interesează, contactaţi :

Maria Mateoniu: mariamateoniu@hotmail.com

Noaptea Muzeelor la MTR

La Muzeul Taranului Roman, in data de 15 mai, expunerea permanenta va fi deschisa in program normal, 10:00 – 18:00, cu billet.

Pentru Noaptea Muzeelor raman deschise expozitiie temporare, in intervalul 18:00 – 2:00 a.m. Acces gratuit.

Expozitiile deschise de Noaptea Muzeelor

Oameni si locuri – MEXIC – Traditii si obiceiuri

Sala Oaspeti

Mexicul ti se arata asa cum probabil ca nu l-ai vazut niciodata: statuete de ceramica si strachini, tesaturi viu colorate, podoabe si obiecte de imbracaminte, cosuri impletite si cufere pictate, jucarii si masti, sticlarie, statuete cioplite in lemn, picturi pe hartie amate – seva pamantului, sageti cu pene, dar si… Zeul Ploii.

Expozitie realizata in parteneriat cu Ambasada Mexicului in Romania.

Detalii pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/oameni-si-locuri-mexic.html

IMG_1223

Pictura taraneasca din China

Sala Irina Nicolau

China asa cum poate ti-ai imaginat-o: vasta, somptuoasa, dar si vesela, plina de energie si de optimism, de vigoare si de indrazneala. China vazuta prin picturi despre oameni si locuri, in nuante si culoare pura.

Detalii pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/pictura-taraneasca-din-china.html

-CHINA

www.distrugeri.ro

Salile Acvariu si Foaier si pe esplanada muzeului.

Expozitia dezvaluie privitorului detalii tulburatoare, gingase, vulnerabile din arhitectura noastra cea de toate zilele, cea pe langa care trecem de mii de ori grabiti si nepasatori. Dar cum indiferenta noastra le ucide, ele vin sa ne bantuie…

Expozitie manifest realizata sub egida Ordinului Arhitectilor din Romania www.distrugeri.ro ofera privirii indragostite de frumos un parcurs initiatic prin spatiile fascinante ale Morii lui Assan, monument de categoria A vandalizat de ani de zile, printre trunchiuri de ciresi recuperati de Serban Sturdza si revizitati de artistul Virgil Scripcariu, prin bogatia stilistica a unui oras surprinzator, emotionant si ignorat de locuitorii sai.

Detalii pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/distrugeri.html

Casa-Monteoru-1

Pictură ţărănească din China

Vine de foarte departe.

Se pregăteşte la  sala Irina Nicolau.

Începe din 11 mai, de la ora 17:00.

Şi rămâne până pe 31 mai.

foto1

foto2

foto4