Catre Tur Virtual
Atelierul de creativitate este un proiect al Muzeului Naţional al Ţăranului Român aflat în derulare încă din 2001. Irina Nicolau a avut ideea şi a susţinut organizarea unor ateliere de creativitate care să ofere o completare sau o alternativă la educaţia care se face în şcoli, prin care copiii dobândesc cunoştinţe despre sat, ţăran, obiceiuri; deprind abilităţi practice, dar mai ales li se stârneşte creativitatea şi creează cu mâinile lor diverse obiecte.
Atelierul de creativitate a pornit cu trei secţiuni: etnologie – poveşti – desen, cusături – ţesături şi modelaj în lut la care, în timp, s-au adăugat alte cîteva activităţi pentru copii: curs de fotografie, atelier de teatru de păpuşi şi construit păpuşi, ateliere de sunet şi meşteşug, ţesut la război, atelier de hîrtie manuală şi altele.
Periodic se publică cele mai bune creaţii ale copiilor.


Atelierul de creativitate are și propriul blog: atelieruldecreativitate.blogspot.ro.
Vă așteaptă cu imagini, informații și multe povești.


PREZENTAREA ATELIERELOR
 

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu - Desen, pictură, colaj textil, broderie
Din octombrie 2016 până în iunie 2017 vă propun teme despre: casă – construcție, credințe, design interior; visul cu ochii deschiși, visul cu ochii închiși (posibil-imposibil); calendar creștin, sărbători-sărbătoriri; Amintiri – istorii personale: ”Memoriile unui om mic”
…și lista rămâne deschisă, așteptăm-acceptăm și sugestiile copiilor, educatorilor, învățătorilor etc. Pentru copii de la 5 ani.

Ateliere cu Raluca Oprea-Minoiu
Povești jucate
Prima dată ne vom împrieteni, ne vom cunoaște și ne vom pune puțin corpul la treabă, folosind jocul. Și vocea va face parte din corpul și joaca noastră. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare și mai tare, vom porni în a-i da viață, în felul nostru: vom construi o păpușă de pânză sau vom desena sau ne vom costuma și-i vom da și glas și emoție personajului.
Apoi, dacă tot a început să ne placă să lucrăm împreună, vom aduce toate personajele la un loc și vom (re)compune povestea noastră. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevărate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emoționat și iarăși jucat – avem nevoie chiar și de două întâlniri.
Pentru copii de la 6 ani.

Atelier de născocit povești ”de acum” despre oameni ”de atunci”
Dacă ai avea 5 sertare cu 1000 de fotografii vechi de când lumea și ar trebui să alegi doar două, pe care le-ai alege? Pe cea cu copii și scrânciob, pe cea cu soldați sau precupeți, sau poate un cal și-un câine? Și apoi, din ce fel de poveste ar face parte aceste imagini? Una SF sau contemporană, un basm cu căpcăuni sau cu personaje din ultimul joc pe calculator?
Prima dată ne vom juca ”de-a actorii”, apoi vom scotoci prin sertare cu fotografii din arhiva Muzeului Țăranului și, după ce ne vom alege cele mai frumoase fotografii, vom compune împreună o poveste. Pe care apoi o vom dramatiza, că doar de aceea ne jucăm prima data de-a actorii!
Atelier pentru persoane de la 8 la mulți ani.

Atelierul lui Călin Torsan - Povești cu urechi
Poveşti cu urechi – cu instrumente despre instrumente ... muzicale.
„Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi.
Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de audiţie –, prin lumea sunetelor tradiţionale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informaţiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conţine informaţii organologice, poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”
Pentru copii de la 10 ani.

Joc mețerist cu Valentina Bâcu
Ai moștenit cea mai de preț bogăție! Dar, ca să ajungi la ea, ai nevoie de curiozitate, imaginație, curaj în a pune în relație obiectele care te ajută (sau te împiedică) să parcurgi traseul imaginar al Muzeului.
Un boardgame despre Muzeul Țăranului Român?
Da, chiar așa, te provoc să-l parcurgi până la capăt - ai de trecut prin toate sălile Muzeului (Crucea – Pomul vieții, Puterea crucii, Icoane, Biserica Bejani, Școala satului, Frumusețea crucii, Fast, Reculegere, Moaște, Ferestre, Timp (parter), Triumf, Locuire, Tipologii (Cahle), Casa în casă, Hrana, Camera de studiu, Haina, Munca (focul), Munca (apa și vântul), Laolalată - și să descoperi o variantă ludică de citire a imaginilor despre obiectele din Muzeu.
Apoi, lucrând în echipă cu alți 2-3 prieteni, te invit să-ți construiești propriul muzeu la cutie, alegând obiectele care să te însoțească în realizarea unui nou joc. În care să pui câte un pic din învățătura și din sensibilitatea ta, mult din amintirea vizitelor în Muzeu, dar și din vacanțele la bunicii tăi de la țară, laolaltă cu un interes crescut pentru obiectele vechi, pentru povestea pe care o spun despre țăranul român.
Vârsta recomandată: 8-14 ani (cel mult 12 copii/grupă)

Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu
Pictura pe sticlă, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. El a reprodus din amintire și din izvoade colportate curajos într-un spațiu tensionat de mândria de a fi așa și nu altfel. Nicula, Scheii Brașovului. Locuri pline. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume. O lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat.
Pentru maxim 10 copii de la 7 ani.

Atelier cu Ovidiu Simionescu - Curs de modelaj în argilă și ceară
Cursul de desfășoară în întâlniri de câte 2 ore, în fiecare săptămână, pentru un număr de cel mult 15 copii.
Vor fi abordate o serie de tehnici :
- modelaj direct
- realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceara
- realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară
- decoruri pe vase din argilă, modelate liber
- decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos
Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.
În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.
La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor). La final de modul se va organiza și o mică expoziție în holul muzeului sau în Atelier.
Acest curs de inițiere în modelaj este pentru copii cu vârste peste 6.

Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş
În atelierul de croit, cusut, țesut învățăm cât se poate despre fire și țesături:
Din ce se obțin firele și rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură doua sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile.
Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute.
Învățăm să țesem la războiul orizontal și cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale.
Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural.
Vârsta recomandată: peste 6 ani

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran
Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște, pentru kids team building și heart building. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei.
Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.

DATE CONCRETE
Cursul este construit în 3 etape de facere, cunoaștere și învățare: practic, faptic, oratoric.
PRACTIC: Copiii în intersecție cu hârtia și cu ecologia - facerea de hârtie manuală din deșeuri de hârtie. Acolo unde aparent se termină, hârtia poate reîncepe.
FAPTIC: Copiii în intersecție cu hârtia și cu tradiția - trecerea prin toate etapele facerii de hârtie manuală. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie.
ORATORIC: Copiii în intersecție cu povestea hârtiei pentru o simplă și așezată înțelegere. Ce este hârtia? De unde a început? Cum s-a continuat? Unde a ajuns?
LOCUL: Atelierul de hârtie manuală
DURATA: între 1 si 3 ore.
Vârsta minimă – 6 ani.
 

Războaie în Bastionul Țesătorilor
6-22 octombrie, Sala Tancred BănățeanuMuzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Național al Țăranului Român și Asociația Forums vă invită la vernisajul expoziției Războaie în Bastionul Țesătorilor.

Evenimentul se va desfășura vineri, 6 octombrie 2017, ora 18, în Sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român.

Expoziția este organizată în cadrul proiectului Războaie în Bastionul Țesătorilor - rezidențe artistice, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 

Patrimoniul textil, pe mâna artiștilor contemporani - expoziție la
Muzeul Național al Țăranului Român
produsă de 4 echipe de artiste contemporane și artizane

 

4 țesături create de artiste conteporane și artizane din Moieciu la războiul de țesut:
● Adobe Photoshop versus războiul de țesut
● Problematica muncii copiilor din Nepal într-o țesătură făcută în Țara Bârsei
● O carpetă cu o poveste de răpire țesută dintr-o perspectivă de grafică de carte
● O poezie („Un fir luat, un fir lăsat”) în lână, in, cânepă și bumbac

Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums aduc laolaltă, din 2016, artiști contemporani și artizane din zona Moieciu-Bran pentru a folosi tehnica de țesut la război - element de patrimoniu imaterial - în lucrări de artă despre teme, problematici și abordări tehnice actuale.
În 2017, proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor - rezidențe artistice”, care se desfășoară în Bastionul Țesătorilor din Brașov, la Universitatea de Arte București (UNARTE) și la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR), constă în rezidențe de documentare și de lucru, atelier cu studenții și expoziții.

Expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor - rezidențe artistice” de la MNȚR se poate vizita între 6 și 22 octombrie 2017 în Sala Tancred Bănățeanu și prezintă atât lucrările din 2017, însoțite de detalii privind subiectul și tehnica folosite, cât și pe cele de anul trecut, împreună cu biografii personale și profesionale ale artizanelor - care lucrează de peste 50 de ani la războiul de țesut și ale artistelor - care vin din diferite sectoare creative.

Adobe Photoshop versus războiul de țesut

„Lucrarea mea urmărește relația dintre lumea virtuală, reprezentată de mediul digital, în care eu proiectez și lucrez, cu informația vizuală și lumea reală, reprezentată de tehnica tradițională de țesut, aplicată cu pragmatism și tenacitate de țesătoarele din Moieciu de Sus, persoane foarte ancorate în concretețea vieții de zi cu zi. Țesătura, deși realizată prin mijloace rudimentare, apelează la sistemul binar ce stă la baza computerelor de astăzi, iar aparența contexturii astfel obținute trimite la o convenție de reprezentare a spațiului transparent din programul Adobe Photoshop.” (artista Otilia Boeru - lucrarea „Intrus”)

Problematica muncii copiilor din Nepal într-o țesătură făcută în Țara Bârsei

„<> (Kumar, 8 ani, Kathmandu, Nepal)
Statisticile estimează că 250.000 de copii din lume petrec zile lungi la războaiele de țesut, lucrând 15 ore pe zi pentru mai puțin de 20 de cenți. Lucrarea mea vorbește despre copilărie și muncă forțată, subiecte la lucrez de peste doi ani.” (artista Iulia Toma - lucrarea „Degete mici” / „Tiny Fingers”)

O carpetă cu o poveste de răpire țesută dintr-o perspectivă de grafică de carte

„Lucrarea mea are la bază elemente fascinante din carpetele <> în perioada documentării la tanti Ionela, tanti Pepenica și la tanti Rodica. Este un colaj făcut cu elemente din trecut pe care le împrumutăm și transformăm într-un context contemporan. Este o carpetă cu o poveste de răpire.
Este un exercițiu de a rescrie o poveste, un exercițiu care se folosește de tehnica extraordinară și de ingenuitatea carpetelor din Moieciu pentru a da un restart imaginației. ”
(artista Claudia Pascu - lucrarea „Împrumut")

O poezie („Un fir luat, un fir lăsat”) în lână, in, cânepă și bumbac
„Ansamblul textil creat de noi este plasat sub semnul unui echilibru între patrimoniu, inovație, interpretare și confruntarea cu meșteșugul tradițional din zona Moieciu-Bran. Am observat, din punct de vedere cromatic, că țesăturile vechi, cel mai des făcute din fire de lână naturală, oferind rafinamentul nuanțărilor (alb-brun, alb-negru) sunt organizate compozițional ritmic, pe dungi, carouri, cu multiple posibilități tehnice de realizare și dezvoltare a motivelor.
Avem ocazia să promovăm identitatea culturală locală, printr-un concept contemporan de artă textilă și design textil.”
(duo artiste Claudia Mușat & Viorica Slădescu - lucrarea „1 luat / 1 lăsat”)

Vernisajul din data de 6 octombrie, ora 18, aduce în fața publicului artistele participante la rezidențele de anul acesta și artizanele din Moieciu de Sus cu care acestea au lucrat. Organizatorii (Nicolae Pepene, director al Muzeului Județean de Istorie Brașov și Ioana Schiopu, manager de proiect la Asociația Forums), curatorul proiectului - Cosmin Nasui și Dorina Horătău, coordonatoarea rezidențelor vor da detalii despre cum elemente de patrimoniu imaterial, cum este războiul de țesut, pot deveni subiect consistent de lucru pentru artiști și manageri culturali.

Un atelier pentru studenții de la UNARTE, care prezintă tehnici de lucru și detalii organizatorice din proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor - rezidențe artistice”, va fi susținut în cadrul Departamentului de Arte Textile în ziua vernisajului, de la ora 11.30.

///

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor - rezidențe artistice” este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și sprijinit de Consiliul Județean Brașov. Este o continuare a proiectului „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” produs și derulat în 2016 de aceiași organizatori și sprijinit de AFCN și Consiliul Județean Brașov.

Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Modernism.ro, UNARTE, Universitatea Transilvania din Brașov

///

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Mai multe detalii despre artiști și artizane:
www.razboiultesatorilor.ro
www.facebook.com/RazboiulTesatorilor
Ioana Schiopu, manager proiect, pace@razboiultesatorilor.ro , 0740.238.742
Oana Nasui, manager comunicare, oana@modernism.ro, 0730.040.514

 
înapoi la pagina principală
 
inchis