Archive for the 'concurs' Category

Între Şantiere
Indiciul OPT şi ultimul. Vrem pace!

Din nou un obiect despre care nu avem foarte multe informaţii. O matriţă, secera şi ciocanul, steaua cu cinci colţuri.

vrem pace

Aţi găsit-o?

IMG_8601

Simina Bădică

Între Şanriere
Indiciul ŞAPTE. Rosa Luxemburg

Rosa Luxemburg, teoreticiană şi neobosită luptătoare spcialistă, ucisă mişeleşte de militarişti germani la 15 ianurie 1919.

Rosa expo

Rosa Luxemburg

Simina Bădică

Între Şantiere
Indiciul ŞASE. Punct de control al calităţii produselor

Mare parte din imaginile moştenite de la Muzeul Partidului ne-au parvenit fără date de identificare. Am demarat aşadar o acţiune de arhivare şi identificare împreună cu voluntari inimoşi.

În această imagine, nedatată, vizita de lucru la o fabrică de pâine pare să fi ajuns la un moment important: Punctul de control al calităţii produselor.

Surpriza în legătură cu această imagine a venit de la vizitatorii noştri care au descris-o drept „coada la pâine”. Este desigur vorba de o identificare grăbită şi greşită, dar grăitoare pentru aşteptările unui vizitator aflat într-o expoziţie „despre comunism”.

punct de control

Simina Bădică

Între Şantiere
Indiciul CINCI. Calendarul Muncei 1914

Un altfel de socialism la 1914. Pe stânga calendarul bisericesc, cu toţi sfinţii şi toate sărbătorile creştine, pe stânga eroii, grevele şi manifestele mişcării socialiste. Pe ultima pagină, la rubrica Sfaturi, Cum să se păzească omul de holeră.

calendarul muncei coperta

calendarul muncei

Simina Bădică

Între Şantiere
Indiciul PATRU. Pionierii

Ceremonialul pionieresc e o broşură care a intrat în colecţia fostului Muzeu al Partidului mult după ce acesta s-a desfiinţat. A intrad direct în depozit, fără a fi vreodată expusă.

Am găsit cărţulia prin anul 2007, într-o şcoală cu două încăperi, în ruină, năpădită de buruieni, dintr-un sat vâlceam. Era amestecată cu lucrăi de control şi desene vechi făcute de foşii elevi, acum ei înşişi având copii la şcoală. Am scuturat-o de praf şi i-am adus-o Siminei la MŢR. Aşa a ajuns acum „Între Şantiere”.

Aşezare unităţilor în careu se face pe detaşamente, cu grupele în şiruri paralele – fiecare detaşament având în faţă pionierul-comandant şi pionierii port-drapele (cu drapelele), iar în partea dreaptă – la nivelul comandanţilor de grupe – comandantul instructor şi instructorul utecist. (din Ceremonialul pionieresc, Bucureşti, 1978)

ceremonial pionieresc

Iulia Bălan

Între Şantiere
Indiciul TREI. Cântarea României

Cântarea României, festival naţional organizat în România socialistă o dată la doi ani, începând cu 1976, a reinventat ţăranul român, maimuţărindu-l pe scenele ţării în spectacole „folclorice”.

Muzeul Ţăranului Român s-a vrut, încă de la înfiinţare, o reacţie faţă de imaginea acestui ţăran săltăreţ, împopoţonat cu costume tricolore, cântând plin de veselie ode patriei înfloritoare.

Tz---142

Simina Bădică

Între Şantiere
Indiciul DOI. Smaranda Căpăţână

Ulciorul „executat de tovarăşa Smaranda Căpăţână Org. U.F.D.R. Buzău” a intrat în patrimoniul Muzeului de Artă Populară în 1957. Fişa de obiect ne dezvăluie însă adevărata lui dată de naştere, 1949 şi valoarea lui la data achiziţionării, 5 lei.

Se pare că fabrica de cherestea de la Nehoiu, reprezentată pe ulcior, a fost un centru muncitoresc important în perioada interbelică. Istoriografia de partid a accentuat componenta revoluţionară a fabricii-martir incendiată în repetate rânduri.

Interesant este că naraţiune comunistă a supravieţuit regimului şi a fost încorporată în istoria locală.

Anii de lupta revoluţionară din 1920-1927 au cuprins şi Nehoiu, greva muncitorilor bine organizată (care revendicau o viaţă mai bună), determinând administraţia să recurgă la un gest disperat (incendierea fabricii). După cinci ani, în 1925 s-a construit o nouă fabrică, iar memoriul semnat de peste 400 de muncitori (majoritatea prin punerea de deget), care îşi revendicau aceleaşi drepturi ca în 1920, nu e luat în consideraţie nici în 1926.

IMG_8666-01

Simina Bădică

Între Şantiere
Indiciul UNU

După cum ai aflat deja, între 5 şi 12 februarie 2010, Muzeul Ţăranului Român te invită să cauţi urmele fostului Muzeu de Istorie a Partidului Comunist, a Mişcării Revoluţionare şi Democratice din România în actuala expoziţie permanentă. Ce afli abia acum este că tot noi te ajutăm să şi trişezi.

În fiecare zi, cât timp obiectele comuniste vor bântui expoziţia permanentă, noi le vom demasca aici pe blog: cine sunt, de unde vin, cu cine colaborează şi, mai ales, unde se ascund.

Mai mult, dacă ai informaţii în plus despre obiectele prezentate, lucruri pe care dânsele le ascund, aspecte din cariera lor trecută pe care le ţin sub tăcere, nu ezita să laşi aici o mică notă informativă. Ne interesează de asemenea şi părerile tale despre experimentul pus la cale în această săptămână. E cu folos? E degeaba? Te pune pe gânduri sau te pune pe fugă?

Cele mai interesante comentarii, recenzii de expoziţie, luări de poziţie, sugestii şi sesizări vor fi premiate cu o vizită ghidată în subsolurile Muzeului, în colecţiile care au supravieţuit Muzeului Partidului Comunist.

Începem?

Obiectul zilei de azi este o matriţă de tipărit manifeste. E un obiect simplu, de lemn cu un mesaj hotărât: Guvernul fascist este caput! Se poate specula că ar fi funcţionat şi ca un fel de stencil interbelic, putând fi aplicat nu numai pe hârtie ci şi pe ziduri.

IMG_8595-01

Multă vreme ne-am îndoit de autenticitatea acestui obiect. El provine cu siguranţă din fostul Muzeu al Partidului dar fişa lui s-a pierdut (ca de altfel şi fişele celorlalte obiecte care au rămas în posesia noastră) aşa că nu îi putem trasa istoria mai departe. Un specialist în prese şi tiparniţe ne-a spus că lemnul e îndeajuns de vechi ca să fie din perioada interbelică sau al doilea război mondial. În plus, obiectul pare destul de folosit ceea ce invalidează supoziţia ca ar fi fost creat după 1945 doar pentru a fi expus în muzeu.

Un obiect original al comunismului ilegalist?

Simina Bădică

GOOD HOMES şi GOOD FOOD
la Târgul de Sfântul Nicolae

Duminica, 6 decembrie, ora 13.00, Good Homes vă invită la un exerciţiu de creativitate în spiritul sărbătorilor şi al unei vieţi mai ecologice.

Ziare şi reviste citite, rulmenţi, tastatura veche, banda de caseta, cutii de aluminiu, dopuri de plută sau capace, din toate acestea Good Homes şi voluntarii proiectului ecologic JunkMade vor face decoraţiuni pentru bradul de Crăciun la atelierul Good Homes din cadrul Târgului de Sfântul Nicolae de la Muzeul Ţăranului Român.

Un demers creativ JunkMade

Proiectul Junk Made, lansat de asociaţia EcoAssist şi susţinut de Good Homes, este un demers creativ ;i ecologic care demonstrează că se pot realiza obiecte decorative, unele chiar funcţionale, din orice tip de material reciclabil ce poate fi considerat gunoi.

„Din ceea ce obişnuim să numim inerţial „gunoi” se pot naşte nişte lucruri extraordinare. Este un exerciţiu de creativitate şi un pas de pornire pentru oricine vrea să înceapă o viaţă mai eco în paşi mici şi verzi, în propriile apartamente de bloc.” Ioana Hodoiu, Manager Editorial Good Homes

„În numărul de decembrie al revistei Good Homes venim cu o perspectivă nouă asupra decoraţiunilor de Crăciun: nu este nevoie să cumpăram globuri, acadele din plastic şi steluţe pentru brad de la magazin, ci le putem face chiar noi, folosind materiale reciclate, un ac de cusut şi puţină imaginaţie”, Oana Livadariu, Redactor-şef Good Homes.

Atelier Good Homes

De Moş Nicolae, cadourile de la Good Food le poţi primi în cizme doar dacă sunt impermeabile (in caz ca da pe-afara paharul de vin fiert) si mari cat o gradina zoologica (pregatim reni, vulpi si ursuleti de turta dulce). Deci te asteptam sa le ridici personal, la Muzeul Taranului Roman, pe 6 decembrie, incepand cu ora 13. Vino fara masina si infometat doar pe jumatate, ca sa poti astepta pana se racesc merele coapte, tocmai scoase din cuptor. Ne gasesti si cu ochii inchisi, trebuie doar sa te iei dupa mirosul de unt, scortisoara si nuci prajite.

concurs naţional de fotografie etnografică

În cursul lunii noiembrie 2008, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Universitatea de Artă şi Design Cluj şi Asociaţia Art Image organizează a V-a ediţie a expoziţiei Fotografia – document etnografic, concurs naţional de fotografie etnografică.
Parte din Programul de Conservare a Culturii Tradiţionale al CJCPCT Cluj, concursul se constituie din două secţiuni:
I. Concursul de fotografie de autor, cu temă etnografică:
1. secţiunea de fotografie alb/negru,
2. secţiunea de fotografie color.
Fiecare autor sau instituţie poate trimite cel mult 5 lucrări listate pentru fiecare din cele două secţiuni de concurs (fotografie alb/negru – fotografie color), iar dimensiunile se vor încadra între minim 20/30 cm şi maxim 30/45 cm. Fotografiile vor fi trimise fără pass-partout.
II. Secţiunea specială cu tema « Poarta ».
Se vor trimite maxim 5 lucrări, doar pe suport digital (minim 150 dpi – maxim 300 dpi, 3000×2000 pixeli).

Înscrieri şi detalii aici.