Monthly Archive for January, 2009

Atelierul de hârtie manuală – noi înscrieri

  

   Din februarie, Atelierul de hârtie manuală se ţine şi sâmbăta, de la ora 14.00.

   Înscrierile încep miercuri, 28 ianuarie. Cursul va propune însuşirea tehnicilor de realizare a hârtiei manuale, imprimare, tipar, gravura şi legătorie manuală.

   Va puteţi înscrie până vineri, 6 februarie sunând la 0728.51.68.00 (Răzvan Supuran)

 

Durata cursului: 4 ateliere

Data începerii cursului: 7 februarie

Frecvenţa: săptămânal, sâmbăta, de la ora 14.00

Locul de desfăşurare: Muzeul Ţăranului Român, Atelierul de hârtie manuală

Vârsta cursanţilor: copii (de la 10 ani) si adulţi

Costul cursului: 5 lei / atelier

Nikolaus Geyrhalter vine la MŢR

Vă întrebaţi desigur cine este Nikolaus Geyrhalter ? Recunosc că nu ştiu despre el decât că este un apreciat regizor austriac de filme documentare. Forumul Cultural Austriac ne-a propus o colaborare încă de anul trecut: vor aduce la muzeu, la sfârşit de ianuarie, toate cele 6 filme regizate de acesta şi îl vor invita să stea de vorbă cu cinefilii.

Am considerat că este o bună ocazie de a face cunoştinţă cu un consacrat cineast şi mai ales de a vedea filme documentare care ne vor aduce mai aproape lumi şi realităţi contemporane: de la populaţiile din deşertul australian până la lumea robotizată a industriei alimentare, trecând în viteza raliului Paris-Dakar prin cotidianul triburilor din nordul Africii şi curgând în ritmul lent al fluviului prin vieţile locuitorilor de pe malurile Dunării.

Vă aşteptăm în perioada 27 ianuarie – 1 februarie, la Studioul Horia Bernea pentru o întâlnire la prima vedere cu regizorul Nikolaus Geyrhalter.

Marţi, 27 ianuarie

17.00 Adus de ape

19.00 Pâinea noastră cea de toate zilele

 

Miercuri, 28 ianuarie

19.00 7915 km

 

Joi, 29 ianuarie

17.00 7915 km

19.00 Prypiat

 

Vineri, 30 ianuarie

17:00 Pâinea noastră cea de toate zilele

18.30 Atelier despre filmul documentar independent cu Nicolaus Geyrhalter şi Alexandru Solomon

 

Sâmbătă, 31 ianuarie

11.00 În altă parte

Film proiectat în prezenţa regizorului.

17.00 Prypiat

 

Duminică, 1 februarie

14.00 Anul de după Dayton

19.30 Adus de ape


 

Preţul biletelor: 4 lei, 2 lei (elevi, studenţi) 

 

Noul CD Ethnophonie

Doine, cântece şi jocuri cu Fanfara din Lăpuşnicu Mare – Banat

Colecţa Ethnophonie s-a completat cu un nou CD.
Discul de faţă mărturiseşte despre muzica bunicilor şi străbunicilor noştri bănăţeni, dar şi despre muzica unui trecut românesc mai îndepărtat, care se cufundă treptat în întuneric.
Protagonistul său este Ilie Chera „Iucu”, în deplină formă la cei 78 de ani pe care îi avea în momentul înregistrării, cu un ton, o tehnicitate instrumentală şi o frazare de neegalat. Dimpreună cu supravieţuitorii din aceeaşi generaţie, bătrânul Iucu e fericit să ştie că muzica sa a însemnat ceva pe această lume, că strădaniile sale de o viaţă au rodit atunci când se aştepta mai puţin.

Ethnophonie este o colecţie de înregistrări de muzică tradiţională iniţiată în 1992, în cadrul Muzeului Ţăranului Român, de Horia Bernea şi Speranţa Rădulescu.

La început Ethnophonie a fost gândită de realizatorii săi ca o antologie de muzici româneşti comparabilă cu cea realizată în anii ’30 – ’40 de savantul Constantin Brăiloiu, pe discuri turaţia 78. Ethnophonie avea un caracter polemic implicit, de vreme ce constituia o alternativă genuină în raport cu muzica folclorică difuzată asiduu în România comunistă şi post-comunistă.
Pe măsură ce populaţia României asimila idei până atunci inacceptabile şi pe măsură ce nivelul tehnologic al ţării se apropia de cel occidental, realizatorii colecţiei îşi diversificau obiectivele. În atenţia lor au intrat muzicile grupurilor etnice minoritare (maghiari, evrei, ucraineni, romi, aromâni), dar şi modernizarea tehnologică a colecţiei.

Mai multe informaţii găsiţi pe www.ethnophonie.ro