Monthly Archive for April, 2009

6 Ţări. 60 de zile. 6000 Km

Taxi-Turingia. Drumuri de călătorie – Drumuri de evadare

12 aprilie – 26 mai 2009

Cei doi iniţiatori ai proiectului, Christian Stadali (38 de ani), jurnalist din Vest, originar din bazinul Ruhr-ului şi Holger Schmalfuß (36 de ani), jurnalist şi comediant din Estul Germaniei/Leipzig, au pornit acum câteva săptămâni într-o călătorie atipică pentru contemporani.

La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului şi de la schimbarea regimurilor din Europa de Est şi Sud-Est, la volanul unui Wartburg vechi, tip 353 Tourist, an de fabricaţie 1974, cei doi refac, la propriu, trasee de vacanţă prin ţări din fostul bloc comunist.

Un exerciţiu de memorie pentru cei mai mulţi dintre noi, o poveste necunoscută pentru cei tineri.
Startul a fost dat la 12 aprilie, iar traseul străbate Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Polonia. Jurnalul de bord se scrie aproape în timp real pe un blog creat special: http://www.thueringen-taxi.de , care se completează pe parcurs cu reacţii şi comentarii, dar unde găsiţi şi o prezentare în stil jurnalistic a întregului proiect.

spicuim din materialul de reflecţie:
…să ne amintim despre acel timp, despre călătoriile făcute atunci, de la întreg arsenalul de obiecte necesare pentru supravieţuirea la drum până la sentimente, planuri, peripeţii, poveşti, cunoştinţe, prietenii. Câteva exemple doar: benzina raţionalizată, suma-limită pentru schimbul valutar, marfa de troc, „prietenii în misiune” la malul mării sau întâlnirile emoţionante între familii din est şi din vest pe coasta Bulgariei.

revenire în prezent:

Astăzi apar doi indivizi din Germania reunificată, care se interesează de România.
Acum suntem cu toţii în Uniunea Europeană. Ce înseamnă asta? Germanii din fosta RDG se simt uneori ca germani de clasa a II-a. Cum se văd românii? Paralele şi comparaţii, înainte de 1989, după 1989, deosebiri dintre cele două procese de transformare. Pe scurt: un dialog purtat cu moderaţie, la nivelul ochilor, la o distanţă decentă de timpul faptelor puse sub lupă.

Christian Stadali şi Holger Schmalfuß sosesc la Bucureşti şi vă aşteaptă cu Wartburg-ul lor în curtea interioară a Muzeului Ţăranului Român, miercuri, 6 mai, la ora 19.00.

Ambasada Republicii Federale Germania împreună cu Muzeul Ţăranului Român vă invită călduros să-i cunoaşteti pe cei doi călători şi să vă lăsaţi surprinşi de proiectul lor.

Înotul – film documentar

Miercuri, 29 aprilie, ora 17:30 şi joi, 30 aprilie, 20.00

NADAR / Înotul, regia Carla Subirana, Spania, 2008, 94 min.Bunicul meu a fost împuşcat în 1940 pentru comiterea a trei jafuri armate. Când am început să cercetez episodul, bunica mea rămăsese singura persoană care ştia cum se întâmplaseră lucrurile… doar că suferea de alzheimer. Trei generaţii de femei singure se confruntă cu un secret bine păstrat timp de foarte mulţi ani. Acesta va fi punctul de plecare al unei anchete care relatează o călătorie personală şi reflectează asupra pierderii memoriei familiale şi colective. În definitiv, este o căutare a identităţii proprii.

Filmul este subtitrat în limba engleză.

HAMMER & TICKLE – film documentar la MŢR

Joi, 23 aprilie, 20:00 şi vineri, 24 aprilie, 20:00

HAMMER & TICKLE. THE COMMUNIST JOKE BOOK

(Canada, Franţa, 2006)

Regia Ben Lewis

Durata : 89 min.

O imagine creativă şi veselă a istoriei regimului comunist din Estul Europei spusă prin intermediul glumelor subversive pe care le-a produs.

Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film, Zurich 2006

Sărbători fericite!

Paştele falnice 
Cu cămaşa nouă,
Cu gaoci de ouă,
 
Hristos a înviat !
 
 
 
Programul Muzeului Ţăranului Român în perioada sărbătorilor:
 în zilele de 18, 19 si 20 aprilie - închis

La Cocor, pe bulevard

Secretul de a educa

Noul Cinematograf al Regizorului Român – Studioul Horia Bernea

 

EL SECRETO DE EDUCAR / Secretul de a educa

 

Sâmbătă, 11 aprilie, ora 20:00 şi duminică, 12 aprilie, ora 17:30

 

Regia: Sonia Tercero, 2008, Spania, documentar

 

Scenariu: Sonia Tercero

Durata: 60 minute

Suport DVD, versiune originală spaniolă, subtitrare în limba română

 

Protagonistele acestei traiectorii relatate sunt: Jimena Menéndez Pidal, Ángeles Gasset şi Carmen García del Diestro.

Documentarul relatează prin intermediul a 15 interviuri cu profesori şi foşti elevi, traiectoria unui colegiu ale cărui porţi s-au deschis în plină dictatură şi care, înfruntând regimul politic spaniol de atunci prin faptul că urma calea aleasă de Institución Libre de Enseñanza şi de Instituto Escuela, a avut de depăşit o mulţime de obstacole pentru a putea să-şi îndeplinească obiectivele: acela de a educa în virtutea respectului faţă de copii şi faţă de fiinţa umană în general.

 

Lo mejor de mi – în week-end la MŢR

 

Sâmbătă, 4 aprilie, ora 20:00 şi duminică, 5 aprilie, ora 17:30

 

Regia: Roser Aguilar, 2007, Spania

Scenariu: Oriol Capel, Roser Aguilar

Muzica: Jens Neumaier

Imaginea: Isaac Vila

Distributia: Marián Álvarez, Juan Sanz, Lluís Homar, Alberto Jiménez, Marieta Orozco, Carmen Machi, Pablo Derqui, Maife Gil, Pep Cortés, Enric Ases, Nausica Bonin, Jordi Cadellans, Ricard Sales, Carmela Poch, Carlos Olalla, Albert Roig, María Pau Pigem

Durata: 86 minute

Suport: DVD, versiune originală în spaniola, subtitrat în limba engleză

 

Sinopsis:

Când era mică, Raquel un înţelegea de ce toată lumea din jurul ei vorbeşte despre dragoste: şi la ea acasă, şi la radio, şi la televizor, şi in filmele de sâmbătă seara, şi mai ales, în cântece. Şi se întreba ce-o să se întâmple dacă un va găsi pe nimeni care să o iubească şi pe ea. Raquel se hotărăşte să se mute la Tomas şi să locuiască împreună. Şi trebuie să se hotărască până unde este dispusă să meargă în numele dragostei şi să descopere cât de greu şi cât de frumos este să iubeşti pe cineva.

Detalii:

Film premiat la Festivalul de la Locarno în 2007.

 

Te înscrie, la hârtie !

Se fac noi înscrieri la Cursurile de hârtie manuală, cu Răzvan Supuran care vor avea loc:

miercurea de la 17.00 şi

sâmbăta de la 16.00

Vârsta cursanţilor: copii (de la 10 ani) si adulţi.

Costul cursului: 5 lei / atelier .

Inscrieri la telefon : 0728 516 800