Monthly Archive for September, 2008

Colecţia colecţiilor colecţionarilor

Şi după cum am promis, i-am dat de capăt expoziţiei. Vineri a fost vernisajul la care au participat cei opt colecţionari invitaţi, directorul muzeului, domnul Vintilă Mihăilescu (declarat “Omul zilei” de către Jurnalul Naţional), doamna Carmen Mihalache, cercetător la MŢR, domana Olga Sabău, profesoară la Facultatea de Arte Plastice, presă, lume şi copii.

Vă aşteptăm să veniţi şi să vizitaţi colecţiile expuse până pe 12 octombrie, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00.

Intrarea este liberă şi eliberatoare.

Se pregăteşte… Colecţia colecţiilor

8 colecţionari veniţi din Chişcău (Bihor), din Tisa (Maramureş), din Cornăţelu (Dâmboviţa), din Subcetate (Harghita), din Galoşpetru (Bihor), din Petroşani, din Peşteana (Hunedoara)  şi din Techirghiol (Constanţa) s-au strâns la Muzeul Ţăranului Român pentru a discuta despre colecţiile particulare, pentru a afla de la specialiştii muzeului informaţii noi legate de conservarea, restaurarea şi promovarea patrimoniului muzeal şi pentru a realiza o expoziţie la care fiecare a contribuit cu obiecte adunate de ei de-a lungul vremii.

Patrimoniul cultural: prelegeri şi workshop la biblioteca MŢR

ii, ştergare, scoarţe, fotografii vechi, albume…

camera bună sau camera ţărănească sau camera dinainte sau camera de parade…

Obiecte adunate claie peste grămada ?

Până vineri la vernisaj, pe la 5 jumate după-amiaza, le dăm noi de cap.

concurs naţional de fotografie etnografică

În cursul lunii noiembrie 2008, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Universitatea de Artă şi Design Cluj şi Asociaţia Art Image organizează a V-a ediţie a expoziţiei Fotografia – document etnografic, concurs naţional de fotografie etnografică.
Parte din Programul de Conservare a Culturii Tradiţionale al CJCPCT Cluj, concursul se constituie din două secţiuni:
I. Concursul de fotografie de autor, cu temă etnografică:
1. secţiunea de fotografie alb/negru,
2. secţiunea de fotografie color.
Fiecare autor sau instituţie poate trimite cel mult 5 lucrări listate pentru fiecare din cele două secţiuni de concurs (fotografie alb/negru – fotografie color), iar dimensiunile se vor încadra între minim 20/30 cm şi maxim 30/45 cm. Fotografiile vor fi trimise fără pass-partout.
II. Secţiunea specială cu tema « Poarta ».
Se vor trimite maxim 5 lucrări, doar pe suport digital (minim 150 dpi – maxim 300 dpi, 3000×2000 pixeli).

Înscrieri şi detalii aici.

A început Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri

troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, mozaicuri

expoziţia Troiţe / Semne / Locuri, la Sala Foaier

Concert de muzică psaltică, grupul Nectarie Protopsaltul

Cum TE privesc – a ajuns şi în Haţeg

Cum TE privesc, a doua parte a proiectului, Povestea vecinilor. La taifas cu ceilalţi, este o expoziţie pe care am realizat-o  în Grădina Iocanei din Bucureşti, în iunie şi pe care am itinerat-o ajugând până departe, în Haţeg unde…

Practic noi am luat cu asalt parcul : am dat năvală prima dată prin iunie, în Grădina Icoanei şi mai de curând (sâmbăta trecută, dacă ţineţi neapărat să ştiţi precis) în parcul din centrul oraşului Haţeg.

Noi, adică cei 26 care ne-am oferit voluntari pentru a face, nu o revoluţie culturală, ci o expoziţie multiculturală. Ne-am ales câte un copac pentru fiecare comunitate etnică studiată de noi (turci, italieni, greci, rromi, bulgari, francezi, maghiari, armeni, germani, aromâni, evrei…) în perioada aprilie-iunie şi l-am transformat în spaţiu neconvenţional de expunere.

evreii

germanii

bulgarii

maghiarii

rromii

Spectatorii, toţi cei care au ieşit la o promenadă prin parc, au privit la pozele vechi, au citit textele scrise pe pânză sau hârtie, au învăţat „să scrie” cu acul şi aţa, au ascultat poveşti de spus mai departe despre zarzavagii din pieţe, despre italienii la gater, despre baronul Kendeffy…

Muzeul Ţăranului Român a ales Haţegul pentru trei motive. Primul este bogăţia culturală şi etnică a zonei. Aici trăiesc italieni, rromi, maghiari, români, evrei şi alte grupuri etnice în pace şi înţelegere. Al doilea: cadrul instituţional oferit de Geoparcul Ţara Haţegului şi ajutorul acordat de Primăria Haţeg şi de Clubul Copiilor din localitate. Al treilea, dar nu cel din urmă, faptul că expoziţia din parc e şi ea parte, ca şi „Dialogul Omului cu Pământul”, un alt proiect desfăşurat vara asta în Haţeg, tot din acelaşi mare proiect PUZZLE finanţat de Comisia Europeană şi Ministerul Culturii şi Cultelor din România.