Monthly Archive for August, 2009

Prezentare pe Slides Share

Proiecţie specială NexT la NCRR

În urmă cu trei ani, cinematografia românească pierdea doi oameni extrem de valoroşi: regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu.

Până în acel moment, filmele realizate de cei doi cineaşti (împreună sau separat), creaseră deja un ecou puternic atât în ţara cât şi în străinătate, prin participarea la festivaluri internaţionale importante şi prin premiile obţinute. Scurt metrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, făcuseră înconjurul lumii şi câştigaseră un număr impresionant de premii (de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man, Sankt Petersburg pentru Mihai şi Cristina până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru Poveste la Scara C). Marilena de la P7, mediu metrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu (în dublă ipostază: atât ca sound-designer cât şi în calitate de compozitor) fusese selecţionat în secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.

În 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie Remiza (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a da o nouă dimensiune termenului de sound-design în România. Lampa cu căciulă, scurt metrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-design-ul, este în prezent cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurt metraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)

În momentul dispariţiei lor, California Dreamin’ – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-design-ul – era în fază de post-producţie. Ulterior (2007), filmul a cucerit juriul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinţa de a păstra vie memoria celor doi cineaşti, în noiembrie 2006 s-a născut Societatea Culturala NexT. Cu N de la Nemescu şi T de la Toncu. De la apariţia sa şi până în acest moment, Societatea Culturala NexT a organizat trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care a devenit un punct de reper pentru iubitorii de film din Bucureşti. În plus, la sfârşitul fiecarei luni, din ianuarie 2007 până în prezent, are loc CineClubul NexT, unde un invitat special – o personalitate din cinematografia românească – alege un film pe care îl iubeşte şi pe care vrea să-l revadă şi să-l discute împreună cu publicul NexT.

La trei ani de la dispariţia regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului şi compozitorului Andrei Toncu, Societatea Culturală NexT şi Muzeul Ţăranului Român vă invită la o ediţie specială de CineClub: pe 27 august, începând cu ora 21.15, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român, puteţi viziona filmele care au câştigat Trofeul NexT la cele trei ediţii de până acum ale Festivalului, cărora li se alătură mediu-metrajul Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu şi a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu.

În deschiderea proiecţiei, începând cu ora 20.30, publicul este invitat la un pahar de vin la Clubul Ţăranului, în memoria celor doi cineaşti.

Program proiecţie specială NexT

Cristi & Otto – materiale de arhiva, 4 min.

Trofeul NexT 2007

Il Supplente / Suplinitorul

regia Andrea Jublin, Italia, 2006, 15 min.

În încercarea de a retrăi momente din adolescenţă, un om de afaceri intră într-o sală de clasă şi, dându-se drept profesorul suplinitor, crează haos printre elevi prin comportamentul său ciudat şi provocator.

Nominalizat la premiile Oscar, categoria Cel mai bun scurt metraj (2008)

Trofeul NexT 2008

Songes d’une femme de ménage / Visele unei femei de serviciu

regia Banu Akseki, Belgia, 2007, 15 min.

De dimineaţă până seară, Gül dă cu aspiratorul, freacă şi curată. Mereu în slujba altora, viaţa ei se scurge fără nici o bucurie. Întâmplător, Gül îşi întrezăreşte disperarea şi singurătatea propriului suflet.

Premiul pentru Cea mai bună imagine la Festivalul de Film Francofon de la Namur (2007), Marele Premiu la Festival des Films du Monde, Montréal (2008) Marele Premiul la Festivalul de Film de la Nisa (2008)

Trofeul NexT 2009

Anthem / Imn

regia Elad Keidan, Israel, 2008, 39 min.

Miracolele se întâmplă şi în realitate.

Câteodată chiar şi cele mai comune zile iau o turnură neaşteptată, după cum descoperă un burlac la vârsta a doua din suburbie când porneşte să cumpere lapte într-un cartier din Ierusalim.

Premiul secţiunii Cinéfondation, Cannes (2008)

Marilena de la P7

regia Cristian Nemescu, sound-designer Andrei Toncu, 2006, 45 min.

Selecţionat în secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes (2006). Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Mădălina Ghiţescu) la Festivalul de Film Molodist, Kiev (2007), Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Milano (2007), Premiul Publicului la Festivalul de Film Paris Tout Court (2007), Cel mai bun film străin la Festivalul de la Film de la Syracuse, SUA (2007).

Durata totală proiecţie: 118 minute

Preţ bilet: 10 lei, 7 lei (elevi, studenţi, pensionari)

Constantin şi Elena – proiecţie specială la NCRR

Debutul lui Andrei Dăscălescu în lungmetraj documentar, Constantin şi Elena, a primit, joi seara, menţiunea specială a juriului în cadrul festivalului de film de la Sarajevo, cel mai important eveniment cinematografic din Europa Centrală şi de Est. Filmul a fost deja premiat la Amsterdam, în cadrul celui mai prestigios festival de film documentar din lume, şi la Cluj, la TIFF. Proiecţii au mai avut loc la Sofia, Londra şi Paris, şi urmează participări la festivaluri din Coreea, Portugalia, Rusia, Chile şi România.

În următoarele două săptămâni vor fi organizate două proiecţii speciale:

Prima, în Bucureşti, miercuri, 26 august, de la ora 21, la Muzeul Ţăranului Român, în aer liber – în curtea interioară (în caz de vreme nefavorabilă, în Studioul Horia Bernea).

A doua proiecţie va avea loc la Căminul Cultural din satul în care a fost realizat filmul, satul Garcina de lângă Piatra Neamţ. Va fi prima ocazie pentru toate personajele din film să se vadă pe marele ecran şi, pentru mulţi va fi primul film văzut „la cinema” după caravanele cinematografice de pe vremea comunismului (proiectate, până în urmă cu exact 20 de ani, în acelaşi loc). Constantin şi Elena vor fi oaspeţi de onoare şi probabil vor lua cuvântul la finalul proiecţiei.

PROIECŢII SPECIALE:

miercuri, 26 august, ora 21, la MŢR

duminică, 6 septembrie, ora 20, la Căminul Cultural din satul Garcina, de lângă Piatra Neamţ

www.constantinandelena.com

ANONIMUL la NCRR

Începând de mâine şi până duminică, Festivalul ANONIMUL se mută la Muzeul Ţăranului Român.

Filme premiate şi celebri regizori anonimi vă aşteaptă la Noul Cinematograf al Regizorului Român timp de 6 zile şi 6 nopţi.

Program Retrospectiva

Marţi, 18 august

19:00 8, regia Gus Van Sant, Wim Wenders, Gael García Bernal, Gaspar Noe, Jane Campion, Jan Kounen, Mira Nair, Abderrahmane Sissako, Franţa 2008, 100 min.

21:00 Stella, de Sylvie Verheyde, Franţa 2008, 103 min.

Miercuri, 19 august

19:00 Scurtmetraje în competiţie- Ficţiune si Animaţie- şi scurtmetraje româneşti în afara competiţiei

21:00 O săptămână singuri acasă / Una semana solos, de Celina Murga, Argentina 2007, 110 min.

Joi, 20 august

19:00 Scurtmetraje în competiţie- Ficţiune şi Animaţie- şi scurtmetraje româneşti în afara competiţiei

21:00 Muntele pleşuv /Treeless mountain, de So-Yong Kim, Coreea de Sud, 89 min.

Vineri, 21 august

19:00 Scurtmetraje în competiţie – Ficţiune şi Animaţie – şi scurtmetraje româneşti în afara competiţiei

21:00 199 de reţete de fericire /199 recetas para ser feliz, de Andrés Waissbluth, Chile, 2008, 105 min.

23:00 Program paralel: Actori deveniţi regizori şi producători

Tube Tales, de Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Marea Britanie, 20 min.

The Tehuacan Project, de Andrew Lauer, SUA, 14 min.

Sleuth , de Kenneth Branagh, Marea Britanie şi SUA, 2007, 85 min.

Sâmbătă, 22 august

19:00 Scurtmetraje în competiţie – Ficţiune şi Animaţie – şi scurtmetraje româneşti în afara competiţiei

21:00 Tulpan, de Sergei Dvortsevoy, Kazakhstan 2008, 100 min.

23:00 Program paralel: ECO DOCS

Playground, de Libby Spears, SUA 2009, 85 min.

Duminică, 23 august

19:00 Scurtmetraje în competiţie – Ficţiune şi Animaţie – şi scurtmetraje româneşti în afara competiţiei

21:00 Mătănii schimbate / Wrong Rosary, de Mahmut Fazil Coskun, Turcia, 2009, 90 min.