Catre Tur Virtual




Nu ştim alţii cum sunt, dar noi ne simţim acasă în Muzeul nostru. Adică ne simţim bine, ne place să privim în jur în sălile prietenoase cu pereţi pictaţi, pline de obiecte frumoase sau surprinzătoare sau, dimpotrivă, familiare. Ne simţim mai aproape de părinţi şi simţim totodată că aici avem ce povesti şi copiilor. Muncind împreună mai mult de jumătate din zi, din când în când, între noi se coagulează relaţii apropiate, asemănătoare relaţiilor de familie. Nu ştiţi dacă să ne credeţi? Exagerăm poate? Veniţi acasă la Muzeul Ţăranului şi verificaţi...

Ecogastronomia, de la politici europene la realităţi româneşti




Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, în parteneriat cu Grupul de Iniţiativă Radu Anton Roman, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Clubul Ţăranului organizează, cu ocazia Zilei Mondiale Terra Madre, conferinţa cu titlul Ecogastronomia, de la politici europene la realităţi româneşti.

Conferinţa propune o dezbatere publică despre sustenabilitatea producţiei de hrană în România. Discuţiile, moderate de prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), vor reuni diverşi specialişti şi promotori ai unor modele pentru o alimentaţie sustenabilă: Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucureşti Valahia Gusturilor, Târgul Ţăranului), Teodora Aldescu (EcoR Partener), Marius Tudosiei (Băcănia Veche), Andrei Barbu (Coşul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen), cât şi mici producători, antropologi, bloggeri culinari, jurnalişti.

Dezbaterea se va concentra pe următoarele tematici:
   - Soluţiile propuse de Slow Food pentru producţia durabilă de hrană în România
   - Producţia sustenabilă de hrană şi perspectivele satului românesc: ferme de semi-subzistenţă, statutul micilor producători, agricultura ecologică
   - Metode alternative de distribuţie şi comercializare: coşurile săptămânale de produse, agricultura susţinută de comunitate, târgurile de producători, magazinele de tip ”băcănie”
   - Consumatorul în ipostaza de co-producător: responsabilitatea morală a opţiunilor alimentare, lanţurile alimentare scurte, legătura dintre hrana de calitate şi calitatea vieţii

La conferinţă va fi prezentat manifestul adoptat de mişcările locale Slow Food în România, intitulat România: pentru o naţiune Slow Food.

Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferinţelor de la Şosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Vă aşteptăm pe data de 8 decembrie 2011, începând cu ora 17.00, la Clubul Ţăranului din Bucureşti (Intrarea prin strada Monetăriei nr. 3) să marcăm împreună Ziua Mondială Terra Madre.

Persoane de contact:
Monica Stroe: monica.stroe@gmail.com, +40721149338;
Tiberiu Cazacioc: tiberiu.cazacioc@gmail.com, +40742111119.


Programul conferinţei



17.00 – 18.00, Clubul Ţăranului
Partea I: Ecosistemul hranei - Politica Agricolă Comună Europeană şi ecogastronomia

Vintilă Mihăilescu (antropolog, SNSPA): Ţăranul a murit, trăiască ţăranul (nou)! Tendinţe ale agriculturii post-socialiste în România

Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor): Slow Food şi agricultura durabilă. Ce este ecogastronomia? România, o naţiune Slow Food

Teodora Aldescu (EcoR Partner): Agricultura ecologică - soluţie viabilă pentru asigurarea durabilităţii şi a sănătăţii consumatorilor

18.00 – 18.15 Pauză

18.15 – 19.30, MŢR, Sala Acvariu
Partea a II-a: De la fermă la bucătărie, local şi sezonier: ghid pentru o hrană gustoasă, curat preparată şi corect preţuită

Andrei Barbu (Coşul de Legume): Viaţa la ţară, povestea unui mic producător în România

Marius Tudosiei (Băcănia Veche): Etnografie culinară pe rafturi de prăvălie

Marta Pozsonyi (Slow Food Turda): Unde începe educaţia alimentară? Copilăria şi şcoala gustului

Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen): Pe urmele hranei gătite: de la caietul de reţete la meniul de restaurant



 





înapoi la pagina principală
 
inchis