Monthly Archive for January, 2010

Conferinţele de la Şosea
3 februarie

afis_conferinte_3 febr

În percepţia comună, patrimoniul este aproape prin definiţie „naţional” – sau, eventual, mondial. Este vorba, adică, de valori reprezentative pentru naţiune – sau pentru omenire. Ce înseamnă atunci „patrimoniu local”, ce reprezintă bunurile colecţionate de către aşa-numitele „muzee locale”? Sau este vorba, de fapt, tot despre aceeaşi referinţă naţională dar la o scală mai modestă, după posibilităţile locului?

După un secol şi jumătate de construcţie naţională, colecţiile locale care înfloresc în ultima vreme în România mult dincolo de spaţiul celor câteva muzee săteşti mai mult sau mai puţin spontane din timpul comunismului, pun prin chiar existenţa lor o problemă deloc trivială: ce înseamnă „localul”, în general, şi cum poate fi definit un „patrimoniu” la acest nivel?

[(2 x Radu Mihaileanu) + (1 x Andrei Gruzniczki)] NCRR

Concertul / Le concert

regia Radu Mihaileanu, Romania, Franta, Italia, Belgia, 2009, 119 min.

cu:Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, François Berléand, Miou-Miou, Vlad Ivanov

Le concert spune povestea comico-dramatica a unui fost dirijor al teatrului Balshoi din Moscova, concediat cu 27 de ani in urma pe motiv ca refuzase sa se dezica de membrii evrei ai orchestrei. Acesta isi duce zilele, un sfert de secol mai tarziu, in cadrul aceleasi institutii, pe umilul post de ingrijtor. Lucrurile se schimba drastic si viata acestui paria ia o intorsatura dramatica in noaptea in care, stergand praful de pe biroul directorului, da peste un fax prin care orchestra teatrului este invitata sa tina o reprezentatie in sala de concerte pariziana Chatelet…

Vineri, 15 ianuarie, orele 18:00

Sambata, 16 ianuarie, orele 18:00

Duminica, 17 ianuarie, orele 16:00 si 20:30

Marti, 19 ianuarie, orele 20:30

Joi, 21 ianuarie, orele 20:30

concert2

Traieste! Va, vis et deviens

regiaRadu Mihaileanu, Franta – Belgia – Israel – Italia, 2005, 140 min.

cu : Yaël Abecassis, Roschdy Zem si Moshe Agazai

Transportat din Sudan in Israel cu ajutorul Mosadului (in cadrul operatiunii Moise 1986) intr-un grup de evrei etiopieni, copilul Schlomo este fortat sa inceapa o viata noua intr-un oras si o cultura pe care nu le intelege. Filmul descrie viata micutului dupa ce este adoptat de o familie israeliana, el nefiind evreu. O poveste fascinanta despre loialitate, dragoste si identitate.

Miercuri, 20 ianuarie, orele 18:00

Va_vis_et_deviens(1)

Cealalta Irina

regia Andrei Gruzniczki, Romania, 2009, 90 min.

cu: Andi Vasluianu, Dana Dogaru, Gabriel Spahiu

Cealalta Irina este „Irina” pe care Aurel o descopera incetul cu incetul, cand e prea tarziu. Adica abia dupa ce ea s-a intors acasa inchisa intr-un sicriu de zinc. Sicriul, sigilat cu ceara rosie, vine din strainatate, acolo unde Irina plecase sa lucreze, ambitioasa, pentru un viitor mai bun. Viitor care nu-l includea pe Aurel.

Vineri, 15 ianuarie, orele 20:30

Sambata, 16 ianuarie, orele 16:00 si 20:30

Duminica, 17 ianuarie, orele 18:30

Marti, 19 ianuarie, orele 18:30

Miercuri, 20 ianuarie, orele 21:00

Joi, 21 ianuarie, orele 18:30

04_cealalta_irinam