Archive for the 'târg' Category

Vara la MŢR

Târgul de Florii 2012

Târgul de Florii

 

 

Muzeul Copilăriei – 14 martie – 15 aprilie

Târgul Mărţişorului – criterii de selecţie

Târgul Mărţişorului se va desfăşura în perioada 24 – 29 februarie 2012. Taxa de participare pentru meşteri sau artişti este de 10 lei pe zi, respectiv, 60 lei pe întreaga perioadă. Programul târgului este între orele 10.00 şi 18.00, cu o marjă de o oră, respectiv până la orele 19.00, pentru închiderea târgului, depozitarea mărfurilor în spaţii sigure etc.
Selecţia meşterilor şi artiştilor care vor dori să participe va fi făcută de către o comisie de evaluare. În acest sens, vom avea în vedere o serie de criterii pe care le aveţi prezentate mai jos și după care ne-am ghidat și în anii trecuți. Criteriile de selecţie ţin atât de calitatea estetică a produselor şi de adecvarea lor la specificul muzeului nostru, cât şi de posibilităţile noastre de organizare.
Anul trecut am avut în jur de 700 de solicitări de participare, din care am selectat 240 de participanţi, fapt care a înlesnit accesul în târg față de ceea ce s-a întâmplat în 2010. Acesta este motivul pentru care și anul acesta ne dorim să nu depăşim numărul de 240 de participanţi. Prin urmare, ne aşteptăm să existe nemulţumiri, contestaţii etc. În urma unui eventual răspuns negativ nu se admit contestaţii, selecţia noastră urmărind ca, pe lângă satisfacerea exigenţelor pe care le impun criteriile estetice şi cele de ordin logistic, să existe un echilibru între tipurile de mărţişoare care vor fi admise la târg — așa cum de altfel s-a întâmplat și în anii trecuți. Este posibil ca din cauza numărului mare de solicitări de participare să apară mici neconcordanțe: întârzierea răspunsurilor pentru selecție cu câteva zile, rătăcirea unor mostre, mai multe persoane semnate pe o cutie cu mostre nediferențiate etc., fapt pentru care ne cerem scuze anticipat.

 

 

Meşterii / artiştii rezidenţi în Bucureşti potaduce mostrele pentru selecție la Biroul Târguri Expoziţii, în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 10.00 – 14.00. Cei din provincie ne pot trimite mostrele (imagini în attachement ori prin www.transfer.ro sau www.wetransfer.com la adresele e-mail: cosmanolo@yahoo.com şi fratilacamelia@yahoo.co.uk, dar în primul rând prin colet poștal la adresa:

Muzeul Naţional al Ţăranului Român – Şoseaua Kiseleff, Nr. 3, sector 1 Bucureşti, cu menţiunea ÎN ATENŢIA BIROULUI TÂRGURI-EXPOZIŢII.
Coletele vor putea fi returnate dacă expeditorii se vor afla în București.
Perioada în care primim mostre pentru selecţie este 16 ianuarie – 10 februarie 2012. Rezultatele selecţiei vor putea fi aflate începînd cu 17 februarie 2012 fie accesînd pagina de internet a Muzeului (www.muzeultaranuluiroman.ro), fie prin telefon, la numărul 021.317.96.59.

Alte informaţii:
Taxa va fi platită în prima zi numai la casieria muzeului; nu există restricţii în privinţa calităţii participanţilor (persoană fizică, persoană fizică autorizată, fundaţie, asociaţie etc.).
Târgul Mărțișorului va avea loc exclusiv în spațiile exterioare ale muzeului şi în sălile Acvariu şi Irina Nicolau. MNȚR va putea asigura participanților mese pe care aceștia își vor expune mărțișoarele. Este recomandabil ca participanții să aibă propriile mijloace pentru a se proteja de ploaie sau ninsoare, așa cum, de altfel, s-a întâmplat și în anul trecut.

CRITERII DE SELECŢIE
Criteriile pe care le folosim pentru selecţia participanţilor la Târgul Mărţişorului sunt cele după care ne-am ghidat şi în celelalte ediţii şi urmăresc: creativitatea (libertatea în folosirea diferitelor materii având drept scop şi rezultat plasticitatea şi expresivitatea obiectului finit, manualitate şi meşteşug bine înţeles şi practicat adecvat materiilor folosite, simţ al umorului, tot ce exclude o matriţă unică ori o serializare care secătuieşte de substanţă obiectul, tot ce exclude uniformitatea şi neglijenţa cu care se folosesc materiile din care sunt realizate obiectele şi imaginea acestora: desen, pictură, gravare, incizie prost executată, expresie kitsch sau care încearcă să reconstituie o imagine tradiţională şi eşuează printr-o pastişă nefericit pusă în practică, neînţeleasă şi, ca urmare, o expresie săracă, de obiect urât). Nu excludem obiectele care, încercînd să reinventeze tradiţii, lucrează novator cu diferitele materii şi cu o privire foarte proaspătă sau pe cele care îşi au ca sursă de inspiraţie arta contemporană, în diferitele ei direcţii.
Nu primim obiecte care răspund prea general unei nevoi de piaţă generalizată, în care scopul comercial primează. Ele pot fi găsite şi la magazine art-deco, la magazine cu produse tip Complex Europa, Niro, Dragonul Roşu, pe traseul Piaţa Romană – Piaţa Universităţii ori în alte magazine care comercializează suveniruri şi alte accesorii decorative (de exemplu, obiectele de tip Galeria Fondului Plastic, care au deja o identitate, create pentru un anumit tip de public). De asemenea, nu-i vom mai putea selecta pe toţi cei care propun acelaşi tip de mărţişor (exemplul celor din Bucovina, care anii trecuţi au venit în număr mare, aproximativ 12 persoane) și care au început să fie comercializate și în en-gros-urile amintite mai sus.
Selecţia noastră este una a unei instituţii culturale, fiind independentă, în primul rând, de raţiuni comerciale şi reflectînd opţiunea noastră pentru anumite categorii de produse tip mărţişor: cele care credem că se apropie din punct de vedere creativ de conceptul artistic al MNŢR, iar, din punct de vedere funcţional, de mărţişorul tradiţional.
Nu ne asumăm răspunderea pentru eventualele excepţii ori deviaţii care pot surveni în ofertele unor participanţi care vin la târg şi cu alte modele decât cele selectate de comisie. Dat fiind că există o limită a controlului, ne bazăm pe onestitatea şi fair-play-ul celor invitaţi şi ne asumăm dreptul de a respinge participarea celor care vînd alte obiecte decît cele selectate.

 

Ce-am făcut un an de zile, în 5 minute

Prezentarea activităţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român din 2011.

Zilele Muzeului Ţăranului 2011

 

 

Programul Zilelor Muzeului Ţăranului 2011

 

 

9 – 11 septembrie, între orele 10.00 şi 18.00, în Curte

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri

 

9 septembrie, ora 12.00, Sala Acvariu

Vernisaj Cruci de punte – instalaţie Paul Balaci, crucer din satul Salcia, Dolj

Expoziţie deschisă până la 14 septembrie

 

9 septembrie 2011, ora 15.00, Sala Multimedia (Şcoala Satului)

Vernisaj Mărturii materiale ale organizării sociale a saşilor transilvăneni din zona Mediaşului. Bresle. Vecinătăţi. Frăţii.

Expoziţie organizată de Muzeul Municipal Mediaş

Expoziţie deschisă până la 13 noiembrie

 

9 septembrie, ora 17.00, Sala Irina Nicolau

Vernisaj Portret / Atelier Corina Petculescu, expozeu vizual

Expoziţie deschisă până la 6 octombrie

 

10 septembrie, ora 10.30, Casa Antonie Mogoş şi La nuiele

Unde-o fi Moş Mogoş?

Atelier de educaţie muzeală

Asociaţia De dragul Artei, Cărtureşti, Teatrul „Ion Creangă”

 

11 septembrie, ora 16.30, Casa Antonie Mogoş şi La nuiele

Unde-o fi Moş Mogoş?

Atelier de educaţie muzeală

Asociaţia De dragul Artei, Cărtureşti, Teatrul „Ion Creangă”

 

12 septembrie, ora 16.00, Cărtureşti MNŢR

Conferinţa Clarei Kleininger:

Muzeul Naţional de Antropologie din Mexic – un important centru de cercetare

 

12 septembrie, ora 18.30, Clubul Ţăranului

Lansarea Ghidului Verde Michelin România, Editura Meteor Press

 

13 septembrie, ora 17.00, Cărtureşti MNŢR

Lansare de carte: Costumul tradiţional în România, coordonator dr. Georgeta Roşu

 

14 septembrie, între orele 9.00 şi 17.00, Studioul Horia Bernea

Conferinţa naţională Mobilitatea colecţiilor

 

14 septembrie, ora 13.00, Biserica Mavrogheni

Pomenire Horia Bernea

 

14 septembrie, ora 17.30, Sala Foaier

Vernisaj Oale şi ulcele, concert Avant’n’gard

Lansarea caietului Oale şi ulcele

Expoziţie deschisă până la 16 octombrie

 

15 septembrie, ora 17.00, Clubul Ţăranului

Lansarea ediţiei bibliofile a cărţii Muzeul de la Şosea, de Petre Popovăţ

 

15 septembrie, ora 19.00, Studioul Horia Bernea

Spectacol de teatru: Iubeşte-mă… America, de Claudia Motea şi Al. G. Croitoru

 

15 septembrie, ora 21.00, Studioul Horia Bernea

Black Shorts. Cinci scurtmetraje experimentale, despre viaţa de zi cu zi din Georgia

 

16 septembrie, ora16:30, Librăria Cărtureşti MNŢR

Conferinţă susţinută de Laurent Aubert: La musique „tsigane” ou le fruit défendu. Rencontre avec les lăutari de Clejani

 

16 septembrie, ora 21:00, Studioul Horia Bernea şi curtea muzeului

Noaptea Albă a Filmului Românesc

ora 21:00 – 22.45 Bună! Ce faci?

ora 23.15 – 00.45 Eu când vreau să fluier, fluier

ora 22:00 – 01.00 Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu – în curte

 

17 septembrie, ora 10.00, Sala Oaspeţi

Pe aripile timpului, Sound exhibition

Expoziţia, deschisă până la 5 februarie 2012, este realizată în parteneriat cu Muzeul de Etnografie din Geneva şi cu Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România.

 

17 septembrie, Clubul Ţăranului

Festival de gastronomie aromânească

De la ora 14:00, Grigore Leşe va prezenta noul album, Muzici străvechi de Grigore Leşe şi Aromânii Fârşeroţi.


17 septembrie, ora 10.30, Casa Antonie Mogoş şi La nuiele

Unde-o fi Moş Mogoş?

Atelier de educaţie muzeală

Asociaţia De dragul Artei, Cărtureşti, Teatrul „Ion Creangă”

 

17 septembrie, ora 20.00, Clubul Ţăranului

Voci paralele – recital de poezie română şi catalană

Proiect al Institutului Cultural Român

 

18 septembrie 2011, ora 12.00, Muzeul Udrişte Năsturel din Hereşti, Judeţul Giurgiu

Vernisaj Piatra şi lutul

Expoziţie deschisă până la 16 septembrie 2012

 

18 septembrie, ora 16.30, Casa Antonie Mogoş şi La nuiele

Unde-o fi Moş Mogoş?

Atelier de educaţie muzeală

Asociaţia De dragul Artei, Cărtureşti, Teatrul „Ion Creangă”

 

Co-producător: TVR Cultural

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, RFI, 24-FUN, Observator cultural, Cultura, Port.ro, HotNews.ro, WebPR.ro, LiterNet, www.Calendarevenimente.ro, Zeppelin, Igloo, www.OnlineGallery.ro, www.ArtClue.net, www.121.ro, www.LumeBuna.ro, www.metropotam.ro, www.modernism.ro, www.DacicCool.ro, www.SensoTV.ro, www.TravelMix.ro, www.bucuresti365.ro, www.lacasuriortodoxe.ro, www.comunicatedepresa.ro

Parteneri: Clubul Ţăranului, Cărtureşti MŢR, Institutul Cultural Român, Artex, Festivalul George Enescu, Cocor Media Channel

 

Târgul de Florii – reportaj

Târgul de Florii 2011

 

 

Târgul Mărţişorului

Târgul de Sfântul Nicolae

web modernism.ro 2 Sf. Nicolae