Catre Tur Virtual
În mod special remarcăm donaţiile colecţionarilor Marian şi Luminiţa Iacob (185 piese – icoane pe lemn şi pristornice din sec. XIX şi XX din zona Munteniei), valoroasa colecţie de pristornice circulare a lui Constantin Movileanu-Bobulescu (8 piese de sec. XIX din Moldova), care au aparţinut străbunicului donatorului, cunoscut prescurar din Iaşi (Costache Movileanu), toate inscripţionate în chirilică precum şi cele câteva zeci de icoane pe lemn şi glajă donate muzeului în anul centenarului de Manola Cristina Ciobanu, urmaşa colecţionarului Corneliu Anton Ciobanu.

Patrimoniul este completat de o colecţie de peste 7.000 de ouă încondeiate donată de familia doctorilor Maria şi Nicolae Zahacinschi.

Achiziţionarea celor şase biserici de lemn din judeţele Arad şi Hunedoara, purtătoare ale unei întregi istorii religioase şi civice româneşti (patru conservate „in situ\", iar două, în incinta muzeului), dezvoltă considerabil şi semnificativ nu doar patrimoniul, ca atare, al instituţiei, cât, mai ales, posibilităţile acesteia de a îmbogăţi cunoştinţele şi viaţa spirituală a vizitatorilor, oferindu-le ocazia de a aprecia nemijlocit ingeniozitatea şi măiestria meşterilor-ţărani de a construi edificii de cult şi de a imagina şi picta scene relevante din marele Ciclu Hristologic (Cina, Judecata, Patimile Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea), momente din Geneză, Chipul Măriei cu Pruncul, arhangheli, îngeri, prooroci ş.a. Inedită şi de mare valoare este apoi colecţia Ţări străine alcătuită din obiecte tradiţionale, de uz casnic şi decorative, în număr de peste 4.000, provenite din schimburi şi colaborări internaţionale, care oferă o bază temeinică cercetărilor comparate pentru o mai bună cunoaştere a participării diferitelor popoare la constituirea patrimoniului cultural universal.

Clubul Ţăranului
                                      CLUBUL ȚĂRANULUImarti, 25 septembrie

orele 19.00 - Asociatia Hestugma prezinta "Scara pisicii"
Spectacol precedat de conferinta-spectacol "Retorica declaratiei de dragoste" (cu Sebastian Grama)

joi, 27 septembrie

orele 18.00 - Conferintele de la sosea: Al cui e pamantul? Pluralism legal si acces la terenuri in Ghana.
Cu Raluca Pernes, antropolog in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

orele 20.30 - Concert Alina Manole: Lucruri simple


vineri, 28 septembrie

orele 21.00 - "Three's a crowd" : concert Sorin Romanescu & Mihai Iordache


sambata, 29 septembrie

orele 10.30 - Teatrul Paiata prezinta "Printesa Crizantema"
orele 11.45 - Atelier: Portret de toamna (bricolaj)
orele 22.00 - Concert Corbu: Patri 18 party


duminica, 30 septembrie

orele 17.00 - Teatru: dinadins.live prezinta "Ispravile Motanului Incaltat"
orele 19.30 - Concert Aud Band: Calatorie in Bachonia


Contact:
strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, București
clubtaran@gmail.com
021 310 80 48

FACEBOOK - Clubul Țăranului
înapoi la pagina principală
 
inchis