Catre Tur Virtual

An nou școlar, cu aceleași ateliere de după sau în loc de școală: desen, pictură pe diverse suporturi, cusături, colaj, țesături fel de fel, povești – povești jucate, interpretate, ilustrate, animate, ceva despre muzeu și modelaj în ceară sau lut, hârtie manuală. Pentru copii de la trei ani, sigur și pentru maturi și bunici, pentru școli, grădinițe, asociații și școli (așa-numite-oficial) speciale, din București sau de oriunde.
Abordările multidisciplinare și nonformale pun în centru viața țărănească, povestea și obiectul țărănesc, aducând în experiența imediată, recentă a copilului un tip de cultură la care nu mai are acces în viața de zi cu zi.
Participarea la ateliere se face numai pe baza de înscriere și conform cu categoria de vârstă indicată în descrierea atelierului.
Prețul: 15 lei/participant. Au gratuitate beneficiarii organizațiilor nonprofit și școlilor speciale.
Unde: Muzeul Național al Țăranului Român, intrarea din str. Monetăriei nr. 3, București, sector 1.
 

Program luna octombrie:
 

Luni

10.00-11.30 Program pentru beneficiarii fundațiilor, asociațiilor și școlilor speciale

Marți

10.30-12.00 Ateliere de desen cu Ruxandra Grigorescu, pentru grupuri organizate (clase), copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la telefon 021.317.96.59.
Literatura țărănească (povești, ghicitori, legende, versuri), câte ceva despre calendarul creștin, obiceiuri, sărbători și iarăși câte ceva despre lumea satului (case, gospodărie și gospodărire, bucătărie, îmbrăcăminte și mobilier).
Aflați, discutați, inventați, desenați și scrieți, ilustrați.

13.00-14.30 Ateliere de desen cu Ruxandra Grigorescu pentru copii de la 5 ani, informații și înscrieri la telefon 021 317.96.59

Miercuri

10.30-12.00 Ateliere de colaj textil, cusături cu Ruxandra Grigorescu, pentru grupuri organizate, copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la telefon 021.317.96.59.
Colaj
Cu foarfeci, lipici, cu material textil și nu numai, faceți „imagini” plecând de la o temă (sacoșa de piață, sacul lui Moș Crăciun, Punguța cu doi bani, animale combinate etc.)
Cusături
Perna, cămașa, traista etc., cusute cu ațe colorate, cu mărgele și paiete, imprimate (cu carioci textile) sau brodate, învățând, întâi, să băgăm ața-n ac, să facem, sau nu, nod la ață, să coasem un nasture.

Joi

10.30-12.00 Cu Teatrul de umbre prin calendarul obiceiurilor tradiționale românești cu Beatrice Iordan, pentru grupuri organizate (clase) și copii de la 5 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la beatriceiordan@yahoo.com.
Ce vom face la acest atelier? Vom discuta un pic despre teatrul de umbre și despre originile sale, vom spune o serie de povești (patru la număr, câte o poveste la fiecare atelier) alese de coordonatorul atelierului, ne vom împărți în echipe și vom trece la confecționarea siluetelor. Atelierul se va încheia cu jocul poveștii la panoul de umbre, cu ajutorul siluetelor confecționate de copii.
La sfârșitul atelierului, copiii își vor putea lua siluetele confecționate acasă.

13.00-14.30 În câte feluri se poate spune o poveste? cu Raluca Oprea-Minoiu, pentru grupuri organizate, copii de la 7 ani, cel mult 15 participanți, înscrieri la atelieruldecreativitate@gmail.com
În câte feluri se poate spune o poveste? Prin trei gesturi? Jucând „De-a statuile vii”? Punându-ți vocea să schițeze emoții? Rescriind povestea din perspectiva unui personaj aparent oarecare?
Să spui o poveste nu-i lucru de șagă. Ai nevoie de tot corpul, de voce, de forță sau blândețe. Pentru că ești cel care-ți îndrumi personajele, le faci vii, pe ele și zecile de experiențe, întâlniri, emoții. Le iei de mână și le introduci în viața ascultătorului, creând prietenii pe viața. Atelier de crescut povestași.

Vineri

10.30-12.00 Atelierul Poveşti cu urechi cu Călin Torsan, informații și înscrieri la telefon: 021.317.96.59
(o întâlnire muzicală destinată copiilor cu vârste începând de la 10 ani)
Ne vom legăna împreună pe o creangă cântătoare, dându-ne în scrânciob la capete diferite de fluier. Eu, povestindu-vă despre ele și făcându-le să răsune. Voi, ascultând sunete și cuvinte. Adică povești...

Sâmbătă

10.00-11.20 Atelier pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu - la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minim 6 ani, maxim 80. Atelierul este pentru 8 persoane. Înscrieri la numărul de telefon 0726.237.376
În timpul atelierelor de pictura din cadrul Atelierului de Creativitate vom învăța tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă. Cum facem asta? Cu curaj. Ne așezăm pe scaun. În stânga avem apa de băut, în dreapta apa de pictat. Sau invers. Apoi desenăm pe hârtie multe linii, curbe, puncte. Balauri sfinți babe bomboane iarbă cer lună cai frunze lapte cu cereale mici anotimpuri. Le trecem pe hârtie de calc pe care o lipim de sticlă. Întoarcem sticla pe spate și punem ce-am desenat pe geam. Pe urmă punem culori, subțire mai întâi, gros mai apoi. Terminăm lucrarea, o închidem pe spate cu carton și e bună de dat mare cu ea. Veniți pietricele și plecați munticei.

11.00-13.00 și 14.00-16.00 Croit, țesut şi cusut cu Lidia Stareş - la Nuiele, pentru copii de la vârsta de 6 ani și adulți. Înscrieri la telefon: 0722.798.284
În atelierele de cusut vom descoperi semne și însemne. Apoi le vom inventa pe ale noastre și le vom coase.
Țesutul în războiul orizontal va consta în aflarea mișcărilor elementare ale mâinilor și picioarelor ce manevrează războiul, pentru a realiza o țesătură, și vor executa un fragment de model, ca ”scoarța” cu alesătură.
La războiul vertical (gherghef cu urzeală), vom afla cum se realizează diferite forme geometrice, elemente decorative și legăturile necesare unui covor.

11.30-13.00 Atelier de modelaj în argilă și ceară cu Ovidiu Simionescu - la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani, înscrieri la telefon 0737.346.872.
Vor fi abordate o serie de tehnici : modelaj direct, realizare modele în ipsos și multiplicare cu ceara, realizare șabloane din carton și decupare din foi de ceară, decoruri pe vase din argilă, modelate liber, decoruri pe vase din ceară turnate în mulaj de ipsos. Dacă există acordul părinților, anumite piese mici se pot turna în bronz.
Subiecte: Circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic, lumea subacvatică.
În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor.
La sfârșitul ședințelor, copiii vor face selecții personale dintre lucrările tuturor realizate în cadrul ședinței. Se vor face și susțineri individuale (explicații pe marginea lucrărilor).

Duminică, începând cu 21 octombrie

Ateliere de modelaj lut cu Crina Cranta, informații și înscrieri la 0727.015 825.
Ceramica este un meșteșug vechi - de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-și construi recipiente, unelte, piese arhitecturale,obiecte de cult etc. În prezent, ceramica a evoluat la rang de artă. Vom explora împreună tehnicile de modelaj ale pământului și vom trezi curiozitatea în ceea ce privește arta ceramică. Copiii sub 5 ani vor lucra împreuna cu un părinte.

21 octombrie, 11.00-13.00, Atelier 1 - Înaintea roții
Vasele de ceramica sunt întâlnite în istorie cu mult înainte de invenția roții. Și totuși, cum puteau oamenii lucra vase de ceramica fără roata olarului? Haideți sa aflam!
Pentru 10 participanți de la 3 ani

28 octombrie, 11.00-13.00, Atelier 2 - Cahla
Ne pregătim de iarnă gândindu-ne la căldura sobei de la țară. Ea este placată cu cahle, care radiază căldura în casele oamenilor. Soba este un element important al casei, de aceea trebuie decorata cum se cuvine, cahlele sale nu numai ca ne încălzesc, dar pot spune și povești.
Pentru 15 participanți de la 5 ani

La cerere se va desfășura, pentru grupuri organizate, și Atelierul de hârtie manuală cu Sașa Liviu Stoianovici, înscrieri pe educatiemuzealamtr@gmail.com
Hai să înveți să faci hârtie manuală! Într-un loc cu zâmbet și liniște. Un gest ecologic și cultural care se prinde firesc în pașii copilăriei. Deșeul de hârtie se mărunțește, se îmbăiază, se toacă, se combină cu apă. Rezultă pasta de hârtie. Se scoate cu sita, se așterne pe pânză, se presează, se întinde, se usucă. Se întâmplă magia și se obține o nouă hârtie. Atelierele pot fi la nivel de începător, unde pot să participe copii începând cu vârsta de 5 ani. Părinții pot fi simpli privitori sau cursanți, cot la cot cu cei mici. Dacă există curiozitate și dorință, cursurile pot fi continuate cu incursiuni în lumea tiparului manual și a legătoriei manuale, finalizându-se cu o carte-obiect. Jocul facerii se schimbă săptămânal prin elementele care vor intra în hârtie: fire de iarbă, frunze, petale, flori, cafea, nisip, condimente, pânză de sac.
Atelier pentru maximum 15 participanți. 

Studioul Horia Bernea - Cinema Muzeul Țăranului - Program13 - 17 noiembrie 2019

 

 

SĂPTĂMÂNA FILMULUI MAGHIAR
ediția a 13-a
11-17 noiembrie 2019Miercuri, 13 noiembrie

18:00 Lecții ușoare / Könnyű leckék BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook

Regie: Zurbó Dorottya, 2018, 78 min, documentar, subtitrat în limba română
Nerecomandat minorilor sub 12 ani
Filmul Lecţii uşoare prezintă viaţa unei superbe tinere din Somalia, care în pragul devenirii de adult este nevoită să rupă toate legăturile cu ţara natală, pentru a putea începe o nouă viaţă în Ungaria. În acest film cu o atmosferă lirică, ne confruntăm, prin intermediul celor mai notorii situaţii, cu mari tabuuri, după ce fata porneşte pe drumul asimilării şi se adaptează obiceiurilor europene. Pe mama ei o are mai aproape, ea a ajutat-o să fugă, pe parcurs însă apare o prăpastie tot mai adâncă între ele. Cum ar putea să-i vorbească despre schimbările prin care a trecut? Această frământare interioară şi dorinţa de absolvire se transformă pe ecran în film, iar filmul este poate singura cale a destăinuirii.


20:00 Trezorerie / Trezor BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Bergendy Péter , 2018, 75 min, film artistic, subtitrat în limba română
Q&A: Bergendy Péter, Anger Zsolt
Nerecomandat minorilor sub 12 ani
Thrillerul istoric Trezorerie, inspirat dintr-o întâmplare reală se petrece în noiembrie 1956, după înfrângerea revoluției, în trezoreria subterană a Ministerului de Interne. Situația este incredibilă, dar adevărată: în noiembrie '56 cei de la Ministerul de Interne, după înnăbușirea revoluției încep să se reorganizeze și se confruntă cu o situație extrem de neplăcută: nu pot pătrunde în propria lor trezorerie unde se păstrează dosarele personale. Cheile speciale s-au pierdut în vâltoarea evenimentelor, iar ușa trezoreriei este atât de sigură, încât rezistă și la grenade. În final polițiștii scot din închisoare un spărgător de bănci care reușise deja odată să pătrundă în această trezorerie. După ușa trezoreriei însă găsește cu totul altceva decât se aștepta și astfel începe un joc intrigant și incitant, în care nimeni nu e ceea ce pare a fi.

Joi, 14 noiembrie

18:00 Trei dansuri / Három tánc BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook

Regie: Halász Glória, 2018, 78 min, documentar, subtitrat în limba română
Nerecomandat minorilor sub 12 ani
Filmul urmărește trei generații ale studenților de la secția de balet clasic a Universității Maghiare de Dans, tineri care duc mai departe un gen artistic vechi de șase secole, în timp ce se confruntă cu despărțirea de familile, cu cerințele foarte severe, cu suferințele fizice și sufletești. Cei trei eroi principali ne permit să descoperim drumul parcurs de ei de la admiterea la școala de balet până la devenirea lor ca balerini.


20:00 Deva / Déva BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Szőcs Petra, 2018, 76 min, film artistic, subtitrat în limba română
Q&A: Bodor Balázs

Nerecomandat minorilor sub 12 ani
Kató, o adolescentă de la orfelinatul din Deva, se curentează în timp ce îşi usucă părul. Acest eveniment aparent banal îi răscoleşte viaţa. Orfelinatul este invadat de electricieni şi apare şi un nou voluntar, Bogi, care vrea să ajute la restabilirea ordinii. Kató este vrăjită de Bogi, fiind nevoită să-şi reevalueze propria viziune despre viaţă. Filmul permite o introspecţiune în spaţiul de după ziduri, cu ajutorul elementelor filmului documentar, dincolo de acestea fiind prezente şi elementele realismului magic.


Vineri, 15 noiembrie

16.00 Scurte_1 BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook

86 min., subtitrat în limba română

Transsylvania Film. Reconstituire filme pierdute
2019, 25 min
Filmul prezintă procesul de restaurare a două filme mute realizate la Cluj, în anul 1918. Dintre producțiile studioului de film al lui Janovics Jenő din Cluj – contrar succesului internațional – s-au păstrat doar patru aproape integral. Două creații se află în stare bună: mulțumit dramaturgului de odinioară al studiolului, Gyalui Jenő, s-au păstrat pentru un secol mai multe secțiuni de role cuprinzând sute de cadre și multe fotografii de scenă din peliculele A kancsuka hazájában (În țara cnutului, 1918) și A métely (Contagiunea, 1918). Cu ajutorul acestora, respectiv în baza scenariilor și materialelor de presă de epocă s-a reușit reconstituirea celor două filme.

Szabó Szonja: Mentorul 
2018, 30 min
O adolescentă singuratică își împarte sentimentele cu un singur om: cu Mentorul pe care l-a cunoscut prin internet și care îi este alături în toate momentele ei de disperare, deși personal nu se întâlniseră niciodată. Având încredere în Mentor, într-o zi fata execută toate sarcinile primite de la acesta...

Márton Dániel: Actor prost
2018, 35 min
Nerecomandat minorilor sub 12 ani
După încheierea unei relații, Marci decide să accepte rolul principal într-un film de diplomă. Pe parcursul filmărilor interpretările sale sunt din ce în ce mai slabe și pe deasupra amestecă întâmplările din film cu realitatea, drept urmare finalul filmului ia o turnură absolut neașteptată.


18:00 Euforia de a exista / A létezés eufóriája BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Szabó Réka, 2019, 83 min, documentar, subtitrat în limba română
La vârsta de 20 de ani Fahidi Éva se întoarce acasă din Auschwitz-Birkenau, unde i-au fost uciși 49 de membri de familie, printre care mama, tatăl și surioara. La 90 de ani este rugată să accepte un rol și să urce pe scenă într-un spectacol despre viața ei. Éva spune „da”, fără să stea pe gânduri. Momentele cheie din viața Évei se comprimă în scene de spectacol, în timp ce între personajul principal, dansatoarea care o interpretează și regizoarea filmului se naște o relație extrem de puternică.

20:00 Curtiz – Regizorul maghiar care a răscolit Hollywoodul BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook

Regie: Topolánszky Tamás, 2018, 98 min, film artistic, subtitrat în limba română
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
1942. Statele Unite ale Americii se afla în pragul celui de-al Doilea Război Mondial, când regizorul de origine maghiară Kertész Mihály (Michael Curtiz) turna filmul romantic Casablanca. Pentru a sprijini propaganda războiului statul numeşte nişte funcţionari care să supravegheze noile filme. Regizorul maghiar îşi propune să obţină un succes răsunător cu filmul său, în pofida intervenţiei politicului, însă pe parcursul filmărilor se confruntă şi cu provocări din viaţa privată. Vestea că sora lui rămasă în Ungaria este ameninţată, respectiv relaţia plină de vicisitudini cu fiica lui care apare din senin, sunt factori care aduc întorsături inopinate în ceea ce priveşte filmul Casablanca... Deşi pelicula tratează teme serioase, nu este lipsită nici de umor, fiind în armonie perfectă cu imaginea epocii şi cu prezentarea dramei lui Kertész Mihály. Topolánszky Tamás Yvan a realizat o dramă personală, polivalentă, istorică, autoreflexivă despre creatorul Casablancăi.


Sâmbătă, 16 noiembrie

11:00 Szaffi FILM PENTRU COPII - BILET PREŢ UNIC 3 lei la casierie sau eventbook

Regie: Dargay Attila, 1984, 76 min, animație, subtitrat în limba română
Un film de animație realizat în baza romanului Baronul țiganilor de Jókai Mór a cărui poveste se petrece în secolul al XVII-lea, când casa Habsburgilor decide să izgonească turcii din Ungaria. Sophie, fiica pașei Ahmed, și Jónás, fiul lui Botsinkay Gáspár, stăpân al unei cetăți, sunt logodiți încă în copilărie, după înțelegerea părinților. În timpul războiului turcii și familia Botsinkay sunt nevoiți să fugă, de aceea ascund în curtea cetății o ladă cu comori. Micuța Sophie se pierde în mulțume, fiind găsită de o bătrânică ciudată, care o numește după pisica ei, Szaffi. O crește pe fetiță ca pe propriuil copil. Jónás, deja adult, se întoarce să-și recupereze moșia și comoara. Nu-i o sarcină ușoară, căci mereu există oameni invidioși...

18.00 Scurte_2 BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
69 min., subtitrat în limba română

Brauner Máté: Lauretta
2018, 19 min
O casieră timidă și mama ei încăpățânată locuiesc împreună într-o locuință de bloc. Într-o zi însă viața casierei se schimbă radical, când mama ei este internată la spital. Și pe deasupra descoperă o scrisoare care i-ar fi schimbat întreaga viață dac-ar fi primit-o la timp: cu 15 ani în urmă a fost admisă la Academia de Muzică.

Lengyel Balázs: În trei
2018, 11 min
Un cuplu de medici în pragul pensionării. Din cauza bolii de care suferă bărbatul, de ziua lui soția îl surprinde cu un cadou inedit, pentru a-i îndeplini un vis de demult. Comandă prin internet o prostituată tânără și frumoasă. Dar nimic nu se întâmplă după planurile soției.

Vékes Csaba: Portar de rezervă
2018, 15 min
Un portar în rezervă a unei echipe de fotbal din grupa a treia visează să facă o carieră de profesionist, soția lui însă nici măcar atâta libertate nu-și permite. Filmul redă lupta pentru independență a doi oameni obosiți, în timp ce uită lucrul cel mai important: au o responsabilitate care-i leagă pentru totdeauna.

Moldovai Katalin: Ca și până acum
2018, 24 min
Nerecomandat minorilor sub 12 ani
Q&A: Moldovai Katalin
Speranța oferă sensul vieții. Toate personajele din film sunt părtașe la o minciună de bună credință, care le dă speranță.


20:00 X – Radiat din sistem / X – A rendszerből törölve BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Ujj-Mészáros Károly, 2018, 114 min, film artistic, subtitrat în limba română
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
Éva este un poliţist genial. Vede tot ceea ce nu văd alţii, are un simț aparte pentru lucruri peste care trec toţi colegii, observă crima acolo unde alţii presupun doar un accident. Ea a sesizat că între sinuciderile comise într-o perioadă scurtă de timp la Budapesta, ar putea exista o legătură. În timp ce în oraş sunt tulburări politice, cu un coleg ambiţios, venit din provincie, încep să facă puzzle-ul. Pelicula este o nouă colaborare dintre scenaristul-regizor, respectiv protagonista principală a filmului Liza, zâna-vulpe, acesta fiind un thriller cu un vizual special, cu o atmosferă puternică, o piesă memorabilă şi de excepţie a genului.


Duminică, 17 noiembrie

11:00 Lúdas Matyi / Lúdas Matyi FILM PENTRU COPII - BILET PREŢ UNIC 3 lei la casierie sau eventbook

Regie: Dargay Attila, 1979, 70 min, animație, subtitrat în limba română
Filmul de desen animat regizat de Dargay Attila este o ecranizare a poveștii veșnic tinere și frumoase scrise de Fazekas Mihály, despre săraci și bogați, despre dreptate. Pelicula este o adevărată delicatesă culturală care învie figura unui băiat sărac, dar șiret, care păzește gâștele. Vocea personajelor din film este împrumutată de la mari actori maghiari.


18:00 În derivă / Sodrásban BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Gaál István, 1963, 90 min, film artistic, subtitrat în limba română
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
Ideea de bază a filmului o constituie o experiență din adolescența regizorului, privind concurența periculoasă. Câțiva tineri se află pe malul Tisei. Lipsiți de griji fac plajă și baie. La un moment dat încep să se scufunde după mâl, și în această întrecere nici unul nu observă că cineva lipsește, s-a înecat. Tragedia îi îndeamnă la introspecție: cine este răspunzător, cum se raportează unul la celălalt, dar și la lumea în care trăiesc. Filmul prelucrează cu o viziune progresivă și un limbaj vizual nou problema vieții și a morții, a devenirii în adult, dar cele mai importante probleme de la începutul anilor șaizeci din secolul trecut: tradiție și modernitate, individ și comunitate, sat și oraș, om și natură.


20:00 Deschis / Nyitva BILET PREŢ UNIC 8 lei la casierie sau eventbook
Regie: Nagypál Orsi, 2018, 96 min, comedie romantică, subtitrat în limba română
Q&A: Nagypál Orsi
Nerecomandat minorilor sub 16 ani
Cum este intimitatea într-o relație de mai mulți ani? Este normal ca sexul să fie înlocuit cu urmărirea de seriale și consumarea de sandvișuri în pat? Și dacă nu, o a treia persoană poată să readucă pasiunea? Încercând să-și ofere reciproc și să caute pentru sine răspunsuri la aceste întrebări, eroii principali ai filmului ajung treptat în situații (swingerklub, triunghi amoros, relație deschisă) care pun la grea încercare relația lor, dar și propria lor persoană. (Incze Kata, Filmtett)

                        

--------------
Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea
Strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, în incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român
tel. 021.317.96.60


Bilet întreg - 12 lei
Bilet redus (elevi, studenți și pensionari) - 8 lei
Biletele se pot cumpăra în avans de pe eventbook.ro


INFO FB Cinema Muzeul Țăranului

Programul casei de bilete:
Marți-Vineri  17:30-20:00
Sâmbătă-Duminică 16:30-20:00 
inchis