Monthly Archive for February, 2009

Vine, vine… Mărţişorul

Pe 10 februarie s-au terminat înscrierile pentru Târgul Mărţişorului. Anul acesta am avut de ales dintr-o sumedenie de mostre de mărţişoare care mai de care mai variate şi mai năstruşnice. Am făcut o listă şi, când am tras linie şi am numărat, ne-a dat nici mai mult nici mai puţin decât 256 de participanţi. După cum se vede treaba vom avea un târg aglomerat. Au fost însă câţiva înscrişi care s-au supărat pentru că nu au fost acceptaţi. Pentru ei şi pentru cei care vor să participe altădată la acest târg, voi posta criteriile pe care comisia de selecţie le urmăreşte atunci când spune da sau nu.

“Criteriile pe care le urmăm în realizarea selecţiei participanţilor la Târgul Mărţişorului sunt : creativitatea, unicitatea ofertei, libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop şi rezultat plasticitatea şi expresivitatea obiectului finit, manualitate şi meşteşug bine înţeles, simţ al umorului, inocenţă;

tot ce exclude o matriţă unică sau serializare care secătuieşte de substanţă obiectul, tot ce exclude uniformitatea şi neglijenţa cu care se folosesc materiile din care sunt făcute obiectele şi imaginea acestora : desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresia kitsch / care încearcă să reconstituie o imagine tradiţională şi eşuează printr-o pastişă nefericit pusă în practică şi neînţeleasă şi, ca urmare, o expresie săracă, de obiect urât, nu excludem obiectele care încercând să reinventeze tradiţii lucrează cu diferitele materii novator şi cu o privire foarte proaspătă sau care îşi iau ca sursa de inspiraţie arta contemporană, în diferitele ei direcţii.

Nu primim obiecte care răspund prea general unei nevoi de piaţă generalizată, în care scopul comercial primează. Ele pot fi găsite şi la magazine art deco, şi la magazine tip Europa, şi pe axa Piaţa Romană / Piaţa Universităţii, şi în alte magazine care comercializează suveniruri şi alte accesorii decorative. (de exemplu, obiectele de tip galerii de fond plastic, care au deja o identitate, create pentru un anumit tip de public) Selecţia noastră este una a unei instituţii culturale şi nu e dependentă în primul rând de raţiuni comerciale.

Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele excepţii, un număr foarte mic de deviaţii care pot surveni în oferta unor participanţi care vin la târg şi cu alte modele decât cele selectate de comisie, există o limita a controlului şi ne bazăm pe onestitatea şi fairplay-ul celor invitaţi. În plus, recunoaştem că am fost puşi de câteva ori în asemenea situaţii delicate şi opţiunea noastră a fost de a respinge obiectele care nu aveau calitatea cerută de noi la faţa locului sau de a nu mai invita participanţii la acţiuni ulterioare.”

Lila Passima –   şef secţie Educaţie muzeală

Conferinţele de la Şosea

Deşi afară ploua “cum n-am mai văzut” în luna lui gerar, numită în popor şi luna gerului, Clubul Ţăranului a fost un adăpost încăpător şi un loc uscat de stat la vorbă pentru mulţi curioşi în ale tradiţiilor printre care însuşi Ministrul Culturii.

Bogdan Iancu, cercetător MŢR, Marius Chivu, redactor la Dilema Veche, Vintilă Mihăilescu, director MŢR, Theodor Paleologu, Ministru MCC

Rânduială, obiceiuri şi tradiţii sau Despre ce vorbim de fapt când vorbim despre tradiţii ? aceasta a fost tema primei ediţii a unei serii de conferinţe care se vor petrece la Muzeul de la Şosea în ultima zi de miercuri a fiecărei luni.

Dacă aţi fost miercurea trecută şi aţi dori să vă reamintiţi unele idei sau dacă nu aţi ajuns şi aţi vrea să vedeţi, să auziţi, să citiţi mai multe despre tema primei ediţii şi să lăsaţi comentarii, vizitaţi site-ul dedicat conferinţelor:

www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte