Catre Tur Virtual
Atelierul de creativitate este un proiect al Muzeului Naţional al Ţăranului Român aflat în derulare încă din 2001. Irina Nicolau a avut ideea şi a susţinut organizarea unor ateliere de creativitate care să ofere o completare sau o alternativă la educaţia care se face în şcoli, prin care copiii dobândesc cunoştinţe despre sat, ţăran, obiceiuri; deprind abilităţi practice, dar mai ales li se stârneşte creativitatea şi creează cu mâinile lor diverse obiecte.
Atelierul de creativitate a pornit cu trei secţiuni: etnologie – poveşti – desen, cusături – ţesături şi modelaj în lut la care, în timp, s-au adăugat alte cîteva activităţi pentru copii: curs de fotografie, atelier de teatru de păpuşi şi construit păpuşi, ateliere de sunet şi meşteşug, ţesut la război, atelier de hîrtie manuală şi altele.
Periodic se publică cele mai bune creaţii ale copiilor.


Atelierul de creativitate are și propriul blog: atelieruldecreativitate.blogspot.ro.
Vă așteaptă cu imagini, informații și multe povești.


PREZENTAREA ATELIERELOR
 

Ateliere cu Ruxandra Grigorescu - Desen, pictură, colaj textil, broderie
Din octombrie 2016 până în iunie 2017 vă propun teme despre: casă – construcție, credințe, design interior; visul cu ochii deschiși, visul cu ochii închiși (posibil-imposibil); calendar creștin, sărbători-sărbătoriri; Amintiri – istorii personale: ”Memoriile unui om mic”
…și lista rămâne deschisă, așteptăm-acceptăm și sugestiile copiilor, educatorilor, învățătorilor etc. Pentru copii de la 5 ani.

Ateliere cu Raluca Oprea-Minoiu
Povești jucate
Prima dată ne vom împrieteni, ne vom cunoaște și ne vom pune puțin corpul la treabă, folosind jocul. Și vocea va face parte din corpul și joaca noastră. Apoi ne vom odihni ascultând o poveste. Când vom descoperi ce personaj ne place mai tare și mai tare, vom porni în a-i da viață, în felul nostru: vom construi o păpușă de pânză sau vom desena sau ne vom costuma și-i vom da și glas și emoție personajului.
Apoi, dacă tot a început să ne placă să lucrăm împreună, vom aduce toate personajele la un loc și vom (re)compune povestea noastră. Pentru a face toate acestea – jucat, ascultat, cusut cu ace adevărate, lipit, decupat, inventat, vorbit, emoționat și iarăși jucat – avem nevoie chiar și de două întâlniri.
Pentru copii de la 6 ani.

Atelier de născocit povești ”de acum” despre oameni ”de atunci”
Dacă ai avea 5 sertare cu 1000 de fotografii vechi de când lumea și ar trebui să alegi doar două, pe care le-ai alege? Pe cea cu copii și scrânciob, pe cea cu soldați sau precupeți, sau poate un cal și-un câine? Și apoi, din ce fel de poveste ar face parte aceste imagini? Una SF sau contemporană, un basm cu căpcăuni sau cu personaje din ultimul joc pe calculator?
Prima dată ne vom juca ”de-a actorii”, apoi vom scotoci prin sertare cu fotografii din arhiva Muzeului Țăranului și, după ce ne vom alege cele mai frumoase fotografii, vom compune împreună o poveste. Pe care apoi o vom dramatiza, că doar de aceea ne jucăm prima data de-a actorii!
Atelier pentru persoane de la 8 la mulți ani.

Atelierul lui Călin Torsan - Povești cu urechi
Poveşti cu urechi – cu instrumente despre instrumente ... muzicale.
„Experienţa de muzicant şi bucuria de a împărtăşi copiilor câte ceva din lucrurile pe care le-am aflat de-a lungul anilor despre peisajul sonor al lumii ţărăneşti, m-au făcut să coagulez mai multe idei în programul cursului Poveşti cu urechi.
Este un periplu subiectiv, concret – folosesc exemplificări muzicale, colaborări cu alţi instrumentişti, ori măcar audiţii şi sugestii de audiţie –, prin lumea sunetelor tradiţionale. Întotdeauna, analiza comparată a similitudinilor urbane este o prioritate pentru mine, una menită să apropie informaţiile de limbajul copilăriei actuale. Cursul conţine informaţii organologice, poveşti despre vestiţi lăutari, paralele cu muzicile altor popoare şi citate din literatura destinată copiilor, unele referindu-se strict la universul sonor.”
Pentru copii de la 10 ani.

Joc mețerist cu Valentina Bâcu
Ai moștenit cea mai de preț bogăție! Dar, ca să ajungi la ea, ai nevoie de curiozitate, imaginație, curaj în a pune în relație obiectele care te ajută (sau te împiedică) să parcurgi traseul imaginar al Muzeului.
Un boardgame despre Muzeul Țăranului Român?
Da, chiar așa, te provoc să-l parcurgi până la capăt - ai de trecut prin toate sălile Muzeului (Crucea – Pomul vieții, Puterea crucii, Icoane, Biserica Bejani, Școala satului, Frumusețea crucii, Fast, Reculegere, Moaște, Ferestre, Timp (parter), Triumf, Locuire, Tipologii (Cahle), Casa în casă, Hrana, Camera de studiu, Haina, Munca (focul), Munca (apa și vântul), Laolalată - și să descoperi o variantă ludică de citire a imaginilor despre obiectele din Muzeu.
Apoi, lucrând în echipă cu alți 2-3 prieteni, te invit să-ți construiești propriul muzeu la cutie, alegând obiectele care să te însoțească în realizarea unui nou joc. În care să pui câte un pic din învățătura și din sensibilitatea ta, mult din amintirea vizitelor în Muzeu, dar și din vacanțele la bunicii tăi de la țară, laolaltă cu un interes crescut pentru obiectele vechi, pentru povestea pe care o spun despre țăranul român.
Vârsta recomandată: 8-14 ani (cel mult 12 copii/grupă)

Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu
Pictura pe sticlă, pe spatele sticlei mai bine zis. O tehnică veche ce, odată învățată, te poate înnoi. Nu numai pe tine, ci și pe cei pe care-i iubești. Țăranul român a început să picteze icoane pe sticlă după ce bisericile au fost golite de stăpânitor. El a reprodus din amintire și din izvoade colportate curajos într-un spațiu tensionat de mândria de a fi așa și nu altfel. Nicula, Scheii Brașovului. Locuri pline. La acest atelier încercăm să ne aducem aminte, să ținem aproape o lume. O lume sfârșită de timp, dar plină de ziceri. Zicem și zugrăvim sfinți, balauri, zmei triști, babe, frunze, ierburi dulci și jucării bune de visat.
Pentru maxim 10 copii de la 7 ani.

Atelier cu Ovidiu Simionescu - Curs de modelaj în argilă și ceară
Cursul de desfășoară în întâlniri de câte 2 ore, în fiecare săptămână, pentru un număr de cel mult 15 copii.
Vor fi abordate o serie de tehnici :
- modelaj direct
- realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceara
- realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară
- decoruri pe vase din argilă, modelate liber
- decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos
Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.
În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.
La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor). La final de modul se va organiza și o mică expoziție în holul muzeului sau în Atelier.
Acest curs de inițiere în modelaj este pentru copii cu vârste peste 6.

Atelier de ţesături, croitorie şi cusături cu Lidia Stareş
În atelierul de croit, cusut, țesut învățăm cât se poate despre fire și țesături:
Din ce se obțin firele și rostul lor. Ne întâlnim cu diferite materiale și aflăm pentru ce sunt bune spre folosință, cum se alătură doua sau mai multe materiale și pe ce criterii; cum se comportă materialele textile.
Croim după tipare tradiționale și împodobim piesele de îmbrăcăminte obținute.
Învățăm să țesem la războiul orizontal și cel vertical. Aflăm cum se alătură culorile și descifrăm motivele tradiționale.
Cine este interesat de problemele tehnice, poate afla cum ajung lâna, inul și cânepa fir; de asemenea, despre colorarea/vopsitul natural.
Vârsta recomandată: peste 6 ani

Atelier de hârtie manuală cu Răzvan Supuran
Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște, pentru kids team building și heart building. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei.
Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.

DATE CONCRETE
Cursul este construit în 3 etape de facere, cunoaștere și învățare: practic, faptic, oratoric.
PRACTIC: Copiii în intersecție cu hârtia și cu ecologia - facerea de hârtie manuală din deșeuri de hârtie. Acolo unde aparent se termină, hârtia poate reîncepe.
FAPTIC: Copiii în intersecție cu hârtia și cu tradiția - trecerea prin toate etapele facerii de hârtie manuală. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie.
ORATORIC: Copiii în intersecție cu povestea hârtiei pentru o simplă și așezată înțelegere. Ce este hârtia? De unde a început? Cum s-a continuat? Unde a ajuns?
LOCUL: Atelierul de hârtie manuală
DURATA: între 1 si 3 ore.
Vârsta minimă – 6 ani.
 

Posturi vacante
 

ANUNȚURI 

 

18 aprilie 2017Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează concurs pentru ocuparea posturilor vacante de conservator gr. I, restaurator gr. I, conservator tr. I, muzeograf gr. II, asistent cercetare științifică, muzeograf debutant, șef birou tehnic și IT gr. II și arhitect gr. II - debutant. Concursul va avea loc în datele de 11.05.2017 şi 18.05.2017 la sediul instituției din Șoseaua Kiseleff nr.3, sector 1.

Concursul se va desfăşura conform H.G. nr.286/2011 pentru aprobarea Regulamentului - cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice și a Hotărârii nr.1027/11.11.2014 de modificare a acestui Regulament.

Concursul constă în următoarele etape succesive:

1. selecția dosarelor de înscriere;
2. proba scrisă din bibliografia de concurs;
3. interviu.

Se pot prezenta la următoarea etapă numai candidaţii declaraţi admişi la etapa precedentă.

Sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minim 50 de puncte din punctajul maxim de 100 de puncte pentru funcțiile de execuție, iar pentru funcțiile de conducere sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minim 70 de puncte din punctajul maxim de 100 de puncte.

Datele de desfăşurare a concursului:
11 mai 2017, ora 11 proba scrisă
18 mai 2017, ora 11 interviul

Dosarele se depun la Biroul Resurse Umane - Juridic până la data de 03.05.2017, ora 16.

Dosarul trebuie să conţină: cerere de înscriere, copia actului de identitate, copiile diplomelor de studii şi atestate, copia carnetului de muncă sau adeverinţă care să ateste vechimea în muncă însoţite de originale pentru confirmare - în cazul în care la concurs se prezintă persoane care au vechime în muncă-, cazierul judiciar, adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare a candidatului eliberată de medicul de familie sau unităţi sanitare abilitate, curriculum vitae.
Contestațiile în cazul respingerii dosarelor, al rezultatelor probei scrise sau a interviului se fac în cel mult o zi lucrătoare de la afişare, iar soluționarea acestora se face într-o zi lucrătoare. Rezultatele finale ale concursului se afișează în maxim o zi lucrătoare de la expirarea termenului de contestaţie pentru ultima probă.

Condiţiile generale de participare la concurs sunt următoarele :
a) cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România;
b) cunoaşterea limbii române, scris şi vorbit;
c) vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
d) capacitate deplină de exerciţiu;
e) stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
f) îndeplinirea condiţiilor de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
g) cazier fără condamnări definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autoritaţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Condiţii specifice de participare la concurs:

- conservator grad I în cadrul Secției Conservare și Restaurare

- studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă într-unul din domeniile:
Domeniul fundamental (DFI) - științe umaniste și arte;
Domeniul fundamental (DFI) - științe umaniste și arte; Ramura de știință (RSI) – Istorie, Domeniul de licență (DL) – Studiul patrimoniului (Heritage Studies);
Domeniul fundamental (DFI) - științe umaniste și arte; Ramura de știință (RSI) – Arte, Domeniul de licență (DL) - Arte vizuale;
Domeniul de licență (DL) – chimie, fizică, biologie;
- experiență în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil minim 5 ani;
- cunoștințe operare PC: Microsoft Office, Word, Power Point, Excel;
- atestat conservator;
- constituie avantaj studii masterale în domeniul patrimoniului sau alte acreditări în valorificarea patrimoniului cultural.

Bibliografie:
-Legea 311/2003 a Muzeelor și Colecțiilor, republicată în 2006
-Legea 182/2000 privind Protejarea Patrimoniului Cultural Mobil
-HG 1546/2003 pentru aprobarea Normelor de Conservare și Restaurare a Bunurilor Culturale Mobile clasate
-Aurel Moldoveanu „Conservarea Preventivă a Bunurilor Culturale”, Ministerul Culturii, 2009.

Tematica:
-Conservarea preventivă a bunurilor culturale mobile în spaţii de depozitare muzeală;
-Conservare preventivă a bunurilor culturale mobile în expoziţii permanente şi temporare;
-Factori de degradare a bunurilor culturale mobile;
-Norme PSI în instituţiile muzeale.

- restaurator grad I în cadrul Secției Conservare și Restaurare

- studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă într-unul din domeniile:
Domeniul fundamental (DFI) - științe umaniste și arte; Ramura de știință (RSI) – Artă, Domeniul de licență (DL) – Restaurare;
Domeniul fundamental (DFI) - științe umaniste și arte; Ramura de știință (RSI) – Istoria artei, Domeniul de licență (DL) – Studiul patrimoniului (Heritage Studies);
Domeniul fundamental (DFI) - științe; Ramura de știință (RSI) – Studii de chimie, Domeniul de licență (DL) – Chimie;
Domeniul fundamental (DFI) - științe; Ramura de știință (RSI) – Studii de Biologie, Domeniul de licență (DL) – Biologie;
Domeniul fundamental (DFI) - științe; Ramura de știință (RSI) – Studii de Fizică, Domeniul de licență (DL) – Fizică;
- experiență în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil minim 5 ani;
- cunoștințe operare PC: Microsoft Office, Word, Power Point, Excel;
- atestat restaurator textile; piele sau blană.
* Constituie avantaj studii masterale în domeniul patrimoniului sau alte acreditări în valorificarea patrimoniului cultural

Bibliografie:
-Legea 311/2003 a Muzeelor și Colecțiilor, republicată în 2006
-Legea 182/2000 privind Protejarea Patrimoniului Cultural Mobil
-HG 1546/2003 pentru aprobarea Normelor de Conservare și Restaurare a Bunurilor Culturale Mobile clasate
-Aurel Moldoveanu „Conservarea Preventivă a Bunurilor Culturale”, Ministerul Culturii, 2009
-Olimpia Mureşan “ Piele medievală în Cetatea Oradea. II ”, editura Arca, Oradea,2012
-Carmen Marian “Repere ale restaurării textilelor arheologice din mătase naturală”, editura Tehnopress, 2001

Tematica:
-Principiile restaurării
-Restaurarea bunurilor culturale din material organic
-Norme PSI în cadrul laboratorului de restaurare a bunurilor culturale din material organic

- conservator tr. I în cadrul Secției Conservare și Restaurare

- studii medii absolvite cu diplomă de bacalaureat;
- experiență în domeniul protejării patrimoniului cultural mobil minim10 ani;
- cunoștințe operare PC: Microsoft Office;
- atestat conservator studii medii prin Institutul Național de Formare în Cultură.

Bibliografie:
-Legea 311/2003 a Muzeelor și Colecțiilor, republicată în 2006
-Legea 182/2000 privind Protejarea Patrimoniului Cultural Mobil
-HG 1546/2003 pentru aprobarea Normelor de Conservare și Restaurare a Bunurilor Culturale Mobile clasate
-Aurel Moldoveanu „Conservarea Preventivă a Bunurilor Culturale”, Ministerul Culturii, 2009.
Tematica:
-Conservarea preventivă a bunurilor culturale mobile în spaţii de depozitare muzeală;
-Conservare preventivă a bunurilor culturale mobile în expoziţii permanente şi temporare;
-Factori de degradare a bunurilor culturale mobile;
-Norme PSI în instituţiile muzeale.

- muzeograf gr. II în cadrul Secției Educație Muzeală

-studii superioare absolvite cu diplomă de licență în artă, pedagogie;
-vechime minim 2 ani;
-experiență în documentarea etnografică, artistică, în realizarea de proiecte expoziționale, abilități de practică artistică în conceperea și realizarea de activități culturale, în programe muzeale și proiecte interdisciplinare (etnografie, artă, fotografie, etnomuzicologie);
-cunoașterea profilului specific al MNȚR în contextul educației muzeale, a discursului și a identității vizuale;
-cunoașterea unei limbi de circulație internațională, preferabil engleza (vorbire fluentă) cunoștințe de operare în sist. Microsoft office (Word, Excel, Powerpoint, programe grafice:Photoshop, Adobe, Indesign);
-cunoașterea unor forme alternative de educație și practică muzeală.

Bibliografie:
- Keneth Hudson, O istorie socială a muzeelor
-Revista Martor, nr.IV /1999
Horia Bernea, Un objet total. Eglises en bois du Musee du Paysan Roumain.
Irina Nicolau, Gerard Althabe, Les gens et les choses: intimite et consommation.
- Revista Martor nr. 18 / Childhood -remains and heritage, pg. 135 (Museology of Childhood)
- Irina Nicolau, Carmen Huluță, Dosar sentimental, ed. Ars docendi, 2002
- Rethinking the museum and other meditation, Smithonian Institution Press, Washinton and London
Stephen E. Weil , pg.57-65 (An Emerging New Paradigm)
- The Museum Experience, Whalesback Books, Washinton, D.C., pg. 115-125 (Understanding the museum experience)
John H. Falk, Lynn D.Dierking

- asistent de cercetare științifică în cadrul Biroului Arhivă Etnologică și Bibliotecă

-studii superioare cu diplomă de licență în domeniile științe umaniste, științe sociale sau artă (studiile masterale constituie un avantaj);
-cunoaşterea limbii engleze și a unei alte limbi de circulaţie internațională (nivel academic) – se vor adăuga la dosarul de concurs un text de specialitate publicat în limba română și unul într-o limbă străină;
-cunoştinţe avansate MS Office;
-experienţă de minim un an în cercetare (inclusiv voluntariat);
-abilităţi de redactare de text de specialitate și pentru public;
-experiență de redactare și implementare proiect cultural;
-cunoştinţele de istoria fotografiei, studiul imaginii, antropologie vizuală sau arhivistică prezintă un avantaj.

Bibliografie:
Irina Nicolau şi Carmen Huluță. 2003. Dosar Sentimental. Bucuresti: Liternet.
Ioana Popescu. 1998. Iosif Berman. A photo-album. Supliment revista Martor 3/1998. Muzeul Țăranului Român.
Ioana Popescu. 2013. Priveşte! Fraţii Manakia. Bucureşti: Editura Martor.
Susan Sontag. 1973. On Photography
Barbara Kirshenblatt-Gimblett. 2004. The Museum: A Refuge for Utopian Thought. Velbrück Wissenschaft.

- muzeograf debutant în cadrul Biroului Creativitate

-studii superioare în domenii umaniste (arte, psihologie, pedagogie, jurnalism, comunicare, studii vizuale);
-abilităţi de operare în sistemele MS Office (Word, Excel, PowerPoint), Adobe Photoshop;
-cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională, nivel avansat scris, citit și vorbit;
-experiență în scrierea și implementarea de proiecte culturale, conceperea și implementarea atelierelor de creativitate pentru copii și tineri, cu conținut adaptat specificului muzeului, scrierea de proiecte culturale și editoriale având ca beneficiari copiii și tinerii, realizarea de materiale scrise pentru blog-ul atelierului, site-ul muzeului
și presă, contactarea de școli și menținerea legăturii cu reprezentanții acestora, îndatoriri de natură administrativă (realizarea necesarului de materiale pentru ateliere, realizarea documentelor necesare pentru diverse achiziții,etc.)

Bibliografie și alte materiale de consultat:
- The museum experience, John H. Falk, Lynn D. Dierking, Whalesback Books, 1994
(Understanding the museum experience / A professional’s guide to the Museum experience)
- Manual de management muzeal şi educaţie muzeală, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia muzeelor din Olanda, 2010;
- Emily Johnsson,Telling tales. A guide to developing effective storytelling programmes for museums, London Museum, 2006.
- Horia Bernea, Irina Nicolau, Carmen Huluță, Câteva gânduri despre muzeu, cantități, materialitate și încrucișare. Dosar sentimental, 2001
- Turul virtual al muzeului http://muzeultaranuluiroman.ro/alegetur/tur.html, blogul Atelierului de creativitate http://atelieruldecreativitate.blogspot.ro/

- șef birou tehnic și IT gr. II în cadrul Direcției Administrative
 
- studii superioare absolvite cu diplomă de licență în domeniul tehnic;
- vechime minim 4 ani în specialitate;
- experiență în domeniul tehnic și IT.

Bibliografie:
-Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare, toate domeniile de autorizare;
-Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toate domeniile de autorizare;
-HG nr.272/1994 pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calității în construcții, toate domeniile de autorizare;
-HG nr.273/1994 privind aprobarea Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora, cu modificările din Hotărârea nr. 1303/24.10.2007;
-HG nr.766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare;
-Legea nr. 311/2003 a muzeelor și colecțiilor publice, cu modificările și completările ulterioare;
-Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată;
-Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

- arhitect debutant în cadrul Direcției Administrative

- studii superioare absolvite cu diplomă de licență în arhitectură;
- expertiză în relevare clădiri;
- experiență de lucru minimală în Autocad 3D, Archicad sau Sketchup;
- experiență în activitatea de proiectare curatorială (expoziții, amenajare muzeală, scenografie, design eveniment) constituie un avantaj.

Bibliografie:
-Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, cu modificările şi completările ulterioare;
-Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare;
-Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
-Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
-Legea nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, republicata;
-Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului nr. 839/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare;
-Hotărârea Guvernului nr. 382/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind exigenţele minime de conţinut ale documentaţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism pentru zonele de riscuri naturale;
-Hotărârea Guvernului nr. 1739/2006 privind aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu;
-Hotărârea Guvernului nr. 525/1996 pentru aprobarea Regulamentului general de urbanism, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Informaţii suplimentare se pot obţine la Biroul Resurse Umane - Juridic / telefon 021/3179661 interior 217.
 


Manager,
Liliana Passima 

Desfășurarea etapelor concursului


Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de conservator gr.I, restaurator gr.I, conservator tr.I, muzeograf gr.II, asistent cercetare științifică, muzeograf debutant, șef birou tehnic și IT gr.II, arhitect gr.II-debutant din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, se desfăşoară conform următorului calendar:

a) 18 aprilie 2017, aducerea la cunoştinţa publică a condiţiilor de participare la concurs, a datelor de depunere a dosarelor de concurs şi desfăşurarea etapelor concursului;
b) 03 mai 2017, ora 16:00, data limită pentru depunerea dosarelor de concurs de către candidaţi;
c) 04 mai 2017- selecţia dosarelor;
     05 mai 2017 - ora 14:00, afişare rezultate selecţie dosare;
     08 mai 2017- depunere contestaţii;
     09 mai - 2017- ora 16:00, rezultat final;
d) 11 mai 2017 - ora 11:00 - proba scrisă;
     12 mai 2017 - ora 14:00, afişare rezultate probă;
     15 mai 2017 - depunere contestaţii;
     16 mai 2017 - ora 16:00, rezultat final probă;
e) 18 mai 2017- ora 11:00 - interviul;
     19 mai - ora 14:00, afişare rezultate probă;
     22 mai 2017 - depunere contestaţii;
     23 mai 2017 - ora 16:00, rezultat final probă;
f) 24 mai 2017 - afişare rezultate finale concurs.

                  Manager,
             Liliana Passima

  

ANUNȚ 
posturi temporar vacante

 


18 aprilie 2017Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează concurs pentru ocuparea posturilor temporar vacante de tehnoredactor gr. IA și pedagog muzeal gr. I. Concursul va avea loc în datele de 04.05.2017 şi 11.05.2017 la sediul instituției din Șoseaua Kiseleff nr.3, sector 1.

Concursul se va desfăşura conform H.G. nr.286/2011 pentru aprobarea Regulamentului - cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice și a Hotărârii nr.1027/11.11.2014 de modificare a acestui Regulament.

Concursul constă în următoarele etape succesive:
1. selecția dosarelor de înscriere;
2. proba scrisă din bibliografia de concurs;
3. interviu.

Se pot prezenta la următoarea etapă numai candidaţii declaraţi admişi la etapa precedentă.
Sunt declaraţi admişi candidaţii care au obţinut minim 50 de puncte din punctajul maxim de 100 de puncte.

Datele de desfăşurare a concursului:
 - 04 mai 2017, ora 11 proba scrisă
- 11 mai 2017, ora 11 interviul

Dosarele se depun la Biroul Resurse Umane - Juridic până la data de 25.04.2017, ora 16.

Dosarul trebuie să conţină: cerere de înscriere, copia actului de identitate, copiile diplomelor de studii şi atestate, copia carnetului de muncă sau adeverinţă care să ateste vechimea în muncă însoţite de originale pentru confirmare - în cazul în care la concurs se prezintă persoane care au vechime în muncă-, cazierul judiciar, adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare a candidatului eliberată de medicul de familie sau unităţi sanitare abilitate, curriculum vitae.

Contestațiile în cazul respingerii dosarelor, al rezultatelor probei scrise sau a interviului se fac în cel mult o zi lucrătoare de la afişare, iar soluționarea acestora se face într-o zi lucrătoare. Rezultatele finale ale concursului se afișează în maxim o zi lucrătoare de la expirarea termenului de contestaţie pentru ultima probă.

Condiţiile generale de participare la concurs sunt următoarele :
a) cetăţenia română, cetăţenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi domiciliul în România;
b) cunoaşterea limbii române, scris şi vorbit;
c) vârsta minimă reglementată de prevederile legale;
d) capacitate deplină de exerciţiu;
e) stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinţei medicale eliberate de medicul de familie sau de unităţile sanitare abilitate;
f) îndeplinirea condiţiilor de studii şi, după caz, de vechime sau alte condiţii specifice potrivit cerinţelor postului scos la concurs;
g) cazier fără condamnări definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului ori contra autoritaţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea.

Condiţii specifice de participare la concurs:

- tehnoredactor grad IA în cadrul Secției Documentare și Valorificare

-studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă recunoscută de Ministerul
Educaţiei, de lungă durată (4-5 ani sau Bologna I şi II) sau studii superioare cu diplomă de
master;
-experienţă de minim 5 ani în domeniile : prelucrare grafică, creaţie şi design grafic, editare text;
-vechime minim 7 ani;
-cunoştinţe de operare în programe de editare text (Microsoft Office);
-abilităţi şi experienţă în programe specializate (grafică / DTP): Adobe InDesign,AdobePhotoshop, Adobe Illustrator, Adobe AcrobatPro, Corel Draw, Indesign, QuarkXpress;
-cunoştinţe temeinice de gramatică şi vocabular al limbii române;
-abilitățile și experiența în web design constituie un avantaj;
-cunoaşterea cel puţin a unei limbi străine de circulaţie internaţională (de preferinţă limba engleză) – nivel avansat; cunoaşterea unor alte limbi de circulaţie (nivel mediu sau avansat) constituie un avantaj.

Bibliografie:
Legea 477/2004 privind Codul de conduită al personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice
Legea nr. 8 / 1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, actualizată

- pedagog muzeal gr. I în cadrul Biroului Creativitate

- studii superioare cu diplomă de licență în domenii umaniste (arte, psihologie, pedagogie, jurnalism, comunicare, studii vizuale);
- vechime minimum 4 ani;
- abilităţi de operare în sistemele MS Office (Word, Excel, PowerPoint), Adobe Photoshop;
- cunoașterea unei limbi străine de circulație internațională, nivel avansat scris, citit și vorbit;
- documentelor necesare pentru diverse achiziții etc.). experiență în scrierea și implementarea de proiecte culturale, conceperea și implementarea atelierelor de creativitate pentru familii, pentru adolescenți și adulți, cu conținut adaptat specificului muzeului, scrierea de proiecte culturale și editoriale având ca beneficiari familiile, adolescenții și adulții, realizarea de materiale scrise pentru blog-ul atelierului, site-ul muzeului și presă, contactarea de licee, asociații, instituții de cultură și menținerea legăturii cu reprezentanții acestora, îndatoriri de natură administrativă.

Bibliografie și alte materiale de consultat:
- The museum experience, John H. Falk, Lynn D. Dierking, Whalesback Books, 1994
(Understanding the museum experience / A professional’s guide to the Museum experience)
- Manual de management muzeal şi educaţie muzeală, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia muzeelor din Olanda, 2010;
- Emily Johnsson,Telling tales. A guide to developing effective storytelling programmes for museums, London Museum, 2006.
- Horia Bernea, Irina Nicolau, Carmen Huluță, Câteva gânduri despre muzeu, cantități, materialitate și încrucișare. Dosar sentimental, 2001
-Turul virtual al muzeului http://muzeultaranuluiroman.ro/alegetur/tur.html, blogul Atelierului de creativitate http://atelieruldecreativitate.blogspot.ro.


Informaţii suplimentare se pot obţine la Biroul Resurse Umane - Juridic / telefon 021/3179661 interior 217.


Manager,
Liliana Passima 

Desfășurarea etapelor concursului Concursul pentru ocuparea posturilor temporar vacante de tehnoredactor gr .IA și pedagog muzeal gr. I din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, se desfăşoară conform următorului calendar:

a) 18 aprilie 2017, aducerea la cunoştinţa publică a condiţiilor de participare la concurs, a datelor de depunere a dosarelor de concurs şi desfăşurarea etapelor concursului;
b) 25 aprilie 2017, ora 16:00, data limită pentru depunerea dosarelor de concurs de către candidaţi;
c) 26 aprilie 2017- selecţia dosarelor;
     27 aprilie 2017 - ora 16:00, afişare rezultate selecţie dosare;
     28 aprilie 2017- ora 14:00 - depunere contestaţii;
     02 mai - 2017- ora 16:00, rezultat final;
d) 04 mai 2017 - ora 11:00 - proba scrisă;
     05 mai 2017 - ora 14:00, afişare rezultate probă;
     08 mai 2017 - depunere contestaţii;
     09 mai 2017 - ora 16:00, rezultat final probă;
e) 11 mai 2017- ora 11:00 - interviul;
     12 mai - ora 14:00, afişare rezultate probă;
     15 mai 2017 - depunere contestaţii;
     16 mai 2017 - ora 16:00, rezultat final probă;
f) 17 mai 2017 - afişare rezultate finale concurs.


                  Manager,
             Liliana Passima

 

 

 

Proces verbal încheiat astăzi, 27.04.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea posturilor temporar vacante de pedagog muzeal gr.I și tehnoredactor gr.IA
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


Comisia de concurs a selectat dosarele pe baza îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor de participare la concurs.
Candidații declarați admiși vor participa la proba scrisă a concursului din data de 04.05.2017.

Rezultatele selectării dosarelor sunt:

Nr. crt. Numele şi prenumele candidatului Funcţia solicitată Compartimentul Rezultatul selecţiei dosarelor Motivul respingerii

1. PRUDHOMME ȘTEFANIA-LILIANA Pedagog muzeal gr.I Biroul Creativitate ADMIS
2. IONAȘCU ELENA DANIELA Tehnoredactor gr.IA Secția Documentare și Valorificare ADMIS
3. MEDREA GABRIELA Tehnoredactor gr.IA Secția Documentare și Valorificare ADMIS
 


Proces verbal încheiat astăzi, 04.05.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de asistent de cercetare științifică 
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


Proces verbal încheiat astăzi, 04.05.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de arhitect gr.II / debutant
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român

 


Rugăm concurenții admiși la proba scrisă pentru funcția de arhitect, ca pentru proba de interviu să prezinte un portofoliu al activității.
Proces verbal încheiat astăzi, 04.05.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea posturilor vacante de conservator gr.I, restaurator gr.I și conservator tr.I
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român 


Proces verbal încheiat astăzi, 04.05.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de muzeograf debutant
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român
 

Proces verbal încheiat astăzi, 04.05.2017, în urma selectării dosarelor candidaţilor
 înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea postului vacant de muzeograf gr.II
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român
PENTRU POSTUL VACANT DE ȘEF BIROU TEHNIC ȘI IT GR.II, REZULTATUL SELECȚIEI DOSARELOR SE VA AFIȘA LUNI 08.05.2017.
 


Proces verbal încheiat astăzi 05.05.2017 
privind rezultatele obţinute în urma susţinerii probei scrise a concursului organizat de către Muzeul Naţional al Țăranului Român, în data de 04.05.2017, în vederea ocupării posturilor temporar vacante de pedagog muzeal gr.I și tehnoredactor gr.IA.Reluarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea concursului
pentru ocuparea postului vacant de șef birou tehnic IT


 

 


Proces verbal încheiat astăzi, 12.05.2017, privind rezultatele obținute în urma susținerii probei scrise,
din data de 11.05.2017, a concursului organizat pentru ocuparea postului vacant de asistent de cercetare științifică
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


Proces verbal încheiat astăzi, 12.05.2017, privind rezultatele obținute în urma susținerii probei scrise,
din data de 11.05.2017, a concursului organizat pentru ocuparea postului vacant de arhitect gr.II/dedutant
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român
Proces verbal încheiat astăzi, 12.05.2017, privind rezultatele obținute în urma susținerii probei scrise,
din data de 11.05.2017, a concursului organizat pentru ocuparea postului vacant de muzeograf gr.II 
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român

 


Proces verbal încheiat astăzi, 12.05.2017, privind rezultatele obținute în urma susținerii probei scrise,
din data de 11.05.2017, a concursului organizat pentru ocuparea posturilor vacante de conservator gr.I, restaurator gr.I și conservator tr.I
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


 

 Proces verbal încheiat astăzi 12.05.2017 
privind rezultatele finale ale concursului organizat de către Muzeul Naţional al Țăranului Român,
în datele de 04.05.2017 și 11.05.2017, în vederea ocupării posturilor temporar vacante de pedagog muzeal gr.I și tehnoredactor gr.IA:


  Proces verbal încheiat astăzi, 12.05.2017, privind rezultatele obținute în urma susținerii probei scrise,
din data de 11.05.2017, a concursului organizat pentru ocuparea postului vacant de muzeograf debutant
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român

PROGRAM DESFĂȘURARE INTERVIU/ PROBĂ PRACTICĂ
18.05.2017

 

 


 

La Biroul Arhivă Etnologică:

- ASISTENT DE CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ - interviu ora 11.oo-13.00 câte 15 minute per concurent.

La Sala de consiliu:

- ARHITECT GR.II/DEBUTANT

probă practică – ora 12.00-13.00
interviu – ora 13.00 – 14.00


- RESTAURATOR GR.I ȘI CONSERVATOR TR.I – interviu ora 14.15-14.45

- MUZEOGRAF DEBUTANT- interviu ora 15.00 – 15.45

- MUZEOGRAF GR.II – ora 16.00 – 16.20

 

Proces verbal încheiat astăzi, 18.05.2017, privind rezultatele finale ale concursului organizat în datele de 11.05.2017 și 18.05.2017,
pentru ocuparea postului vacant de arhitect gr.II/dedutant
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


 Proces verbal încheiat astăzi, 18.05.2017, privind rezultatele finale ale concursului organizat
în datele de 11.05.2017 și 18.05.2017, pentru ocuparea postului vacant de asistent de cercetare științifică
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


 


Proces verbal încheiat astăzi, 18.05.2017, privind rezultatele finale ale concursului organizat
în datele de 11.05.2017 și 18.05.2017 pentru ocuparea posturilor vacante de conservator gr.I, restaurator gr.I și conservator tr.I
          din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român
 

 
Proces verbal încheiat astăzi, 18.05.2017, privind rezultatele finale ale concursului organizat în datele de 11.05.2017 și 18.05.2017,
pentru ocuparea postului vacant de muzeograf debutant
din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român


Proces verbal încheiat astăzi, 18.05.2017, privind rezultatele finale ale concursului organizat în datele de 11.05.2017 și 18.05.2017, pentru ocuparea postului vacant de muzeograf gr.II 
  din cadrul Muzeului Naţional al Țăranului Român
Pentru că nu a existat nicio contestație privind rezultatele finale ale concursului organizat în 11 și 18 mai 2017, rezultatul final este cel afișat în 19 mai 2017.

 
înapoi la pagina principală
 
inchis